Dostep do plikow po formacie i instalacji XP
Witam, niestety musialem przeinstalowac system i nie wiem co sie stalo, juz nie raz instalowalem xp i cos takiego jeszcze nigdy mi sie nie przytrafilo – na jednej partycji w 8 folderach (zaznaczam ze ponad 20 GB danych –bardzo waznych) nie mam do nich dostepu i nie wiem w jakis sposob moge uzyskac ten dostep szukalm w narzedziach administracyjnych ale nic takiego nie znalazlem. Najgorsze w tym wszystkim jest to ze mam tam pliki ktore praktycznie zbieralem przez 2 lata, a ktore teraz sa juz albo trudno dostepne albo wcale ich dostac nie mozna.
Jezeli ktos ma jakies sugestie to prosze o wyjasnienie co i jak i kontakt na borsodi@wp.pl
Z gory dziekuje za odpowiedz
Do OP'ow –szukalem podobnego problemu, ale znalezc nie znalalazlem –niestety.
Jezeli ktos ma jakies sugestie to prosze o wyjasnienie co i jak i kontakt na borsodi@wp.pl
Z gory dziekuje za odpowiedz
Do OP'ow –szukalem podobnego problemu, ale znalezc nie znalalazlem –niestety.
Odpowiedzi: 3
marrze – wcale tak :)
Yoda o poźegnaniu napisął w kontekście plików zaszyfrowanych – do nich dostęp zostął utracony bezpowrotnie ( o agentach odzyskiwania nie ma ani słowa ), a nie samego dostępu do folderów uźytkownika znajdujących się jako "resztówka" poprzedniej instalacji.
Wyłaczenie prostego udostępniania prowadzi bowiem do ujawnienia się mozliwości związanych z przejmowaniem na własność plików i katalogów oraz dziedziczeniem praw – czyli to co opisąłeś dokładnie Yoda podał skrótowo.
Oczywiście warunkiem koniecznym jest ntfs jako system plików.
Yoda o poźegnaniu napisął w kontekście plików zaszyfrowanych – do nich dostęp zostął utracony bezpowrotnie ( o agentach odzyskiwania nie ma ani słowa ), a nie samego dostępu do folderów uźytkownika znajdujących się jako "resztówka" poprzedniej instalacji.
Wyłaczenie prostego udostępniania prowadzi bowiem do ujawnienia się mozliwości związanych z przejmowaniem na własność plików i katalogów oraz dziedziczeniem praw – czyli to co opisąłeś dokładnie Yoda podał skrótowo.
Oczywiście warunkiem koniecznym jest ntfs jako system plików.
Wcale nie jeźeli załoźyłeś hasło administratora to dostęp odzyskasz w ten sposob podaję go poraz trzeci
Zacznij od panelu sterowania, w Opcjach Folderów w zakładce widok wyłącz proste udostępnianie.
Następnie wybiwrz właściwości tego folderu którychcesz odzyskać i otwórz zakładkę zabezpieczenia.
Otwórz zaawansowane. Tutaj zakładka uprawnienia –przycisk dodaj w kolejnym oknie zaawansowane i kolejny przycisk znajdź teraz wybierz odpowiedni wpis dla obecnego uźytkownika lub wszyscy następnie O.k. O.K... przed zamknięciem okna Zaawansowane ustawienia zabezpieczeń zaznacz pola wyboru Dziedziczenie..... i Zamień wpis.... Przycisk zastosuj, tak i O.K. Pełen dostęp do kaźdego katalogu i pliku.
Zacznij od panelu sterowania, w Opcjach Folderów w zakładce widok wyłącz proste udostępnianie.
Następnie wybiwrz właściwości tego folderu którychcesz odzyskać i otwórz zakładkę zabezpieczenia.
Otwórz zaawansowane. Tutaj zakładka uprawnienia –przycisk dodaj w kolejnym oknie zaawansowane i kolejny przycisk znajdź teraz wybierz odpowiedni wpis dla obecnego uźytkownika lub wszyscy następnie O.k. O.K... przed zamknięciem okna Zaawansowane ustawienia zabezpieczeń zaznacz pola wyboru Dziedziczenie..... i Zamień wpis.... Przycisk zastosuj, tak i O.K. Pełen dostęp do kaźdego katalogu i pliku.
Poszukaj uźywając zwrotów "przejmowanie na własność" "dziedziczenie"
Lecz jeśli zaszyfrowałeś foldery te – to poźegnać się z nimi moźesz.
Pozdrawiam.
Lecz jeśli zaszyfrowałeś foldery te – to poźegnać się z nimi moźesz.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1