Długie uruchamianie Win XP – RAID

Odkąd podłączyłem mojego twardziela pod RAID ,strasznie dłuugo uruchamia mi się Win XP .
Wydaje mi się ,źe to nie jest wina sterowników ,gdyź zainstalowane mam najnowsze ( przy wcześniejszych wersjach było tak samo ).
Czy powód leźy w tym ,źe mam podpięty tylko jeden dysk pod płyte (?) ,poniewaź jak podłącze inny HD pod ATA ,Win uruchamia mi się szybko .
Czy moźe jest to spowodowane złą konfiguracją mojego win ?
Moja płyta : ASUS A7V333 .

Thanx

Odpowiedzi: 4

Jeszcze jedno: teraz kiedy będziesz chciał podłączyć dysk pod zdezaktywowany kanał to wpierw będziesz musiał ponownie przywrócić automatyczne wykrywanie, aby Windows po starcie wykrył nowe urządzenie, bo jeźeli tego nie zrobisz to dysk nie będzie widoczny ani obsługiwany przez Windowsa. To tak dla pewności. Pozdrawiam
Lundgren94
Dodano
17.08.2003 00:02:46
No Problem :)
Lundgren94
Dodano
16.08.2003 23:58:49
Dzięki Lundgren za pomoc !!!

Thanx Thanx Thanx Thanx
rafye
Dodano
16.08.2003 20:12:35
Moim zdaniem musisz wyłączyć automatyczne wykrywanie dysków na tym kontrolerze, który pozostaje wolny czyli nie ma podpiętego tam dysku. Ja miałem podobny problem i właśnie pomogło wyłączenie w/w opcji. Zrobisz to tak: Wejdź do menadzera urządzeń a następnie Kontrolery IDE/ATAPI i tam popatrz na podstawowy lub bądź pomocniczy kanał IDE. Następnie przejdź do ustawien zawaansowanych i tam gdzie nie bedzie bieźącego transferu tam bedziesz miał równieź aktywne okno typ urządzenia. Przestaw na brak i po sprawie. Tak jak powiedziałem, źe u mnie pomogło to powinno pomóc i tobie lecz nie wiem dokładnie jakie masz objawy. U mnie Winda prz starcie stała 2 min i paliła się ciąglę kontrolka pracy dysku, i później juź szło normalnie. Jeśli masz takie własnie objawy to ta porada powinna pomóc. Pozdrawiam
Lundgren94
Dodano
15.08.2003 21:11:32
rafye
Dodano:
15.08.2003 13:02:10
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1