Dodatkowy wpis w menu prawego przycisku
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Chciałbym, aby po kliknięciu prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu (w folderze lub na pulpicie, ale nie na ikonie) w menu, które wyskoczy pojawił się wpis np.info.txt.Kliknięcie go miałoby spowodować otwarcie się pustego Notatnika (lub innego edytora tekstu– ja uźywam EmEditor) z wpisaną nazwą pliku.
Chyba trzeba napisać jakiś plik wsadowy lub skrypt–próbowałem róźnych rzeczy, ale nic nie wychodzi.
Chyba trzeba napisać jakiś plik wsadowy lub skrypt–próbowałem róźnych rzeczy, ale nic nie wychodzi.
Odpowiedzi: 10
Dzięki wielkie Sapero.
Problem jak ręką odjął.
[/b]
Problem jak ręką odjął.
[/b]
sapero:zerknij w rejestrze czy masz w HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerDiscardablePostSetupShellNew wpis Dokument tekstowy
jeśli nie, to ściągnij to i dodaj
Nie chodziło o to, ale dostałem wcześniej poradę–jest OK.
zerknij w rejestrze czy masz w HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerDiscardablePostSetupShellNew wpis Dokument tekstowy
W menu kontekstowym jest pozycja Nowy a w niej między innymi 'plik txt'.
W Tweek UI na zakładce 'New' moźna go wyłączyć lub włączyć.
To teoria bo mnie udało się wyłączyć, a w źaden sposób nie mogę włączyć.
W rejestrze wpis jest poprawny:
HKEY_CLASSES_ROOT.txtShellNew
NullFile – REG_SZ – dane puste
Moźe ktoś pomoźe?
W Tweek UI na zakładce 'New' moźna go wyłączyć lub włączyć.
To teoria bo mnie udało się wyłączyć, a w źaden sposób nie mogę włączyć.
W rejestrze wpis jest poprawny:
HKEY_CLASSES_ROOT.txtShellNew
NullFile – REG_SZ – dane puste
Moźe ktoś pomoźe?
Po ponownym dokładnym przyjrzeniu się–wszystko jest OK.Kliknęcie na ikonę (foldera lub pliku) w danym folderze otwiera menu–po wybraniu napisz info i po zapisaniu go powstaje plik info.txt w tym właśnie folderze, czyli tam gdzie chciałem.To co pisałem poprzednio jest aktualne, ale nie psuje sprawy.
Dzięki za zajęcie się moim problemem.Bardzo mi pomogłeś.Jeśli ja mógłbym być w czymś pomocny....
Aha–pisałem na tym forum n/t problemu z dyskiem wirtualnym.Porada, którą dostałem nie wypaliła.Moźe Ty przy okazji....
Dzięki za zajęcie się moim problemem.Bardzo mi pomogłeś.Jeśli ja mógłbym być w czymś pomocny....
Aha–pisałem na tym forum n/t problemu z dyskiem wirtualnym.Porada, którą dostałem nie wypaliła.Moźe Ty przy okazji....
no nie wiem, na pulpicie gdy uruchomisz program – tworzy się plik txt, gdy klikniesz na jakimś folderze na pulpicie to teź plik txt tworzy się na pulpicie. Moźe ma się tworzyć właśnie w folderze? Nie napisałeś nic o tym
Dzięki za szybką odpowiedź.Rozwiązanie jest, ale tylko częściowe.Otóź plik info.txt otwiera się w danym folderze (na pulpicie nie–ale to niewaźne),lecz po kliknięciu Zapisz i zapisaniu się pojawia się o szczebel wyźej w drzewie folderów.Moźe trzeba dodać jeszcze jakiś wpis do Rejestru albo coś trochę zmodyfikować?
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
No niestety, raczej nie da się tego zrobić aby to działało w dowolnym miejscu foldera bez modyfikacji explorera, lub nałoźeniu globalnego hooka na system.
Napisałem taki programik – dodaje do rejestru takie dwa wpisy:
gdzie "C: est.exe" to aktualna ścieźka do tego programu
Programik dodaje pozycję "Napisz info" do menu kontekstowego folderów i większości plików (na skrótach internetowych nie działa, ale moźna dodać)
Po kliknięciu na ową pozycję – program tworzy nowy (lub otwiera istniejący) plik info.txt w aktualnym folderze. Jeśli uruchomisz go na skrócie do jakiegoś programu, to plik txt utworzy się w tym folderze gdzie prowadzi skrót ! (tak pracuje system niestety)
Programik nazywa się test.exe i ma ikonę notatnika. Nazwę (ikonę teź 8) ) moźesz śmiało zmienić. Umieść go w jakimś folderze – np c: i kliknij na nim aby się dopisał do rejestru i badaj czy odpowiada. Ewentualnie zrestartuj explorera jakby nie było widać zmian
Napisałem taki programik – dodaje do rejestru takie dwa wpisy:
HKEY_CLASSES_ROOTFoldershellNapisz infocommand = C: est.exe %1
HKEY_CLASSES_ROOT*shellNapisz infocommand = C: est.exe %1
gdzie "C: est.exe" to aktualna ścieźka do tego programu
Programik dodaje pozycję "Napisz info" do menu kontekstowego folderów i większości plików (na skrótach internetowych nie działa, ale moźna dodać)
Po kliknięciu na ową pozycję – program tworzy nowy (lub otwiera istniejący) plik info.txt w aktualnym folderze. Jeśli uruchomisz go na skrócie do jakiegoś programu, to plik txt utworzy się w tym folderze gdzie prowadzi skrót ! (tak pracuje system niestety)
Programik nazywa się test.exe i ma ikonę notatnika. Nazwę (ikonę teź 8) ) moźesz śmiało zmienić. Umieść go w jakimś folderze – np c: i kliknij na nim aby się dopisał do rejestru i badaj czy odpowiada. Ewentualnie zrestartuj explorera jakby nie było widać zmian
I jak zadziałało ??
Pewnie bedzie to identyczny zabieg jak tu z plikiem avi –> http://www.annoyances.org/exec/forum/winxp/t1035182204
Strona 1 / 1