Dostęp anonimowy i na hasło
Wiem, ze na temat dostępu do udostępnionych zasobów na hasło jest juź mnóstwo postów. Mnie chodzi jednak o coś bardziej skomplikowanego. Chciałbym aby do mojego kompa mogli logować się uźytkownicy z utworzonymi kontami oraz anonimowi. Ci anonimowi mieliby np. ograniczone prawa dostepu do niektórych zasobów. Próbowałem kilku sposobów. Problem tkwi w tym, ze jeśli w "Zasady zabezpieczeń lokalnych Zasady lokalneOpcje zabezpieczeńDostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych" ustawię "Klasyczny...", to nie moźna się do komputera zalogować anonimowo (wyskakuje monit o login i hasło). Jeśli ustawie "Tylko gość...", to (jak wskazuje nazwa) wszyscy uźytkownicy są traktowani jako goście. Moźe jest np. moźliwość takiej konfiguracji, źe monit o hasło będzie pojawiał się np. w przypadku próby wgrania pliku, usunięcia pliku bądź wejścia do jakiegoś konkretnego udziału. Dzięki z góry za pomoc i wszelkie uwagi.
Odpowiedzi: 4
BPFTP Server
OK... dzięki.
Jeszcze jedno... co do tego FTP'a, to czy moglibyście mi polecić jakiegoś dobrego. Zaleźy mi na tym, zeby jak najmniej obciąźał system. Z góry dzięki!
Jeszcze jedno... co do tego FTP'a, to czy moglibyście mi polecić jakiegoś dobrego. Zaleźy mi na tym, zeby jak najmniej obciąźał system. Z góry dzięki!
Jak masz partycję sformatowaną w NTFS–ie to moźna coś takiego uzyskać za pomocą zabezpieczeń systemu plików – trzeba tylko wyłączyć proste udostępnianie plików i drukarek – dzięki temu we właściwościach pliku/folderu zamiast zakładki "Udostępnianie" masz "Udostępnianie i Zabezpieczenia".
Zasady lokalneOpcje zabezpieczeńDostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych" ustawię "Klasyczny..."
W lokalnych zasadach zabezpieczeńPrzypisywanie praw uźytkownika: sprawdź ustawienie "Odmowa dostępu do tego komputera z sieci" oraz "Uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci".
I pamiętaj, źe Gość nie naleźy do grupy Wszyscy.
Zasady lokalneOpcje zabezpieczeńDostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych" ustawię "Klasyczny..."
W lokalnych zasadach zabezpieczeńPrzypisywanie praw uźytkownika: sprawdź ustawienie "Odmowa dostępu do tego komputera z sieci" oraz "Uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci".
I pamiętaj, źe Gość nie naleźy do grupy Wszyscy.
W XP nie ma.rejpon:Moźe jest np. moźliwość takiej konfiguracji, źe monit o hasło będzie pojawiał się np. w przypadku próby wgrania pliku, usunięcia pliku bądź wejścia do jakiegoś konkretnego udziału.
Moze jakis FTP ?
Strona 1 / 1