Domyślne foldery.. downloads,music itd.
Witam,
jeżeli np. ściągam cośna viscie to jako domyslny folder zapisu wyswietla mi sie C:\users\Login\downloads
jezeli chce posluchac muzyki i dodaje pliki to automatycznie otwiera mi sie folder C;\users\Login\music
czy da sie zmienic te sciezki na inne? na pewno gdzies to jest zapisane .. w rejestrze albo gdzies.. (vista rowniez ma rejestr?:))
pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos się będzie orientował w tym temacie:)
Ka-lolek
Odpowiedzi: 9
Po restarcie też ??
Teraz nie moge sprawdzić dzialania ale spróbuj wpisać w Start -> Wyszukaj chyba shell:downloads i shell:my pictures - może sie uda odtworzyć
zrobiłem tak.. niestety tworza się zwykle foldery;/
Zaglądnij do rejestru do klucza HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders i obejrzyj dwa wpisy - jeden to składający się z cyferek wpis 374de290-itd (wygląda on u mnie na taki co to Downloads oznacza) a drugi to My Pictures. Oba posiadają wartości wskazujące ich położenie na dysku. Spróbuj utworzyć foldery wskazane w tych lokalizacjach i sprawdź czy z automatu nie staną sie tymi właściwymi (z zakładka Lokalizacja we właściwościach).
no tak już przywróciłem do tych co mogłem i wszystko działa.. oprócz tego, że na początku usunąłem Downloads i Pictures i nie wiem jak to przywrócić, bo to nie jest zwykły folder (zwykły folder nie ma zakładki location we właściwościach;/) da się to jakoś zrobić?
i czy można jakoś usunąć folder mójlogin z folderu mójlogin bo jak to próbuję robić to pisze , że nie mam dostępu (to jest tak jakby folder miał w sobie samego siebie bo taka jest ścieżka.. zresztą to już pisałem dokładnie wyżej:)
Skróty zostają w folderze profilu ale lokalizacje się zmieniają. I folder wskazany w lokalizacji zmienia nazwę i ikonę pod explorerem. Pod innym managerem plików (Total Commander czy też w wierszu polecenia) dalej jest widoczna prawdziwa nazwa folderu.
Ja bym na Twoim miejscu przywrócił orginalne lokalizacje i wprowadził je raz jeszcze - poprawnie.
1. kurcze chciałem zrobić tak jak mówiłeś i nie wiem czemu stworzył mi się folder MójLogin w folderze MójLogin cyzli mam i jak mam MójLogin\ i tu są music, documents itd. ale jeszcze jset też folder MójLogin (MójLogin\MójLogin\) i w nim są te same foldery i nie mogę tego usunąć;/
edit
jak tak patrzę, to widzę, że to się stworzyło na zasadzie skrotu (tyle, ze wielkosc ma normalna kilkadziesiat mb) i sciezka tego folderu (tego duplikatu MójLogin) to jest C:\Users (tak pisze po kliknieciu views->details) mimo, że folder ten znajduje się w C:\User\MójLogin
2. Widzę, że te foldery (documents,downloads itd.) to nie są zwykłe katalogi coś jak skróty ale również nimi nie są.. czy można je jakoś stworzyć - przywrócić katalog np. pictures?
3. Kiedy próbuję zmieniać location w music pisze, że nie mam dostępu do katalogu My Yahoo! music , sprawdziłem i faktyczniej est read only ale odznaczam kwadracik przy nim i klikam apply .. niby na chwile sie zmienia ale jak spowrotem wejde we wlasciwosci to znowu jest read only.. wiecie dlaczego nie chce zmienić się atrybut?
Przecież po zmianie tam system sam będzie automatycznie wykrywał ... Więc ??
no i jak to zmienie to folder bedzie w innym miejscu ale mi chodzi o to zeby ustawic gdzies adres do folderu ktory system sam automatycznie bedzie wykrywac w sytuacjach jakie opisalem wyzej.. sciaganiu, graniu muzyki itd.
przeniesienie katalogu nie rozwiaze problemu:)
A właściwości folderu -> lokalizacja oglądałeś ??
Strona 1 / 1