DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL........JEST JAKIŚ KOZAK ?
Witam :)
Uprzejmie zwracam się z prośbą co mam począć z następującym problemem który ostatnio NON STOP mi przeszkadza, zazwyczaj pracowalem w WIN ME ale postanowiłem takźe korzystać z XP i co? no wlasnie...
Pojawia się BLUE SCREEN
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x00000D1 (0x0...02,0x0...01,0xF9CE303A)
USBUHCI.SYS – Adress F9CE303A base at F9CE2000 Datestamp 3c58a6f7
CZY KTOŚ MOŻE MI POWIEDZIEĆ CO MAM ZROBIĆ ZEBY KOMP PRZESTAŁ SIĘ RESTARTOWAĆ?
Moja konfiguracja to :
ATHLON XP 1800@2500
256 RAM 400 mhz
Płyta MSI KT4V
Grafika GF2 Titanium 64MB
Dźwięk AC `97 na płycie
Dysk 20GB WD
Nagrywarka LITEON
Neostrada na modemie SAGEM 800
nawet po wyłączeniu wszystkiego co pod USB ten błąd nadal się pojawia.....RĘCE OPADAJĄ!!!!
HELP!
Uprzejmie zwracam się z prośbą co mam począć z następującym problemem który ostatnio NON STOP mi przeszkadza, zazwyczaj pracowalem w WIN ME ale postanowiłem takźe korzystać z XP i co? no wlasnie...
Pojawia się BLUE SCREEN
STOP: 0x00000D1 (0x0...02,0x0...01,0xF9CE303A)
USBUHCI.SYS – Adress F9CE303A base at F9CE2000 Datestamp 3c58a6f7
CZY KTOŚ MOŻE MI POWIEDZIEĆ CO MAM ZROBIĆ ZEBY KOMP PRZESTAŁ SIĘ RESTARTOWAĆ?
Moja konfiguracja to :
ATHLON XP 1800@2500
256 RAM 400 mhz
Płyta MSI KT4V
Grafika GF2 Titanium 64MB
Dźwięk AC `97 na płycie
Dysk 20GB WD
Nagrywarka LITEON
Neostrada na modemie SAGEM 800
nawet po wyłączeniu wszystkiego co pod USB ten błąd nadal się pojawia.....RĘCE OPADAJĄ!!!!
HELP!
Odpowiedzi: 20
Miałem to saamo i pomogło wyłączenie w biosie zintegrowanej sieciówki + nowe sterowniki do uźywanej karty.
Odgrzewacie stare kotlety Ty, i pslovik 1 - w jakim celu, ? Poza tym tematów z tego typu BSODem w archiwum multum
Zamykam,
--Seeker--
wolpal:
dzwięk: Sound Blaster Live!1024
Ja bym poradził Ci, cobyś zaczął od tego sterownika. U mnie często wyskakuje BS właśnie na tym. Ale niestety mam najnowsze stery i nadal wywala mi BS'a. Chyba będę musiał reinstalkę zrobić, co i tak nic w sumie nie da, prócz tego, źe system trochę przyśpieszy ;)
pozdro i powodzenia
EL NINO napisał:
Niestety to prawda :mrgreen: . Trzeba o tym myśleć zanim zainstaluje się system.
Po wlaczeniu w BIOSie ACPI, najczesciej trzeba system instalowac na nowo.
Niestety to prawda :mrgreen: . Trzeba o tym myśleć zanim zainstaluje się system.
Po wlaczeniu w BIOSie ACPI, najczesciej trzeba system instalowac na nowo :P .Anathema:Często w takich przypadkach pomaga takźe włączenie w biosie ACPI APIC MODE.
Często w takich przypadkach pomaga takźe włączenie w biosie ACPI APIC MODE. W ten sposób zwiększana jest liczba dostępnych przerwań IRQ dla urządzeń. Przydaje się to gdy dane sterowniki urządzenia nie są w stanie dzielić się przerwaniem z innym, które teź z niego korzysta.
Nie pojawia sie pod nazwa bledu zadna nazwa pliku ?
Wszystkie trzy rodzaje bledow wskazuja na problem ze sprzetem lub jego sterownikami. Do Ciebie nalezaloby sprawdzic co konkretnie. Odinstaluj caly sprzet (audio, sieciowki, itd.), zostaw wpiety tylko dysk i grafike, sprawdz. Doloz jakis element, zainstaluj sterowniki, sprawdz. Itd...
Wszystkie trzy rodzaje bledow wskazuja na problem ze sprzetem lub jego sterownikami. Do Ciebie nalezaloby sprawdzic co konkretnie. Odinstaluj caly sprzet (audio, sieciowki, itd.), zostaw wpiety tylko dysk i grafike, sprawdz. Doloz jakis element, zainstaluj sterowniki, sprawdz. Itd...
Wybaczcie mój lakoniczny post. Komputer przedstawia sie tak:
Celeron 1,7GHz
pamięc: 512MB DDR 444mhz
płyta: ViaP4PA
grafika: GF4 MX 440
dwa dyski: master– Barracuda ST340016A 40GB
i slave: QUANTUM FIREBALLlct13 14GB
nagrywarka: LG
napęd Cd: LG
sieciówka: 802.11b WLAN PCI
i nieuzywana
zintegrowana na płycie: Realtec RTL8139 Family PCI
Pojawia się BLUE SCREEN
ewentualnie
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x0000000A(0xCDCDCDCD,0x0...02,0x0...1,0x804EA568)
lub
PFN_LIST_CORRUPT
STOP: 0x0000048 (0x0...99,0x0...07,0x0...0,0x0...0)
Nie wiem co jeszcze moge dodac. Błąd pojawia się czasem zaraz po włączeniu komputera, czasem po kilku godzinach pracy a czasem jeszcze w trakcie włączania.
Celeron 1,7GHz
pamięc: 512MB DDR 444mhz
płyta: ViaP4PA
grafika: GF4 MX 440
dwa dyski: master– Barracuda ST340016A 40GB
i slave: QUANTUM FIREBALLlct13 14GB
nagrywarka: LG
napęd Cd: LG
sieciówka: 802.11b WLAN PCI
i nieuzywana
zintegrowana na płycie: Realtec RTL8139 Family PCI
Pojawia się BLUE SCREEN
ewentualnie
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x0000000A(0xCDCDCDCD,0x0...02,0x0...1,0x804EA568)
lub
PFN_LIST_CORRUPT
STOP: 0x0000048 (0x0...99,0x0...07,0x0...0,0x0...0)
Nie wiem co jeszcze moge dodac. Błąd pojawia się czasem zaraz po włączeniu komputera, czasem po kilku godzinach pracy a czasem jeszcze w trakcie włączania.
Ja tak rzuce ni z gruszki, ni z pietruszki, źe w moim przypadku tego rodzaju BS–ik wyskakiwał za sprawą sterownika do zintegrowanego kodeka dźwięku NVidia na płycie głównej ABIT (niestety, o zgrozo, nie pamiętam dokładnie modelu własnej płyty głównej, a posta piszę z pracy). Po zainstalowaniu najnowszych sterów problem ustąpił. Moźe przytoczona historia komuś stąd na coś się przyda...
Polecam dokładnie czytać treść BS–ów, tam jest wszystko ładnie napisane, co się wysypuje.
BS = Blue Screen
Polecam dokładnie czytać treść BS–ów, tam jest wszystko ładnie napisane, co się wysypuje.
BS = Blue Screen
Ja tak rzuce ni z gruszki, ni z pietruszki, źe w moim przypadku tego rodzaju BS–ik wyskakiwał za sprawą sterownika do zintegrowanego kodeka dźwięku NVidia na płycie głównej ABIT (niestety, o zgrozo, nie pamiętam dokładnie modelu własnej płyty głównej, a posta piszę z pracy). Po zainstalowaniu najnowszych sterów problem ustąpił. Moźe przytoczona historia komuś stąd na coś się przyda...
BS = Blue Screen
BS = Blue Screen
Kaźdy problem jest inny , musisz się bardziej postarać w opisie problemu , nikt nie jest jasnowidzem odnośnie sprzętu, systemu i pozostałych urządzń których uźywasz, a takźe sygnatury błędów ktore naprowadzić mogą na rozwiązanie problemu. Nie ma cudownych recept , zwłaszcza na tak opisany problem.
Mam podobny problem. Dręczy mnie ten sam niebieski ekran :( Teź mam zintegrowaną kartę sieciową, ale nie jest ona uzywana (z internetem łączę drogą radiową). Jestem zielony w te tematy jak listki na wiosne więc byłbym ogromnie wdzięczny gdybyscie w sposób zrozumiały dla laika wytłumaczyli mi co mam robic zeby pozbyć się problemu.
Przepraszam – trzasnąłem sie – mial byc modem DSL zamiast USB :(
Natomiast juz wszystko dziala. Nie dostalem odpowiedzi do 16 wiec zaczalem sam kombinowac. Procek i pamiec wykluczylem bo dzialaly dobrze. W domu mam 2 komputery (jeden jest mojej kobiety) i ona tam miala jakiegos realteka. W zwiazku z czym chcialem zrobic 3 rzeczy :
1) Podpiac jej realteka do mojego kompa i odpalic siec – jezeli bylyby bledy to wykluczamy karte.
2) Podpiac jej spowrotem realteka i podlaczyc siec do jej komputera – jezeli nadal by nie dzialala to :
3) Dzwonic do providera i reklamowac modem.
Na szczescie okazalo sie, ze byl bug z karta zintegrowana. Tak wiec problem rozwiazany, od wczoraj siec bardzo ladnie hula :)
Natomiast juz wszystko dziala. Nie dostalem odpowiedzi do 16 wiec zaczalem sam kombinowac. Procek i pamiec wykluczylem bo dzialaly dobrze. W domu mam 2 komputery (jeden jest mojej kobiety) i ona tam miala jakiegos realteka. W zwiazku z czym chcialem zrobic 3 rzeczy :
1) Podpiac jej realteka do mojego kompa i odpalic siec – jezeli bylyby bledy to wykluczamy karte.
2) Podpiac jej spowrotem realteka i podlaczyc siec do jej komputera – jezeli nadal by nie dzialala to :
3) Dzwonic do providera i reklamowac modem.
Na szczescie okazalo sie, ze byl bug z karta zintegrowana. Tak wiec problem rozwiazany, od wczoraj siec bardzo ladnie hula :)
Skoro problem zaczal sie po podlaczeniu modemu, nie masz wiele do szukania. Do tego "DRIVER_IRQL_..." – czegoz wiecej chciec ?hcexec:A moze to jest modem USB (modem jest zewnetrznie zasilany wiec to nie zasilacz; podlaczany jest bezposrednio do sieciowki a nie przez USB, wiec to tez nie USB...).
Po pierwsze, sieciowki wbudowane na plyte z reguly sprawiaja problemy, po drugie jest to modem USB jak piszesz, wiec kurna podlacz go przez USB omijajac sieciowke.
Instalowales jakies drivery do tego modemu ?
DRIVER_IRQL_VALUE_NOT_LESS_OR_EQUAL czy cos w tym stylu
I właśnie to: "coś w tym stylu" jest tym na czym uwagę IMO skupić bym radził.
Dokładniejsze informacjie w logach dziennika zdarzeń pewnie są z podaną moźe nawet nazwą pliku, biblioteki, czy sterownika który błąd wygenerował
Witam!
Mam podobny problem. Niedawno zakupilem sobie Athlona 3200+ , plyte Asusa A8N–E i Radeona x800 GTO. Ze starego komputera zostaly mi dzialajace ramy Kingston 2*512. Wczoraj po 3 tygodniach oczekiwania nareszcie pojawil sie klient ktory mi podlaczyl DSLa 1MB. Uzywam WinXP z SP2.
I sie zaczelo.
Wczesniej nie mialem zadnych problemow z nowym sprzetem. Po podlaczeniu internetu i przeczytaniu fajnych cyferek przy transferach bylem, ze tak powiem, wielce rad z wyboru providera. Ale problemy zaczely sie przy pierwszym sciaganiu – instalka firefoxa sciagala sie z bledem i nie rozpakowala sie. Problem mialem tez ze sciaganiem nakladek na starszego firefoxa, tudziez innych plikow – jakby cos bylo zle zliczane.
Nagle wyskoczyl mi na krotka chwile niebieski ekranik z naglowkiem DRIVER_IRQL_VALUE_NOT_LESS_OR_EQUAL czy cos w tym stylu i reset.
WTF?!? Pomyslalem. Moze wirusik. Instalujemy NAV2005, skanujemy – nic nie znalazl. Robimy update i update w kilku punktach mi sie wywalil. Znowu problem ze sciaganiem... Mysle – cholera, ciekawe jak z innymi programami! Instaluje emule, nawet szybko wskakuje na niezly transfer i... bach! Znowu niebieski ekranik z w/w tekstem.
Zaczalem podejrzewac ze cos sie wywalilo z pamiecia. Najpierw zrobilem memtest86, pozniej robilem rozne 'crashtesty' – odpalalem kilka rzeczy naraz i jeszcze gralem (i nawet nagrywalem plyte) – zdziwilem sie bo nawet jakos specjalnie sie nie zacinal a plytke wypalil(!) normalnie.
Jestem w kropce. Podejrzewam ze to moze byc sieciowka zintegrowana na plycie albo modem USB. A wy jak sadzicie? Jezeli macie jakies pomysly ktore drivery sciagnac do sieciowki to pomozcie, ew. czy jechac do sklepu po jakas nowa, osobna sieciowke... A moze to jest modem USB (modem jest zewnetrznie zasilany wiec to nie zasilacz; podlaczany jest bezposrednio do sieciowki a nie przez USB, wiec to tez nie USB...).
Z gory dziekuje za pomoc. Jestem zdesperowany – nowy sprzet i juz problemy...
Mam podobny problem. Niedawno zakupilem sobie Athlona 3200+ , plyte Asusa A8N–E i Radeona x800 GTO. Ze starego komputera zostaly mi dzialajace ramy Kingston 2*512. Wczoraj po 3 tygodniach oczekiwania nareszcie pojawil sie klient ktory mi podlaczyl DSLa 1MB. Uzywam WinXP z SP2.
I sie zaczelo.
Wczesniej nie mialem zadnych problemow z nowym sprzetem. Po podlaczeniu internetu i przeczytaniu fajnych cyferek przy transferach bylem, ze tak powiem, wielce rad z wyboru providera. Ale problemy zaczely sie przy pierwszym sciaganiu – instalka firefoxa sciagala sie z bledem i nie rozpakowala sie. Problem mialem tez ze sciaganiem nakladek na starszego firefoxa, tudziez innych plikow – jakby cos bylo zle zliczane.
Nagle wyskoczyl mi na krotka chwile niebieski ekranik z naglowkiem DRIVER_IRQL_VALUE_NOT_LESS_OR_EQUAL czy cos w tym stylu i reset.
WTF?!? Pomyslalem. Moze wirusik. Instalujemy NAV2005, skanujemy – nic nie znalazl. Robimy update i update w kilku punktach mi sie wywalil. Znowu problem ze sciaganiem... Mysle – cholera, ciekawe jak z innymi programami! Instaluje emule, nawet szybko wskakuje na niezly transfer i... bach! Znowu niebieski ekranik z w/w tekstem.
Zaczalem podejrzewac ze cos sie wywalilo z pamiecia. Najpierw zrobilem memtest86, pozniej robilem rozne 'crashtesty' – odpalalem kilka rzeczy naraz i jeszcze gralem (i nawet nagrywalem plyte) – zdziwilem sie bo nawet jakos specjalnie sie nie zacinal a plytke wypalil(!) normalnie.
Jestem w kropce. Podejrzewam ze to moze byc sieciowka zintegrowana na plycie albo modem USB. A wy jak sadzicie? Jezeli macie jakies pomysly ktore drivery sciagnac do sieciowki to pomozcie, ew. czy jechac do sklepu po jakas nowa, osobna sieciowke... A moze to jest modem USB (modem jest zewnetrznie zasilany wiec to nie zasilacz; podlaczany jest bezposrednio do sieciowki a nie przez USB, wiec to tez nie USB...).
Z gory dziekuje za pomoc. Jestem zdesperowany – nowy sprzet i juz problemy...
Marcos:Apropos ME to akurat tak się składa źe jednak coś nie tak w XP skoro Pracuje codziennie 12 godzin na ME BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW i po 10 min w XP jest CRASH...to cos nie tak z XP.
Nie napisałeś czy masz jakieś SP i czy wogóle z jakiś poprawek korzystasz.
A to IMO moźe, prócz tego co przedpiścy podali być główną przyczyną problemu
Apropos ME to akurat tak się składa źe jednak coś nie tak w XP skoro Pracuje codziennie 12 godzin na ME BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW i po 10 min w XP jest CRASH...to cos nie tak z XP.
A pamięć przetestuje :)
Zobaczymy
Co ciekawe po wyciągnięciu modemu USB do neo, błąd nadal występuje. Występował nawet wtedy gdy neo nie było zainstalowane...
A pamięć przetestuje :)
Zobaczymy
Co ciekawe po wyciągnięciu modemu USB do neo, błąd nadal występuje. Występował nawet wtedy gdy neo nie było zainstalowane...
Do tych pamieci to IMO to nie to. Jesli wgral Q314582 z poprawka do USB, pozostaja inne sterowniki. Albo te od modemu neo, albo tez przez zbieg okolicznosci sterowniki innych zainstalowanych urzadzen koliduja sobie gdzies np. na przerwaniach. Logitech ? Usunac wszystkie urzadzenia wraz z ich sterownikami oprocz modemu i pojedynczo doinstalowywac ? Przelozyc karty w slotach ?
A sprawdziłeś – przetestowałeś pamięć ? – bo tak te błędy, a zaraz pewno i kolejne "numerki" wypiszesz – nakazywałyby się na początek do tego zabrać.
I bez "...ale ME chodził bez problemów.." prosźe, bo to nie ma nic do rzeczy.
I bez "...ale ME chodził bez problemów.." prosźe, bo to nie ma nic do rzeczy.
Chciałem Cię poinformowac ze niestety w archiwum NIE MA ANI JEDNEJ OSOBY KTÓRA NA KOŃCU TEMATU NAPISAŁABY ŻE PROBLEM ZNIKNAŁ......wiec cóź mi z takiej pomocy...pozatym czytalem wszystkie wątki i próbowalem instalowac łaty do USB i temu podobne pierdoły.....oczywiście nic to nie dało...
A dla informacji...
PO USUNIĘCIU PLIKU USBUHCI.SYS nie działaja mi urządzenia USB...ale to akurat pikuś...
teraz pojawia się taki błąd
STOP:0x0000008E (0xC0000005,0x804ECD8G,0xF3CCAC00, 0x000000)
I gdzie ten kozak?
A dla informacji...
PO USUNIĘCIU PLIKU USBUHCI.SYS nie działaja mi urządzenia USB...ale to akurat pikuś...
teraz pojawia się taki błąd
STOP:0x0000008E (0xC0000005,0x804ECD8G,0xF3CCAC00, 0x000000)
I gdzie ten kozak?