Dotyczy sieci – Dziwny problem
Zanim ktoś spróbuje mnie odesłać do podobnych tematów, to ja juź te tematy przerobiłem i nic nie pomogło. Zatem postanowiłem spytać. OTO PROBLEM:
#2 x komp
#2 x W XP Home Sp1a
#2 x Panda (skonfigurowana by wpuszczać)
#Grupa robocza – ta sama (DT)
#Na obu udostepnianie plików i drukarek zaznaczone /
net bios przez TCP zanzaczony / ipx–spx–netbios zaznaczone
#Nazwy kompów (KLIENT i GLOWNY) – dyski udostepnione / logowanie na obu bez hasła – tylko klik na "ok" z "nazwa uzytkownika" ale pustym polem "hasło".
– W TAKIEJ KONFIGURACJI OBA DZIAŁAŁY
– NAJPIERW KLIENT NIE MÓGŁ SZPERAĆ W GLOWNYM
A TERAZ GLOWNY NIE MOZE SZPERAC W KLIENCIE
#glowny udostepniał takźe net ale i ten przestał być rejestrowany prz klenta jak obecny. raz tylko na kilka minut klient sobie zobaczył neta by zaraz go stracić
#Na obu kreator nie działa – dhco nie moźe przydzielić adresów poza 0.0.0.0 lub 169.254.254.x. Ustawiając IP ręcznie tzn. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 o dziwo klient widzi glownego ale nie moźe nadal szperać, nawet ping działa a po wpisaniu w wierszu poleceń "net view" lista pokazuje oba kompy.
Net teź nie działa. W sensie udostepniania oczywiście.
Jedynie drukarka podpieta do GLOWNEGO pozwala KLIENTOWI na drukowanie.
Wiem źe przeisntalowanie pomogłoby, bo tak się stało kiedyś. Ale kompy sa w firmie i brak mi na to czasu.
To oczywiste ze czas sie znajdzie jesli nie znajde rozwiazania.
Proszę o pomoc.
#2 x komp
#2 x W XP Home Sp1a
#2 x Panda (skonfigurowana by wpuszczać)
#Grupa robocza – ta sama (DT)
#Na obu udostepnianie plików i drukarek zaznaczone /
net bios przez TCP zanzaczony / ipx–spx–netbios zaznaczone
#Nazwy kompów (KLIENT i GLOWNY) – dyski udostepnione / logowanie na obu bez hasła – tylko klik na "ok" z "nazwa uzytkownika" ale pustym polem "hasło".
– W TAKIEJ KONFIGURACJI OBA DZIAŁAŁY
– NAJPIERW KLIENT NIE MÓGŁ SZPERAĆ W GLOWNYM
A TERAZ GLOWNY NIE MOZE SZPERAC W KLIENCIE
#glowny udostepniał takźe net ale i ten przestał być rejestrowany prz klenta jak obecny. raz tylko na kilka minut klient sobie zobaczył neta by zaraz go stracić
#Na obu kreator nie działa – dhco nie moźe przydzielić adresów poza 0.0.0.0 lub 169.254.254.x. Ustawiając IP ręcznie tzn. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 o dziwo klient widzi glownego ale nie moźe nadal szperać, nawet ping działa a po wpisaniu w wierszu poleceń "net view" lista pokazuje oba kompy.
Net teź nie działa. W sensie udostepniania oczywiście.
Jedynie drukarka podpieta do GLOWNEGO pozwala KLIENTOWI na drukowanie.
Wiem źe przeisntalowanie pomogłoby, bo tak się stało kiedyś. Ale kompy sa w firmie i brak mi na to czasu.
To oczywiste ze czas sie znajdzie jesli nie znajde rozwiazania.
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 4
1 x XP spięte z 1x milenium
oba sie widza i mozna wzajemnie otwierac pliki
na kompie z XP otwieram plik z drugiego kompa (word)
modyfikuje tresc i zapisuje z ta sama nazwa – ok
chce zmienic nazwe i .. nie widzi sciezki sieciowej )jakieś bzdury o łamaczach w nazwie albo braku scieźki albo zabezpieczeniach)
teraz najlepsze
robie zapisz jako i wskazuje c:\ – zapisuje
robie jeszcze raz zapisz jako i wskazuje scieźke sieciową (ktorej przed chwila nie widzial) i zapisuje ok
reasumując:
po zmianie nazwy pliku nie chce zapisywać w ścieźkę sieciową z której otwierałem a jak zrobie zapisz jako c: i zapisz jako – ścieźka sieciowa to zapisuje
paranoja jakas
oba sie widza i mozna wzajemnie otwierac pliki
na kompie z XP otwieram plik z drugiego kompa (word)
modyfikuje tresc i zapisuje z ta sama nazwa – ok
chce zmienic nazwe i .. nie widzi sciezki sieciowej )jakieś bzdury o łamaczach w nazwie albo braku scieźki albo zabezpieczeniach)
teraz najlepsze
robie zapisz jako i wskazuje c:\ – zapisuje
robie jeszcze raz zapisz jako i wskazuje scieźke sieciową (ktorej przed chwila nie widzial) i zapisuje ok
reasumując:
po zmianie nazwy pliku nie chce zapisywać w ścieźkę sieciową z której otwierałem a jak zrobie zapisz jako c: i zapisz jako – ścieźka sieciowa to zapisuje
paranoja jakas
W jaki sposob udostepniales te dyski ? Po prostu kliknales Udostepnij ? Zerknij moze do przyklejonego tematu o odustepnianiu danych – na dole opisano w jaki sposob udostepnia sie cale dyski.
Jesli nie ma serwera DHCP to co ma przydzielac adresy ? Owszem, jesli na jednym kompie zalaczysz ICS, na drugim mozna zaznaczyc automatyczne pobieranie adresu. Ale ten pierwszy ?
Przegladnij na spokojnie rowniez drugi temat o polaczeniu komputerow. Moze nasunie Ci sie co robisz nie tak.
Jesli nie ma serwera DHCP to co ma przydzielac adresy ? Owszem, jesli na jednym kompie zalaczysz ICS, na drugim mozna zaznaczyc automatyczne pobieranie adresu. Ale ten pierwszy ?
Przegladnij na spokojnie rowniez drugi temat o polaczeniu komputerow. Moze nasunie Ci sie co robisz nie tak.
udostepnianie zaznaczone i odpowiednie zasoby czyli dyski udostepnione / router–a nie mam i trzeciego kompa teź
Udostepnianie zaznaczone, ale czy udostepnione cokolwiek ?mit_ek:#Na obu udostepnianie plików i drukarek zaznaczone
Masz trzeci komputer lub router ktory przydziela adresy ?mit_ek:#Na obu kreator nie działa – dhco nie moźe przydzielić adresów poza 0.0.0.0 lub 169.254.254.x.
Strona 1 / 1