Dodatkowy wpis w menu prawego przycisku

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Chciałbym, aby po kliknięciu prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu (w folderze lub na pulpicie, ale nie na ikonie) w menu, które wyskoczy pojawił się wpis np.info.txt.Kliknięcie go miałoby spowodować otwarcie się pustego Notatnika (lub innego edytora tekstu– ja uźywam EmEditor) z wpisaną nazwą pliku.
Chyba trzeba napisać jakiś plik wsadowy lub skrypt–próbowałem róźnych rzeczy, ale nic nie wychodzi.

Odpowiedzi: 10

Dzięki wielkie Sapero.
Problem jak ręką odjął.
[/b]
adam_broda
Dodano
25.10.2004 02:53:29
sapero:
zerknij w rejestrze czy masz w HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerDiscardablePostSetupShellNew wpis Dokument tekstowy
jeśli nie, to ściągnij to i dodaj

Nie chodziło o to, ale dostałem wcześniej poradę–jest OK.
korwit
Dodano
24.10.2004 15:16:21
zerknij w rejestrze czy masz w HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerDiscardablePostSetupShellNew wpis Dokument tekstowy
jeśli nie, to ściągnij to i dodaj
sapero
Dodano
24.10.2004 04:46:32
W menu kontekstowym jest pozycja Nowy a w niej między innymi 'plik txt'.
W Tweek UI na zakładce 'New' moźna go wyłączyć lub włączyć.
To teoria bo mnie udało się wyłączyć, a w źaden sposób nie mogę włączyć.
W rejestrze wpis jest poprawny:
HKEY_CLASSES_ROOT.txtShellNew
NullFile – REG_SZ – dane puste
Moźe ktoś pomoźe?
adam_broda
Dodano
24.10.2004 04:32:00
Po ponownym dokładnym przyjrzeniu się–wszystko jest OK.Kliknęcie na ikonę (foldera lub pliku) w danym folderze otwiera menu–po wybraniu napisz info i po zapisaniu go powstaje plik info.txt w tym właśnie folderze, czyli tam gdzie chciałem.To co pisałem poprzednio jest aktualne, ale nie psuje sprawy.
Dzięki za zajęcie się moim problemem.Bardzo mi pomogłeś.Jeśli ja mógłbym być w czymś pomocny....
Aha–pisałem na tym forum n/t problemu z dyskiem wirtualnym.Porada, którą dostałem nie wypaliła.Moźe Ty przy okazji....
korwit
Dodano
11.10.2004 23:36:15
no nie wiem, na pulpicie gdy uruchomisz program – tworzy się plik txt, gdy klikniesz na jakimś folderze na pulpicie to teź plik txt tworzy się na pulpicie. Moźe ma się tworzyć właśnie w folderze? Nie napisałeś nic o tym
sapero
Dodano
11.10.2004 22:25:58
Dzięki za szybką odpowiedź.Rozwiązanie jest, ale tylko częściowe.Otóź plik info.txt otwiera się w danym folderze (na pulpicie nie–ale to niewaźne),lecz po kliknięciu Zapisz i zapisaniu się pojawia się o szczebel wyźej w drzewie folderów.Moźe trzeba dodać jeszcze jakiś wpis do Rejestru albo coś trochę zmodyfikować?
Pozdrawiam serdecznie.
korwit
Dodano
11.10.2004 21:28:43
No niestety, raczej nie da się tego zrobić aby to działało w dowolnym miejscu foldera bez modyfikacji explorera, lub nałoźeniu globalnego hooka na system.

Napisałem taki programik – dodaje do rejestru takie dwa wpisy:
HKEY_CLASSES_ROOTFoldershellNapisz infocommand = C: est.exe %1
HKEY_CLASSES_ROOT*shellNapisz infocommand = C: est.exe %1

gdzie "C: est.exe" to aktualna ścieźka do tego programu

Programik dodaje pozycję "Napisz info" do menu kontekstowego folderów i większości plików (na skrótach internetowych nie działa, ale moźna dodać)

Po kliknięciu na ową pozycję – program tworzy nowy (lub otwiera istniejący) plik info.txt w aktualnym folderze. Jeśli uruchomisz go na skrócie do jakiegoś programu, to plik txt utworzy się w tym folderze gdzie prowadzi skrót ! (tak pracuje system niestety)

Programik nazywa się test.exe i ma ikonę notatnika. Nazwę (ikonę teź 8) ) moźesz śmiało zmienić. Umieść go w jakimś folderze – np c: i kliknij na nim aby się dopisał do rejestru i badaj czy odpowiada. Ewentualnie zrestartuj explorera jakby nie było widać zmian
sapero
Dodano
11.10.2004 20:49:24
I jak zadziałało ??
WaGonik
Dodano
11.10.2004 20:33:38
Pewnie bedzie to identyczny zabieg jak tu z plikiem avi –> http://www.annoyances.org/exec/forum/winxp/t1035182204
EL NINO
Dodano
11.10.2004 19:31:34
korwit
Dodano:
11.10.2004 11:38:22
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1