Dodawanie filmów do power pointa
Nagrałem dwa filmy aparatem cyfrowym. Chciałem je wrzucić do prezentacji. Są to filmy formatu .avi. Niestety wyskakuje błąd "cannont display this type of movie" Co mam zrobić??!! Pomóźcie musze zrobić prezentacje na jutro :cry:
Odpowiedzi: 2
Przekonwertowałem ten film do svcd i działa :) Teraz mam tylko taki problem. Prezentacja bedzie odtwarzana na komputerze szkolnym bez zadnych zainstalowanych kodeków (win xp). Czy ten film się odtworzy? Jeźeli nie to do jakiego formatu go przekonwertować aby działał na takim kompie?
Poszukalem w pomocy programu MS PowerPoint 2003 i znalazlo cos takiego:
Mam nadzieje, ze sie przyda.
Jeśli film jest w formacie, którego program Microsoft PowerPoint nie obsługuje, moźna spróbować odtworzyć go w programie Microsoft Windows Media Player. Jeśli jest to plik QuickTime, naleźy przejść do następnej pozycji w tym narzędziu do rozwiązywania problemów.
W systemie Microsoft Windows uruchom program Windows Media Player (uźywając przycisku Start; menu Akcesoria).
W menu Plik programu Windows Media Player kliknij polecenie Otwórz, a następnie wpisz ścieźkę lub przeglądaj w poszukiwaniu pliku do wstawienia i kliknij przycisk OK.
Jeśli film zostanie otwarty i będzie odtwarzany, wykonaj pozostałe kroki w tym zadaniu.
Jeśli film nie będzie odtwarzany, nie będzie on równieź odtwarzany po otwarciu programu Windows Media Player w programie PowerPoint, więc nie wykonuj tego zadania. Moźesz zajrzeć do Pomocy programu Windows Media Player, aby spróbować rozwiązać problem. Spróbuj takźe zobaczyć następną pozycję w tym narzędziu do rozwiązywania problemów, traktującą o filmach QuickTime.
Wyświetl slajd, na którym ma być umieszczony film w programie PowerPoint, a następnie, w menu Wstaw, kliknij przycisk Obiekt.
W obszarze Typ obiektu kliknij pozycję Klip multimedialny i upewnij się, źe wybrana jest opcja Utwórz nowy. Aby film był wyświetlany jako ikona, zaznacz pole wyboru Wyświetl jako ikonę.
Kliknij przycisk OK.
W menu Wstaw klip w programie Windows Media Player kliknij polecenie Wideo dla Windows.
Na liście Pliki typu wybierz pozycję Wszystkie pliki, zaznacz plik, a następnie kliknij przycisk Otwórz.
Aby odtworzyć go, kliknij przycisk Odtwórz, znajdujący się tuź poniźej paska menu w lewej górnej części; aby wstawić go na slajd, kliknij poza ramką filmu.
Po wstawieniu filmu jako obiektu, nie moźna uczynić go częścią animacji niestandardowej.
Mam nadzieje, ze sie przyda.
Strona 1 / 1