dodatkowe chłodzodzenie
Zastaniawiam sie nad dodatkowym chłodzeniem do mojego kompa, to mój sprzęt:
procesor - AMD Athlon 1800+ xp nie podkręcany
grafika geforce 660 (128mb)
Dysk fizyczny ST360021A (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd 1 HL-DT-ST
DVD-ROM GDR8164B
Napęd 2 LITE-ON DVDRW SHM-165P6S
Zasilacz Chieftec 350V
nie chciałbym wymieniać zasilacza wolałbym np zamontować drugi wentylator we wnętrzu kompa lub "zrobić dziure" w obudowie i tam zaomntować jakiś wentylator(mam nadzieje ze to wogule możliwe),może lepiej wymienić obudowę, a moze macie jakies inne pomysły. z góry dzięki
Odpowiedzi: 2
Tak sie zastanawiam po co ci ten wiatrak, jesli nie masz podkręconego proca ani grafy to raczej nie ma sensu. Nie napisałes równiez czy ci sie robi restart systemu, jakie masz temperatury. Zmiana zasilacza duzo ci nie zmieni jesli chodzi o temp w obudowie, a tak szczerze jeśli wiatrak ma byc założony od tak , poniewaz chcesz cos kupic do swojego kompa, to chyba lepiej go nie kupować. Jednak jesli juz sie uprzesz tak na maxa , że chcesz go mieć tozafunduj sobie jakis ultra cichy witrak..... Dzióra w obudowie ?? Jeśli robisz to sam be żadnego sprzetu to odradzam. Zawsze ta dzióra moze ci przeszkadzac albo sie zrobi z tego tzw dzióra budżtowa
<p>Spoko teraz rozumiem, ale podejrzewam ze wina lezy nie po stronie temp., gdyz 60-70 stopni dla grafy to nie jest az tak duzo. Jesli temp osiagałaby około 90-100 to wtedy trzeba było by pomyslec o jakims rozwiazaniu... Generalnie montowanie wiatraka z tyłu obudowy nic nie da, ale na początek proponuje otworzyc obudowe i sprawdzić czy przy otwartej obudowie zajdą jakies zmiany podczas grania, sprawdzić temp GPU itd... Jesli juz ja bym szukał rozwiązania takiego......---> inna grafa. A jesli mozesz podaj parametry swojego GF 6600 i czy jest to 4-ro czy 8-mio potokowiec....</p>
<p>temperatury z everesta</p><p> Temperatury: Płyta główna 32 °C (90 °F) Procesor 44 °C (111 °F) Aux 27 °C (81 °F) Seagate ST360021A 38 °C (100 °F) to po niedługiej pracy kompa</p><p> a te są w trakcie oglądania filmu: Temperatury: Płyta główna 33 °C (91 °F) Procesor 46 °C (115 °F) Aux 50 °C (122 °F) Seagate ST360021A 40 °C (104 °F) </p><p>a karta to geforce 660 agp 8 potoków pikseli.<br /> </p>