Domagnesowanie powierzchni dysku twardego przez Scandisk
Witam,
nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujące pytanie. Chodzi mi o przywrócenie stanu pełnego namagnesowania sektorów na dysku twardym, który przez np. rok lub dwa lata był odpięty od komputera i nie był w ogóle uźywany. Zdaję sobie sprawę z tego, źe pozostawienie niepodłączonego HDD przez rok powoduje, źe stan namagnesowania powierzchi dysku ulega częściowemu osłabieniu, co po pewnym czasie grozi utratą danych. Czy zatem przeskanowanie powierzchni dysku przy pomocy opcji Windows XP Home "Sprawdzanie błędów – skanuj dysk i próbuj odzyskać uszkodzone sektory" będzie wystarczające do tego, aby podmagnesować do stanu pierwotnego wszystkie sektory? Czy narzędzie to zajmuje się w ogóle sektorami, które nie są uszkodzone, a jedynie częściowo rozmagnesowane? Jeźeli nie to w jaki sposób najlepiej zregenerowaać te sektory?
Pozdrawiam
nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujące pytanie. Chodzi mi o przywrócenie stanu pełnego namagnesowania sektorów na dysku twardym, który przez np. rok lub dwa lata był odpięty od komputera i nie był w ogóle uźywany. Zdaję sobie sprawę z tego, źe pozostawienie niepodłączonego HDD przez rok powoduje, źe stan namagnesowania powierzchi dysku ulega częściowemu osłabieniu, co po pewnym czasie grozi utratą danych. Czy zatem przeskanowanie powierzchni dysku przy pomocy opcji Windows XP Home "Sprawdzanie błędów – skanuj dysk i próbuj odzyskać uszkodzone sektory" będzie wystarczające do tego, aby podmagnesować do stanu pierwotnego wszystkie sektory? Czy narzędzie to zajmuje się w ogóle sektorami, które nie są uszkodzone, a jedynie częściowo rozmagnesowane? Jeźeli nie to w jaki sposób najlepiej zregenerowaać te sektory?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 5
Raz jeszcze zapytam po co?
Podpinasz ten dysk co jakis czas – skoro juź koniecznie chcesz to robić – jakoś bowiem nie jestem w stanie wyobraźnią ogarnąć backupu przez taki okres nie ruszanego – sprawdzasz czy BIOS i system dysk wykrywają poprawnie na odczyt pozwalając i tyle.
BTW – uźyjesz po tych doch latach scandiska i ...stwierdzisz, źe błąd na błedzie – co w takim wypadku? :lol:
Podpinasz ten dysk co jakis czas – skoro juź koniecznie chcesz to robić – jakoś bowiem nie jestem w stanie wyobraźnią ogarnąć backupu przez taki okres nie ruszanego – sprawdzasz czy BIOS i system dysk wykrywają poprawnie na odczyt pozwalając i tyle.
BTW – uźyjesz po tych doch latach scandiska i ...stwierdzisz, źe błąd na błedzie – co w takim wypadku? :lol:
Moźe wyjaśnie w czym rzecz. Zamierzam wykorzystać HDD jako archiwum – miejsce przechowywania danych. Załóźmy, źe zrzucam dane na HDD, odpinam go od kompa i zamykam w szafie na jakiś tam czas, np. rok, dwa lata lub dłuźej. Poniewaź właściwości nośnika magnetycznego ulegają z czasem osłabieniu, dlatego teź zapewne będzie konieczność okresowaego odświeźania tych danych. Chodzi o to, źeby nie stracić danych z archiwum. Stąd teź pytanie o moźliwość odświeźania danych za pomocą Scandiska.
Wiesz , ja na Twoim miejscu uźyłbym jakiegoś ...elektormagnesu. Tylko nie jestem przekonany do końca, czy do kontaktu z dyskiem.
W czym to leźenie miało zaszkodzić?
Podpinasz dysk i ..albo jest sprawny, albo nadaje się do kosza.
W czym to leźenie miało zaszkodzić?
Podpinasz dysk i ..albo jest sprawny, albo nadaje się do kosza.
Dzięki za info. W opisie tego programu jest jednak informacja, źe naprawia on uszkodzone sektory (bad sektory). Zakładam, źe sektory na dysku nie są jeszcze uszkodzone lecz mają lekko osłabiony stan namagnesowania. Czy zatem program ten niec nie zdziała czy teź jednak wzmacni–domagnesuje osłabione sektory do stanu takiego jaki był na początku?
hm moze to:
a program tutaj
HDD Regenerator to program do naprawy Bad Sektorów z powierzchni naszego dysku. W przeciwieństwie do produktów innych firm, HDD Regenerator nie maskuje, lecz trwale regeneruje nieczytelne sektory. Uźywany do tego algorytm pozwala na naprawę powierzchni dysku w prawie 60% przypadków. Program jest niezaleźny od systemu operacyjnego oraz od rodzaju uszkodzonego dysku. Program nie usuwa źadnych istniejących danych na dysku twardym.
Cechy programu:
– Moźliwość wykrycia Bad Sektorów na powierzchni dysku
– Naprawa fizycznych błędów dysku spowodowanych przez złe namagnesowanie
– Program jest niezaleźny od uźywanego systemu plików, program równie dobrze radzi sobie z dyskami FAT/NTFS, jak i niesformatowanymi, czy nie podzielonymi na partycje
– Samostartująca dyskietka startowa pozwala na rozpoczęcie procesu regeneracji bezpośrednio z poziomu systemu DOS
a program tutaj
Strona 1 / 1