Dobry a wolny komputer.
Witam!
Mam do was kolejne pytanie:
–Mam w sumie nie najgorszy komputer:
+Grafika: Geforce 64mb
+Procesor: Celeron 2,2
+Ramy: 256
+Dysk twardy: 50gb.
Po formacie starałem się nie instalować duźo oprogramowania, aby nie obciąźać komputera. Większość danych przechowuje na drugim dysku. Mam zainstalowane same najbardziej potrzebujące prog. nie mam nawet źadnego anty–wirusa, który zwalnia kompa. Mimo to komputer przewaźnie 'cięźko' chodzi. Czasami działa strasznie... programy otwierają się bardzo długo, WindowsXP otwiera i zamyka się długo, czasami nawet foldery się chwile otwierają...
Zaś mój brat ma np. kilka tysków po 100gb wszystkie całe zawalone plikami, komputer taki jak mój lub troszke gorszy a mimo to wszystko mu świetnie chodzi.
Moźna temu jakoś zaradzić?
Dzięki !
Mam do was kolejne pytanie:
–Mam w sumie nie najgorszy komputer:
+Grafika: Geforce 64mb
+Procesor: Celeron 2,2
+Ramy: 256
+Dysk twardy: 50gb.
Po formacie starałem się nie instalować duźo oprogramowania, aby nie obciąźać komputera. Większość danych przechowuje na drugim dysku. Mam zainstalowane same najbardziej potrzebujące prog. nie mam nawet źadnego anty–wirusa, który zwalnia kompa. Mimo to komputer przewaźnie 'cięźko' chodzi. Czasami działa strasznie... programy otwierają się bardzo długo, WindowsXP otwiera i zamyka się długo, czasami nawet foldery się chwile otwierają...
Zaś mój brat ma np. kilka tysków po 100gb wszystkie całe zawalone plikami, komputer taki jak mój lub troszke gorszy a mimo to wszystko mu świetnie chodzi.
Moźna temu jakoś zaradzić?
Dzięki !
Odpowiedzi: 17
osobiscie uzywam avg jak wielu moich znajomych rowniez od ladnych paru lat i jakos komputer dziala wiec nie widze do niego zastrzezen :P
Ja osobiście polecam antywirusa Avast! Home edition.
Tak wszystko zeskanowałem, wywaliło troche syfu... tylko nie wiem czy mam teraz odinstalować Ad–Aware SE Personal i Spybot – Search & Destroy i zostawić tylko AVG czy jak?
//Procesy:
Proces bezczynności systemu – 90 do 98 CPU.
Inne programy 0 albo około 04 CPU.
+ Log
//Procesy:
Proces bezczynności systemu – 90 do 98 CPU.
Inne programy 0 albo około 04 CPU.
+ Log
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 13:23:45, on 2006–02–15
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\SYSTEM32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
C:\Program Files\NetLimiter\NetLimiter.exe
C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
C:\Program Files\Grisoft\AVG Free\avgcc.exe
C:\Program Files\Grisoft\AVG Free\avgemc.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\Program Files\Spybot – Search & Destroy\SpybotSD.exe
C:\Documents and Settings\Rodzice\Pulpit\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: (no name) – {53707962–6F74–2D53–2644–206D7942484F} – C:\Program Files\Spybot – Search & Destroy\SDHelper.dll
O2 – BHO: SSVHelper Class – {761497BB–D6F0–462C–B6EB–D4DAF1D92D43} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NetLimiter] C:\Program Files\NetLimiter\NetLimiter.exe /s
O4 – HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
O4 – HKLM\..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" –lang 1033
O4 – HKLM\..\Run: [AVG7_CC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgcc.exe /STARTUP
O4 – HKLM\..\Run: [AVG7_EMC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe
O4 – HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
O4 – HKCU\..\Run: [Gadu–Gadu] "C:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe" /tray
O4 – HKCU\..\Run: [WITaj!] rem –– Anulowane uruchamianie programu WITaj! 2000
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O16 – DPF: {FDDBE2B8–6602–4AD8–946D–94C5A32FA6C1} (GameDesire Pool 8) – http://67.15.101.3/g_bin/pl/billard8_2_0_0_24.cab
O16 – DPF: {FDDBE2B8–6602–4AD8–946D–94C5A32FA6C2} (GameDesire Pool 9) – http://67.15.101.3/g_bin/pl/billard9_2_0_0_24.cab
O23 – Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) – GRISOFT, s.r.o. – C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
O23 – Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) – GRISOFT, s.r.o. – C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
O23 – Service: Macromedia Licensing Service – Unknown owner – C:\Program Files\Common Files\Macromedia Shared\Service\Macromedia Licensing.exe
O23 – Service: NVIDIA Driver Helper Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
O23 – Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) – Rocket Division Software – C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Sprawdziłeś system tym programem co pisałem wcześniej :?: (wklej najwyźej loga do postu)
Sprawdź równieź jaki proces zajmuje najwięcej procesora jak muli ci kompa (CTRL+ALT+DEL, Procesy–>CPU)
Sprawdź równieź jaki proces zajmuje najwięcej procesora jak muli ci kompa (CTRL+ALT+DEL, Procesy–>CPU)
Sprawdziłeś system tym programem co pisałem wcześniej :?: (wklej najwyźej loga do postu)
Dj sun pover:te programy to: ad–aware , spybot search & destroy
a antywirusa to polecam avg..nie zwalnia kompa i jest calkiem przyzwoity.Pozdrawiam
Nie zwalnia ale jest do d....
Nie wiem co to chipset, ale o ile dobrze pamiętam to instalowałem do płyt głównej i grafiki. Teraz nie jestem pewny bo WindowsXP sam wychwytuje niektóre urządzenia, ale jeśli to ma znaczenie to mogę zainstalować ponownie?
Moźesz sprawdzić HijackThis (w dziale bezpieczeństwo jest przyklejony temat o tym)
Czy po formacie instalujesz sterowniki do chipsetu i innych urządzeń?
Czy po formacie instalujesz sterowniki do chipsetu i innych urządzeń?
te programy to: ad–aware , spybot search & destroy
a antywirusa to polecam avg..nie zwalnia kompa i jest calkiem przyzwoity.Pozdrawiam
Moźe podasz konktetnie jakieś prog. i powiedz czy po skanowaniu je zostawić czy odinstalować...
Moźe podasz konktetnie jakieś prog. i powiedz czy po skanowaniu je zostawić czy odinstalować...
Mozna...
zainstaluj antywirusa, to mnioej syfu zlapie twoj komp, przez co nie bedzie sie mulil :lol: :lol: i przeskanuj jakims ad aware
zainstaluj antywirusa, to mnioej syfu zlapie twoj komp, przez co nie bedzie sie mulil :lol: :lol: i przeskanuj jakims ad aware
Mozna...
Mozna...
Strona 1 / 1