Domyślne foldery.. downloads,music itd.

Witam, jeżeli np. ściągam cośna viscie to jako domyslny folder zapisu wyswietla mi sie C:\users\Login\downloads jezeli chce posluchac muzyki i dodaje pliki to automatycznie otwiera mi sie folder C;\users\Login\music czy da sie zmienic te sciezki na inne? na pewno gdzies to jest zapisane .. w rejestrze albo gdzies.. (vista rowniez ma rejestr?:)) pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos się będzie orientował w tym temacie:) Ka-lolek

Odpowiedzi: 9

Po restarcie też ?? Teraz nie moge sprawdzić dzialania ale spróbuj wpisać w Start -> Wyszukaj chyba shell:downloads i shell:my pictures - może sie uda odtworzyć
Żółty
Dodano
28.06.2007 21:03:07
zrobiłem tak.. niestety tworza się zwykle foldery;/
Ka-lolek
Dodano
28.06.2007 19:14:16
Zaglądnij do rejestru do klucza HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders i obejrzyj dwa wpisy - jeden to składający się z cyferek wpis 374de290-itd (wygląda on u mnie na taki co to Downloads oznacza) a drugi to My Pictures. Oba posiadają wartości wskazujące ich położenie na dysku. Spróbuj utworzyć foldery wskazane w tych lokalizacjach i sprawdź czy z automatu nie staną sie tymi właściwymi (z zakładka Lokalizacja we właściwościach).
Żółty
Dodano
28.06.2007 18:25:42
no tak już przywróciłem do tych co mogłem i wszystko działa.. oprócz tego, że na początku usunąłem Downloads i Pictures i nie wiem jak to przywrócić, bo to nie jest zwykły folder (zwykły folder nie ma zakładki location we właściwościach;/) da się to jakoś zrobić? i czy można jakoś usunąć folder mójlogin z folderu mójlogin bo jak to próbuję robić to pisze , że nie mam dostępu (to jest tak jakby folder miał w sobie samego siebie bo taka jest ścieżka.. zresztą to już pisałem dokładnie wyżej:)
Ka-lolek
Dodano
28.06.2007 18:14:13
Skróty zostają w folderze profilu ale lokalizacje się zmieniają. I folder wskazany w lokalizacji zmienia nazwę i ikonę pod explorerem. Pod innym managerem plików (Total Commander czy też w wierszu polecenia) dalej jest widoczna prawdziwa nazwa folderu. Ja bym na Twoim miejscu przywrócił orginalne lokalizacje i wprowadził je raz jeszcze - poprawnie.
Żółty
Dodano
28.06.2007 17:59:38
1. kurcze chciałem zrobić tak jak mówiłeś i nie wiem czemu stworzył mi się folder MójLogin w folderze MójLogin cyzli mam i jak mam MójLogin\ i tu są music, documents itd. ale jeszcze jset też folder MójLogin (MójLogin\MójLogin\) i w nim są te same foldery i nie mogę tego usunąć;/ edit jak tak patrzę, to widzę, że to się stworzyło na zasadzie skrotu (tyle, ze wielkosc ma normalna kilkadziesiat mb) i sciezka tego folderu (tego duplikatu MójLogin) to jest C:\Users (tak pisze po kliknieciu views->details) mimo, że folder ten znajduje się w C:\User\MójLogin 2. Widzę, że te foldery (documents,downloads itd.) to nie są zwykłe katalogi coś jak skróty ale również nimi nie są.. czy można je jakoś stworzyć - przywrócić katalog np. pictures? 3. Kiedy próbuję zmieniać location w music pisze, że nie mam dostępu do katalogu My Yahoo! music , sprawdziłem i faktyczniej est read only ale odznaczam kwadracik przy nim i klikam apply .. niby na chwile sie zmienia ale jak spowrotem wejde we wlasciwosci to znowu jest read only.. wiecie dlaczego nie chce zmienić się atrybut?
Ka-lolek
Dodano
28.06.2007 17:25:14
Przecież po zmianie tam system sam będzie automatycznie wykrywał ... Więc ??
Żółty
Dodano
28.06.2007 17:07:24
no i jak to zmienie to folder bedzie w innym miejscu ale mi chodzi o to zeby ustawic gdzies adres do folderu ktory system sam automatycznie bedzie wykrywac w sytuacjach jakie opisalem wyzej.. sciaganiu, graniu muzyki itd. przeniesienie katalogu nie rozwiaze problemu:)
Ka-lolek
Dodano
28.06.2007 16:59:58
A właściwości folderu -> lokalizacja oglądałeś ??
Żółty
Dodano
28.06.2007 15:35:33
Ka-lolek
Dodano:
28.06.2007 15:28:30
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1