Do fachowców.
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwosci :
– czy tryb pracy PIO4 i DMA to to samo?
– czy praca w trybie PIO4 moźe powodować to źe system nie widzi
płyt cd z danymi?
– jak zmusić cd–rom do pracy w trybie DMA?
Mam płytę KZVZA i cd–rom LG.
Z góry dziękuję.
ps. Dobry człowieku jesli masz chwilę rzuć okiem na Jacka kilka
tematów niźej a dowiesz się więcej o moich problemach z XP.
– czy tryb pracy PIO4 i DMA to to samo?
– czy praca w trybie PIO4 moźe powodować to źe system nie widzi
płyt cd z danymi?
– jak zmusić cd–rom do pracy w trybie DMA?
Mam płytę KZVZA i cd–rom LG.
Z góry dziękuję.
ps. Dobry człowieku jesli masz chwilę rzuć okiem na Jacka kilka
tematów niźej a dowiesz się więcej o moich problemach z XP.
Odpowiedzi: 20
Jestem bardzo dumny ,źe temat który poruszyłem jest dla wielu interesujący. Mój problem z CD–romem LG juź rozwiązałem poprzez instalację MPD dla ze strony VIA. Teraz całkiem niezaleźnie od systemowego Panelu Sterowania moźna ustawiać w jakim trybie mają spacować poszczególne napędy. Polecam to rozwiązanie wszystkim posiadaczom płyt na kościach VIA.
Z pozdrowieniami:
Jacek
Z pozdrowieniami:
Jacek
podobno jak do starych LG zaladujesz bbios (nie firmware) to bedze mozliwe ustawienie go pod tryb DMA
ale to sa tylko moje domysly
ale to sa tylko moje domysly
mrsit:to ze nie widzi danych to nie kwestia trybu (pio czy udma) roznice wytlumaczylk miszko. A LG nie bedzie pracowal w trybie udma
mrsit powiem ci ze sie mylisz mam LG CRD–8521B(CD–ROM) i obsluguje tryb Multi–word DMA tryb 2
co mi mozecie poradzic????
qrde ja to mam pecha. Nie rozumiem tylko dlaczego cd dawniej działał i co spowodowało ten błąd :19:
mrsit:Wiec mysle ze to kwestia firmwar`u.
Calkiem mozliwe,ze ulepszyli te ktore wyszly pozniej.
wracajac do watku o LG... wlasnie skladalem sprzet na zmowienie konfiguracja: Athlon 1.7, 256MB, Gigabyte 7DX+, Pixelview Geforce2 Ti, SB128, Barracuda 60GB i wlasnie LG 52 i pracuje on w UDMA! Natomiast z ciekawosci podpialem swojego LG52 kupionego jakis czas temu i on nie ruszyl w UDMA. Wiec mysle ze to kwestia firmwar`u.
thx za odpowiedź. Wiesz co nagrywara działa na innych kompach. Ale dlaczego cd rom mi działał a teraz nie. Qrde wnerwia mnie ten wykrzyknik w menedźerze urządzeń;) Słyszałem, źe xp ma problemy z cd i nagr. LG. Czy to prawda????? Co do kodu: No właśnie:) WIe ktoś?????? hehe
Sprawdz kable łaczące.
Ja kiedyś bym się pociął!!
Teź wszystko niby ładnie chodziło,
cd rom i nagrywarka ale jak kopiowałem z cdromu na nagrywarke to mi płyty kopało.
Wszystko robiłem (stery, zmana ustawień master/slave) i na końcu wymnieniłem kable i ... zadziałało!!!!
Sprawdz jeszcze jak ten cd rom chodzi na innych kompach. Moźe gryzie się z płyta?!
Inne propozycje to uprage BIOS–u płyty głownej i/lub uprage BIOS–u cd romu.
A bios do cdromu znajdziesz na –>
http://perso.club–internet.fr/farzeno/firmware
Nie wiem ile to da.. ale moze!!??
Jest duźo przyczyn (np. uszkodzony kontroler I/O)!!
A ten kod 19 to co oznacza?
Bo zapomniałem!
Pozdr.
Ja kiedyś bym się pociął!!
Teź wszystko niby ładnie chodziło,
cd rom i nagrywarka ale jak kopiowałem z cdromu na nagrywarke to mi płyty kopało.
Wszystko robiłem (stery, zmana ustawień master/slave) i na końcu wymnieniłem kable i ... zadziałało!!!!
Sprawdz jeszcze jak ten cd rom chodzi na innych kompach. Moźe gryzie się z płyta?!
Inne propozycje to uprage BIOS–u płyty głownej i/lub uprage BIOS–u cd romu.
A bios do cdromu znajdziesz na –>
http://perso.club–internet.fr/farzeno/firmware
Nie wiem ile to da.. ale moze!!??
Jest duźo przyczyn (np. uszkodzony kontroler I/O)!!
A ten kod 19 to co oznacza?
Bo zapomniałem!
Pozdr.
qrde, mowicie o cd romach??? mam tego LG i problem:)
Mialem 1 cd–rom dokupilem nagryware:) i podlaczylem wszystko (nagrywara jako master, a cd – slave) no i bios ladnie wykrywa, a windoza tez tylko ze od razu jest blad "19" w menedzerze urz. probowalem odinastalowywac sterowniki zmieniac zworki na sprzecie kable, i nic ... .nie chce takze robic reinstalki kompa:) help mee!!!!!!!![/b]
Mialem 1 cd–rom dokupilem nagryware:) i podlaczylem wszystko (nagrywara jako master, a cd – slave) no i bios ladnie wykrywa, a windoza tez tylko ze od razu jest blad "19" w menedzerze urz. probowalem odinastalowywac sterowniki zmieniac zworki na sprzecie kable, i nic ... .nie chce takze robic reinstalki kompa:) help mee!!!!!!!![/b]
Mówicie o CDROMACH?
Ja kiedyś miałem DVD LG–841B.
Nie osiągał on za duźych transferów... ale był bardzo cichy oraz pomimo tego źe w BIOS był wykrywany jako PIO4, to chodził pod kaźdym systemem w UDMA!
Ale pewnie LG się postarał (z DVD) i moźna było taką czynność wykonać....
Ja kiedyś miałem DVD LG–841B.
Nie osiągał on za duźych transferów... ale był bardzo cichy oraz pomimo tego źe w BIOS był wykrywany jako PIO4, to chodził pod kaźdym systemem w UDMA!
Ale pewnie LG się postarał (z DVD) i moźna było taką czynność wykonać....
masz racje nie da sie go zmusic nawet najnowszw modele. Swoja droga to ciekawe ze LG nie stara sie nic zrobic w tym kierunku.
Bedziesz musial sie zapewne jeszcze troche pomeczyc aby zmusic ten naped do wlaczenia dma.Tym bardziej, ze jak podaje producent pracuje on w udma czli to jest jakies 25,5Mb/s a nie udma–2 czyli 33,3Mb/s jak wiekszosc napedow.
Zgadzam sie calkowicie z Toba Weron. Zaciekawil mnie ten LG 52 mam osobiscie wlasnie taki i plyte abit bx133 i nie udalo mi sie pod xp zmusic go do pracy w udma. Byc moze nowsze wersje tego napedu pracuja w udma. Sprawdze sobie go z ciekawosci pod win98.
A co do wlaczania dma lub nie skoro ruszylismy ten temat: rzeczywiscie bedzie szybciej i mniej obciazony procek ale juz w przypadku nagrywarek wlaczanie udma nie jest polecane ze wzgledu na mozliwe przeklamania.
I prosba: Panowie nie klnijcie nawet skrotowo. Wiekszosc Forum prozpada sie przez to ze uzytkownicy uzywaja wulgaryzmow. Jak wiecie zapewne na wielu forum zagranicznych grozi za to ban.
A co do wlaczania dma lub nie skoro ruszylismy ten temat: rzeczywiscie bedzie szybciej i mniej obciazony procek ale juz w przypadku nagrywarek wlaczanie udma nie jest polecane ze wzgledu na mozliwe przeklamania.
I prosba: Panowie nie klnijcie nawet skrotowo. Wiekszosc Forum prozpada sie przez to ze uzytkownicy uzywaja wulgaryzmow. Jak wiecie zapewne na wielu forum zagranicznych grozi za to ban.
Ciekawy temat poruszyliscie.
Sprawa jest trudna do rozwiazania bo kazdy ma swoje racje i sa one wporzadku.
Ostatnio jak sie wdalem w dyskusje na ten temat to jeszcze do tej pory.Chu.. mnie strzela jak przypomne sobie tego typa z ktorym dyskutowalem taki tepak.
Ale uzywal fachowych okreslen i wszyscy to lykneli co nawijal a mial on racje w pewnej czesci ale nie w calosci.(jeb... kuta...)
A teraz moja wersja:
Napedy lg pracuja w trypie pio–4, tylko jeden a mianowicie model x52 pracuje w udma.
A co do wlaczenia dma dla nepedu to mozna to wlaczyc jak zapewne wiecie w panelu sterowania i nawet jesli naped pracuje w pio,mozna wlaczyc i to wyraznie zwiekszy predkosc napedu.
Teraz najwazniejsze:
Niektore plyty bez problemu przyjma to wymuszenie i nie beda sie buntowac ale niektore nie beda chcialy tak wspolpracowac i wskutek tego nie bedzie mozna wlaczyc dma w systemie(po restarcie bedzie to spowrotem odznaczone).Czasami pomoga nowe drivery do plyty(via badz cos w stylu intel ata driver)a czasami nie.I wtedy mimo najlepszych checi nie wlaczymy tej opcji.Mozna jeszcze sprobowac w rejestrze to ustawic.To na tyle.
Sprawa jest trudna do rozwiazania bo kazdy ma swoje racje i sa one wporzadku.
Ostatnio jak sie wdalem w dyskusje na ten temat to jeszcze do tej pory.Chu.. mnie strzela jak przypomne sobie tego typa z ktorym dyskutowalem taki tepak.
Ale uzywal fachowych okreslen i wszyscy to lykneli co nawijal a mial on racje w pewnej czesci ale nie w calosci.(jeb... kuta...)
A teraz moja wersja:
Napedy lg pracuja w trypie pio–4, tylko jeden a mianowicie model x52 pracuje w udma.
A co do wlaczenia dma dla nepedu to mozna to wlaczyc jak zapewne wiecie w panelu sterowania i nawet jesli naped pracuje w pio,mozna wlaczyc i to wyraznie zwiekszy predkosc napedu.
Teraz najwazniejsze:
Niektore plyty bez problemu przyjma to wymuszenie i nie beda sie buntowac ale niektore nie beda chcialy tak wspolpracowac i wskutek tego nie bedzie mozna wlaczyc dma w systemie(po restarcie bedzie to spowrotem odznaczone).Czasami pomoga nowe drivery do plyty(via badz cos w stylu intel ata driver)a czasami nie.I wtedy mimo najlepszych checi nie wlaczymy tej opcji.Mozna jeszcze sprobowac w rejestrze to ustawic.To na tyle.
Ja do tej pory spotykalem sie z LG pracujacymi wylacznie w PIO 4. Jesli Twoj pracuje podaj mi z ciekawosci model ?
A no to xciekawe dlaczego LG nie bedzie pracowal w DMA??? cos chyba sie pomyliles!!!!!!!!!!
to ze nie widzi danych to nie kwestia trybu (pio czy udma) roznice wytlumaczylk miszko. A LG nie bedzie pracowal w trybie udma
DMA – to bezpośredni dostęp do pamięci.
Tzn chodzi o to, źe gdy masz PIO(1,2,3,4) – tłumaczy się to na Programowy I(input)/O(output), to gdy kopiujesz dane np. z CDROMu na dysk HDD to dane które kopiujesz przechodzą przez kontroler, później do procka i znów do kontrolera, który wysyłą je do urządzenia odbierającego. A gdy uźywasz DMA – dane przechodzą z urządzenia wysyłającego przez kontroler do urządzenia odbierającego.
Dlatego gdy masz PIO, odczuwasz spadek mocy... tzn procek jest bardziej zajęty i nie moźe się juź tak szybko "wyrabiać" na przychądzące polecenia (np. uruchamianie w trakcie kopiowania nowego programu).
Tak więc lepiej uźywać DMA (o ile obsługują go urządzenia).
Tzn chodzi o to, źe gdy masz PIO(1,2,3,4) – tłumaczy się to na Programowy I(input)/O(output), to gdy kopiujesz dane np. z CDROMu na dysk HDD to dane które kopiujesz przechodzą przez kontroler, później do procka i znów do kontrolera, który wysyłą je do urządzenia odbierającego. A gdy uźywasz DMA – dane przechodzą z urządzenia wysyłającego przez kontroler do urządzenia odbierającego.
Dlatego gdy masz PIO, odczuwasz spadek mocy... tzn procek jest bardziej zajęty i nie moźe się juź tak szybko "wyrabiać" na przychądzące polecenia (np. uruchamianie w trakcie kopiowania nowego programu).
Tak więc lepiej uźywać DMA (o ile obsługują go urządzenia).
Strona 1 / 1