Dokupiony RAM nie działa.
Mam tylko 256 mb RAM–u, wiec postanowilam kupic sobie wiecej. Niby wszystyko było w porządku, w sklepie informatycznym pokazałam parametry swojej płyty głównej i powinno być w porządku. Skonsultowałam sie tez ze znajomym informatykiem i powiedzial ze kupiony ram powinien dzialac (kupilam 512 mb DDRAM). Oto parametry mojej plyty glownej:
Ale komputer po wlozeniu RAMu zachowuje sie poprostu jakby go nie bylo. A najlepsze jest to ze probowalam wkladac kosc do innych komputerow i wszystko chodzi jak nalezy. Nie wiem co robić bo troche mi szkoda kasy ktora wydalam na ten RAM. Aha, nie ma juz niestety mozliwosci zwrotu do sklepu, bo kupilam go zbyt dawno. Prosze o pomoc..[/img]
Ale komputer po wlozeniu RAMu zachowuje sie poprostu jakby go nie bylo. A najlepsze jest to ze probowalam wkladac kosc do innych komputerow i wszystko chodzi jak nalezy. Nie wiem co robić bo troche mi szkoda kasy ktora wydalam na ten RAM. Aha, nie ma juz niestety mozliwosci zwrotu do sklepu, bo kupilam go zbyt dawno. Prosze o pomoc..[/img]
Odpowiedzi: 6
do biosu się wchodzi klawiszem del lub F2zaleźnie od producenta płyty)gdy po włączeniu komputera w lewym górnym rogu bedzie napisany rodzaj twojego procesora, wtedy wciskasz wyźej wymieniony klawisz i juź jesteś w biosie :P tam poszukaj opcji "Load safe/defalaut settings" a następnie wyjdź zapisując ustawienia i koniec.
Sorki ale nie za bardzo sie orientuje jak to zrobic ;P Prosze mi wybaczyc moja ciemnote :P A teraz prosze o jakies proste wytlumaczenie..
Heh, masz to zrobic w BIOS'ie, anie w CMD (wierszu polecen).Wez instrukcje i poczytaj jak sie wchodzi do biosu. A tu poczytaj co to jest BIOS http://pl.wikipedia.org/wiki/Bios :wink:
Problem w tym ze nie moge wprowadzic tego polecenia. Pisze: Nazwa 'load' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykolywalny lub plik wstadowy.
Kurcze nie wiem co robic bo sie kompletnie na tym nie znam
Kurcze nie wiem co robic bo sie kompletnie na tym nie znam
W biosie wybierz "Load safe/defalaut settings" i zapisz ustawienia, następnie wyłącz komputer i wsadź ten nowy ram, bez obecnej kości (tej "starej") Jeśli się uruchomi to są szanse na prace tych dwóch kości razem.
a sproboj wlozyc sama dokupiona kostke i sprawdz czy dziala
Strona 1 / 1