Dodatkowy dysk i problem z NTLDR
Witam,
Mam Win XP postawiony na dysku SCSI. Po podlaczeniu drugiego dysku IDE w kieszeni, BIOS wykrywa go ale system nie chce odpalic wyswietlajac komunikat o brakujacym pliku NTLDR. Po wyjeciu dysku z kieszeni system normalnie odpala. Nie moge dostac sie do tego dodatkowego dysku. Jak to naprawic?
Mam Win XP postawiony na dysku SCSI. Po podlaczeniu drugiego dysku IDE w kieszeni, BIOS wykrywa go ale system nie chce odpalic wyswietlajac komunikat o brakujacym pliku NTLDR. Po wyjeciu dysku z kieszeni system normalnie odpala. Nie moge dostac sie do tego dodatkowego dysku. Jak to naprawic?
Odpowiedzi: 2
SCSI w BIOSIE wcale nie da sie ustawic (przynajmniej ja tego nie widze). Wstawilem teraz nowa plyte. W poprzedniej w BIOSIE w kolejnosci bootowania byl kontroler SCSI i wszystko dzialalo tak jak trzeba, w obecnej plycie (ABIT AN7)w BIOSIE tego nie ma nie ma. Jak wylacze Hard Disc i zostawie Try other boot devices to system nie chce odpalic.
A nie masz czasem w BIOS–ie czegoś z kolejnościa bootowania? – Zostawione jakieś IDE poza tym SCSI i dlatego szuka sektora rozruchowego na tym dysku.
Inną metodą moźe być wyłaczenie IDE w BIOS–ie. System i tak po załadowaniu dysk wykryć powinien – najwyźej literę mu trzeba będzie ręcznie przydzielić.
Inną metodą moźe być wyłaczenie IDE w BIOS–ie. System i tak po załadowaniu dysk wykryć powinien – najwyźej literę mu trzeba będzie ręcznie przydzielić.
Strona 1 / 1