DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL........JEST JAKIŚ KOZAK ?

Witam :)

Uprzejmie zwracam się z prośbą co mam począć z następującym problemem który ostatnio NON STOP mi przeszkadza, zazwyczaj pracowalem w WIN ME ale postanowiłem takźe korzystać z XP i co? no wlasnie...

Pojawia się BLUE SCREEN

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP: 0x00000D1 (0x0...02,0x0...01,0xF9CE303A)

USBUHCI.SYS – Adress F9CE303A base at F9CE2000 Datestamp 3c58a6f7

CZY KTOŚ MOŻE MI POWIEDZIEĆ CO MAM ZROBIĆ ZEBY KOMP PRZESTAŁ SIĘ RESTARTOWAĆ?

Moja konfiguracja to :
ATHLON XP 1800@2500
256 RAM 400 mhz
Płyta MSI KT4V
Grafika GF2 Titanium 64MB
Dźwięk AC `97 na płycie
Dysk 20GB WD
Nagrywarka LITEON
Neostrada na modemie SAGEM 800

nawet po wyłączeniu wszystkiego co pod USB ten błąd nadal się pojawia.....RĘCE OPADAJĄ!!!!
HELP!

Odpowiedzi: 20

Miałem to saamo i pomogło wyłączenie w biosie zintegrowanej sieciówki + nowe sterowniki do uźywanej karty.

Odgrzewacie stare kotlety Ty, i pslovik 1 - w jakim celu,  ? Poza tym tematów z tego typu BSODem w archiwum multum

Zamykam,

--Seeker-- 

taddek8
Dodano
24.01.2006 10:49:34
wolpal:

dzwięk: Sound Blaster Live!1024

Ja bym poradził Ci, cobyś zaczął od tego sterownika. U mnie często wyskakuje BS właśnie na tym. Ale niestety mam najnowsze stery i nadal wywala mi BS'a. Chyba będę musiał reinstalkę zrobić, co i tak nic w sumie nie da, prócz tego, źe system trochę przyśpieszy ;)

pozdro i powodzenia
pslovik1
Dodano
23.01.2006 23:49:52
EL NINO napisał:
Po wlaczeniu w BIOSie ACPI, najczesciej trzeba system instalowac na nowo.

Niestety to prawda :mrgreen: . Trzeba o tym myśleć zanim zainstaluje się system.
Anathema
Dodano
31.12.2005 10:01:36
Anathema:
Często w takich przypadkach pomaga takźe włączenie w biosie ACPI APIC MODE.
Po wlaczeniu w BIOSie ACPI, najczesciej trzeba system instalowac na nowo :P .
EL NINO
Dodano
30.12.2005 23:23:20
Często w takich przypadkach pomaga takźe włączenie w biosie ACPI APIC MODE. W ten sposób zwiększana jest liczba dostępnych przerwań IRQ dla urządzeń. Przydaje się to gdy dane sterowniki urządzenia nie są w stanie dzielić się przerwaniem z innym, które teź z niego korzysta.
Anathema
Dodano
30.12.2005 11:26:40
Nie pojawia sie pod nazwa bledu zadna nazwa pliku ?
Wszystkie trzy rodzaje bledow wskazuja na problem ze sprzetem lub jego sterownikami. Do Ciebie nalezaloby sprawdzic co konkretnie. Odinstaluj caly sprzet (audio, sieciowki, itd.), zostaw wpiety tylko dysk i grafike, sprawdz. Doloz jakis element, zainstaluj sterowniki, sprawdz. Itd...
EL NINO
Dodano
30.12.2005 01:36:28
Wybaczcie mój lakoniczny post. Komputer przedstawia sie tak:
Celeron 1,7GHz
pamięc: 512MB DDR 444mhz
płyta: ViaP4PA
grafika: GF4 MX 440
dzwięk: Sound Blaster Live!1024
dwa dyski: master– Barracuda ST340016A 40GB
i slave: QUANTUM FIREBALLlct13 14GB
nagrywarka: LG
napęd Cd: LG
sieciówka: 802.11b WLAN PCI
i nieuzywana
zintegrowana na płycie: Realtec RTL8139 Family PCI

Pojawia się BLUE SCREEN

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

ewentualnie

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP: 0x0000000A(0xCDCDCDCD,0x0...02,0x0...1,0x804EA568)

lub
PFN_LIST_CORRUPT

STOP: 0x0000048 (0x0...99,0x0...07,0x0...0,0x0...0)

Nie wiem co jeszcze moge dodac. Błąd pojawia się czasem zaraz po włączeniu komputera, czasem po kilku godzinach pracy a czasem jeszcze w trakcie włączania.
wolpal
Dodano
29.12.2005 15:07:48
Ja tak rzuce ni z gruszki, ni z pietruszki, źe w moim przypadku tego rodzaju BS–ik wyskakiwał za sprawą sterownika do zintegrowanego kodeka dźwięku NVidia na płycie głównej ABIT (niestety, o zgrozo, nie pamiętam dokładnie modelu własnej płyty głównej, a posta piszę z pracy). Po zainstalowaniu najnowszych sterów problem ustąpił. Moźe przytoczona historia komuś stąd na coś się przyda...

Polecam dokładnie czytać treść BS–ów, tam jest wszystko ładnie napisane, co się wysypuje.

BS = Blue Screen
Intelli
Dodano
29.12.2005 14:22:59
Ja tak rzuce ni z gruszki, ni z pietruszki, źe w moim przypadku tego rodzaju BS–ik wyskakiwał za sprawą sterownika do zintegrowanego kodeka dźwięku NVidia na płycie głównej ABIT (niestety, o zgrozo, nie pamiętam dokładnie modelu własnej płyty głównej, a posta piszę z pracy). Po zainstalowaniu najnowszych sterów problem ustąpił. Moźe przytoczona historia komuś stąd na coś się przyda...

Polecam dokładnie czytać treść BS–ów, tam jest wszystko ładnie napisane, co się wysypuje.

BS = Blue Screen
Intelli
Dodano
29.12.2005 14:22:59
Kaźdy problem jest inny , musisz się bardziej postarać w opisie problemu , nikt nie jest jasnowidzem odnośnie sprzętu, systemu i pozostałych urządzń których uźywasz, a takźe sygnatury błędów ktore naprowadzić mogą na rozwiązanie problemu. Nie ma cudownych recept , zwłaszcza na tak opisany problem.
Seeker
Dodano
28.12.2005 21:21:36
Mam podobny problem. Dręczy mnie ten sam niebieski ekran :( Teź mam zintegrowaną kartę sieciową, ale nie jest ona uzywana (z internetem łączę drogą radiową). Jestem zielony w te tematy jak listki na wiosne więc byłbym ogromnie wdzięczny gdybyscie w sposób zrozumiały dla laika wytłumaczyli mi co mam robic zeby pozbyć się problemu.
wolpal
Dodano
28.12.2005 20:57:54
Przepraszam – trzasnąłem sie – mial byc modem DSL zamiast USB :(

Natomiast juz wszystko dziala. Nie dostalem odpowiedzi do 16 wiec zaczalem sam kombinowac. Procek i pamiec wykluczylem bo dzialaly dobrze. W domu mam 2 komputery (jeden jest mojej kobiety) i ona tam miala jakiegos realteka. W zwiazku z czym chcialem zrobic 3 rzeczy :

1) Podpiac jej realteka do mojego kompa i odpalic siec – jezeli bylyby bledy to wykluczamy karte.

2) Podpiac jej spowrotem realteka i podlaczyc siec do jej komputera – jezeli nadal by nie dzialala to :

3) Dzwonic do providera i reklamowac modem.

Na szczescie okazalo sie, ze byl bug z karta zintegrowana. Tak wiec problem rozwiazany, od wczoraj siec bardzo ladnie hula :)
hcexec
Dodano
14.12.2005 09:37:37
hcexec:
A moze to jest modem USB (modem jest zewnetrznie zasilany wiec to nie zasilacz; podlaczany jest bezposrednio do sieciowki a nie przez USB, wiec to tez nie USB...).
Skoro problem zaczal sie po podlaczeniu modemu, nie masz wiele do szukania. Do tego "DRIVER_IRQL_..." – czegoz wiecej chciec ?
Po pierwsze, sieciowki wbudowane na plyte z reguly sprawiaja problemy, po drugie jest to modem USB jak piszesz, wiec kurna podlacz go przez USB omijajac sieciowke.
Instalowales jakies drivery do tego modemu ?
EL NINO
Dodano
13.12.2005 20:45:55
DRIVER_IRQL_VALUE_NOT_LESS_OR_EQUAL czy cos w tym stylu

I właśnie to: "coś w tym stylu" jest tym na czym uwagę IMO skupić bym radził.
Dokładniejsze informacjie w logach dziennika zdarzeń pewnie są z podaną moźe nawet nazwą pliku, biblioteki, czy sterownika który błąd wygenerował
Seeker
Dodano
13.12.2005 20:33:12
Witam!

Mam podobny problem. Niedawno zakupilem sobie Athlona 3200+ , plyte Asusa A8N–E i Radeona x800 GTO. Ze starego komputera zostaly mi dzialajace ramy Kingston 2*512. Wczoraj po 3 tygodniach oczekiwania nareszcie pojawil sie klient ktory mi podlaczyl DSLa 1MB. Uzywam WinXP z SP2.

I sie zaczelo.

Wczesniej nie mialem zadnych problemow z nowym sprzetem. Po podlaczeniu internetu i przeczytaniu fajnych cyferek przy transferach bylem, ze tak powiem, wielce rad z wyboru providera. Ale problemy zaczely sie przy pierwszym sciaganiu – instalka firefoxa sciagala sie z bledem i nie rozpakowala sie. Problem mialem tez ze sciaganiem nakladek na starszego firefoxa, tudziez innych plikow – jakby cos bylo zle zliczane.

Nagle wyskoczyl mi na krotka chwile niebieski ekranik z naglowkiem DRIVER_IRQL_VALUE_NOT_LESS_OR_EQUAL czy cos w tym stylu i reset.

WTF?!? Pomyslalem. Moze wirusik. Instalujemy NAV2005, skanujemy – nic nie znalazl. Robimy update i update w kilku punktach mi sie wywalil. Znowu problem ze sciaganiem... Mysle – cholera, ciekawe jak z innymi programami! Instaluje emule, nawet szybko wskakuje na niezly transfer i... bach! Znowu niebieski ekranik z w/w tekstem.

Zaczalem podejrzewac ze cos sie wywalilo z pamiecia. Najpierw zrobilem memtest86, pozniej robilem rozne 'crashtesty' – odpalalem kilka rzeczy naraz i jeszcze gralem (i nawet nagrywalem plyte) – zdziwilem sie bo nawet jakos specjalnie sie nie zacinal a plytke wypalil(!) normalnie.

Jestem w kropce. Podejrzewam ze to moze byc sieciowka zintegrowana na plycie albo modem USB. A wy jak sadzicie? Jezeli macie jakies pomysly ktore drivery sciagnac do sieciowki to pomozcie, ew. czy jechac do sklepu po jakas nowa, osobna sieciowke... A moze to jest modem USB (modem jest zewnetrznie zasilany wiec to nie zasilacz; podlaczany jest bezposrednio do sieciowki a nie przez USB, wiec to tez nie USB...).

Z gory dziekuje za pomoc. Jestem zdesperowany – nowy sprzet i juz problemy...
hcexec
Dodano
13.12.2005 09:53:27
Marcos:
Apropos ME to akurat tak się składa źe jednak coś nie tak w XP skoro Pracuje codziennie 12 godzin na ME BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW i po 10 min w XP jest CRASH...to cos nie tak z XP.

Nie napisałeś czy masz jakieś SP i czy wogóle z jakiś poprawek korzystasz.
A to IMO moźe, prócz tego co przedpiścy podali być główną przyczyną problemu
Seeker
Dodano
17.10.2004 21:35:11
Apropos ME to akurat tak się składa źe jednak coś nie tak w XP skoro Pracuje codziennie 12 godzin na ME BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW i po 10 min w XP jest CRASH...to cos nie tak z XP.

A pamięć przetestuje :)
Zobaczymy

Co ciekawe po wyciągnięciu modemu USB do neo, błąd nadal występuje. Występował nawet wtedy gdy neo nie było zainstalowane...
Marcos
Dodano
17.10.2004 18:39:09
Do tych pamieci to IMO to nie to. Jesli wgral Q314582 z poprawka do USB, pozostaja inne sterowniki. Albo te od modemu neo, albo tez przez zbieg okolicznosci sterowniki innych zainstalowanych urzadzen koliduja sobie gdzies np. na przerwaniach. Logitech ? Usunac wszystkie urzadzenia wraz z ich sterownikami oprocz modemu i pojedynczo doinstalowywac ? Przelozyc karty w slotach ?
EL NINO
Dodano
17.10.2004 18:18:20
A sprawdziłeś – przetestowałeś pamięć ? – bo tak te błędy, a zaraz pewno i kolejne "numerki" wypiszesz – nakazywałyby się na początek do tego zabrać.
I bez "...ale ME chodził bez problemów.." prosźe, bo to nie ma nic do rzeczy.
Rebe
Dodano
17.10.2004 17:56:11
Chciałem Cię poinformowac ze niestety w archiwum NIE MA ANI JEDNEJ OSOBY KTÓRA NA KOŃCU TEMATU NAPISAŁABY ŻE PROBLEM ZNIKNAŁ......wiec cóź mi z takiej pomocy...pozatym czytalem wszystkie wątki i próbowalem instalowac łaty do USB i temu podobne pierdoły.....oczywiście nic to nie dało...

A dla informacji...
PO USUNIĘCIU PLIKU USBUHCI.SYS nie działaja mi urządzenia USB...ale to akurat pikuś...
teraz pojawia się taki błąd

STOP:0x0000008E (0xC0000005,0x804ECD8G,0xF3CCAC00, 0x000000)

I gdzie ten kozak?
Marcos
Dodano
17.10.2004 17:52:15
Marcos
Dodano:
17.10.2004 16:46:06
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2