Dostęp do plików WIN 7 z poziomu xp
Jak pierwszy miałem zainstalowany system WIN7 (dysk C:) , teraz zainstalowałem Win XP (dysk E:). Aby ruszył mi windows xp muszę przełącząc tryb na IDE.
Mam taki problem że w momencie użytkowania windowsa xp nie mogę wejść we wszystkie pliki z dysku C: ( wyskakuje odmowa dostępu). Nie mogę się dostać np. do moich dokumentów czy też do plików z pulpitu.
Kolejnym problemem jest to że jak odpalam np. firefoxa (który jest był zainstalowany na dysku C: w win7) nie widze zakładek oraz zainstalowanych wtyczek, tak samo jest z konfiguracją wszystkich programów.
Da radę jakoś to zrobić by wczytywało bez problemu z ustawieniami jakie były w win7 ?
Zastanawia mnie czemu też nie ma stanu wstrzymania w windows XP, jest po prostu jak by wyłączona ta funkcja ( bo jest przeźroczysta i nie da się kliknąć), da rade jakoś to włączyc bo zależy mi na tym trybie.
Odpowiedzi: 1
Kwestia uprawnień - powinienes dodać siebie do uprawnionych do wejścia w określone lokalizacje. Czasem może być konieczność przejęcia jakichs plików na własność
Progamy - tu będziesz miał delikatny kłopot.
Oba systemy maja profile w których trzymaja dane uzytkowników. Do tych profili często-gęsto programy piszą swoje dane/ustawienia itp. Nie wiem czy uda się z każdym programem ale z cześcia na pewno taki numer by w tej samej lokalizacji było wszystko i z obu systemów dało się uruchamiać programy z tymi samymi ustawieniami. Należałoby stworzyć katalog który będzie swobodnie dostępny z obu systemów dla obu uzytkowników (uprawnienia !) i w nim instalować programy. Kwestia ustawień jest indywidualna dla programów i należałoby przystosowywać konkretne programy do tego żeby dane/ustawienia były wspólne. Np dla Firefoxa - wspólny profil gdzieś położony
Stan wstrzymania - doinstalowane masz wszystkie sterowniki ? Zwłaszcza te do chipsetu płyty głównej.
Strona 1 / 1