Dostęp do zaawansowanych opcji kart graficznych nVidia

UWAGA!! Poniźsze czynności wykonujesz na własne ryzyko i odpowiedzialnośc bez presji z mojej strony. W momencie skorzystania z poniźszych rad automatycznie tracisz gwarancję na swoją kartę graficzną (więc ani ja, ani producent Twojej karty nie bedzie ponosił odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody wynikłe z poniźej opisanych działań.

Czasami korci Cię, aby przyspieszyć działanie Twojej karty graficznej opartej na chipsecie wyprodukowanym przez korporację nVidia :?: Jednocześnie nie chcesz instalować jakiś dodatkowych programów słuźących do overlockingu (podnoszenia parametrów sprzętu – w tym wypadku k. graficznych). Jest na to rada, więc do dzieła:

1. Umieściłem 2 linki do plików (Win 2000/XP, Win 98/Me (klucze rejestru systemowego). W zaleźności od wersji Windowsa zainstalowanej na Twoim komputerze ściągnij odpowiedni. Uwaga! Samo dodanie klucza nie ponosi za sobą praktycznie zadnych konsekwencji, a jedynie odblokowuje niedostepone wcześniej opcje.

2. Dostęp do tych opcji masz z poziomu swojego sterownika do k. graficznej. By do nich dotrzeć kliknij prawym klawiszem myszy na wolny obszar pulpitu. Z menu, które się pokaźe wybierz obpje Właściwości. Nastepnie przejdź do zakładki Ustawienia. Na niej kliknij w przycisk Zaawansowane. Nastepnie przejdź do zakładki odpowiadającej nazwie Twojej karty graficznej (taka z ikonką zółto–białą). Zakładki: Ustawienia AGP i Częstotliwosc taktowania są nowe i to na nich moźesz dokonać stosownych zmian. Najwaźniejsza jednak jest ta druga z ww. Na niej po zaznaczeniu okienka: zezwalaj na zmiane częstotliwości taktowania dostepne staja się dwa suwaki. Górn odpowiada za taktowanie procesora układu graficznego, dolny za taktowanie pamięci na karcie. Przesuń oba rozwaźnie w prawą stronę, by zwiekszyć te wartości. Nastepnie przetestuj te ustawienia. W tym momencie niezbędny moźe okazać się restart kompa. Zezwól na niego. Po nim wróc do tej zakładki tak samo jak poprzednio i jeźeli wszystko jest dobrze zastosuj te ustawienia (moźesz zaznaczyć jeszcze okienko, aby powyźsze opcje były ustawiane automatycznie za kaźdym uruchomieniem komputera. Z reguły to okienko się zaznacza.

TO WSZYSTKO. PAMIĘTAJ O TYM CO JEST WYRÓŻNIONE NA CZERWONO !!

Odpowiedzi: 0

Pawek
Dodano:
13.01.2004 21:13:34
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0