dlugie odpalanie
Szukalem, nie znalazlem wiec pisze jeszcze raz. Kilka dni temu zakupilem sobie nowego dyska (Baracuda VII 7200 160Gb) i odrazu postawilem go jako master. Oczywiscie zainstalowalem Xp. Wszystko chodzi dobrze, ale dopiero jak sie zaladuje system i w tym problem. Laduje sie kolo 20–30 sekund. Nie moge dojsc dlaczego tak dlugo wiec jesli ktos ma jakies pomysly dzieki za info.
Odpowiedzi: 9
mcscr@by ma rację mnie teź bardzo zwalniały nortony nawet stare
DRiVeR :
Korzystasz moźe z jakiegoś Nortona :?:
Korzystasz moźe z jakiegoś Nortona :?:
DRiVeR napisał:
Szczerze mówiąc, to Ci zazdroszczę. Chciałbym aby u mnie system tak szybko się ładował :) . Skoro twierdzisz, źe po Bootvisie ładuje Ci się dwa razy szybciej (czyli ok. 10 sekund :? ), to jeszcze za wolno? :shock:
Laduje sie kolo 20–30 sekund
Szczerze mówiąc, to Ci zazdroszczę. Chciałbym aby u mnie system tak szybko się ładował :) . Skoro twierdzisz, źe po Bootvisie ładuje Ci się dwa razy szybciej (czyli ok. 10 sekund :? ), to jeszcze za wolno? :shock:
A link do Bootvis'a bo coś te co Ja znam to stronki wygasają???
Ok, za chwile popracuje nad bootvis, a rusz moze cos pomoze.
Po uruchomieniu bootvis–a komp uruchamia sie 2 razy szybciej, ale to dajej dosc dlugo. Moze jeszcze jakies pomysly ???
Po uruchomieniu bootvis–a komp uruchamia sie 2 razy szybciej, ale to dajej dosc dlugo. Moze jeszcze jakies pomysly ???
botvis nie jest od 'odsmiecania", a od dostrojenia nowego właśnie systemu – optymalizacja startu sterowników .
Warto i nie jest to zdanei odosobnione.
Strat nie zniwelujesz bo wynikają one nie z "ginięcia" przestrzeni, a sposobu liczenia i dodatkowo jeszcze uczciwości producentów w podawaniu danych o pojemności.
Standardowa 120GB dysk ma ok.111GB rzeczywistej pojemności.
Warto i nie jest to zdanei odosobnione.
Strat nie zniwelujesz bo wynikają one nie z "ginięcia" przestrzeni, a sposobu liczenia i dodatkowo jeszcze uczciwości producentów w podawaniu danych o pojemności.
Standardowa 120GB dysk ma ok.111GB rzeczywistej pojemności.
coldman: kiedys na forach znalazlem dobry artykul na ten temat i od tej pory zawsze robie to samo. Na mojej drugiej 60–tce nie bylo problemu, wszystko chodzilo jak trzeba. Zreszta teraz tez wszystko jest ok, tylko to uruchamianie strasznie skoczylo w czasie.
rabe: mam SP1 i pozostale poprawki, a botvis–a nie mam co wlaczac, bo to przeciez nowy system, postawiony 3 dni temu. Jeszcze nie zdazylem nazbierac smieci.
Aaaa i chcialem sie jeszcze dowiedziec czy mozna w jakis sposob zniwelowac straty powstale przez tworzenie partycji. Z dysku 160 Gb ucielo mi 10 Gb, a z 60Gb ucielo mi 8 Gb.
rabe: mam SP1 i pozostale poprawki, a botvis–a nie mam co wlaczac, bo to przeciez nowy system, postawiony 3 dni temu. Jeszcze nie zdazylem nazbierac smieci.
Aaaa i chcialem sie jeszcze dowiedziec czy mozna w jakis sposob zniwelowac straty powstale przez tworzenie partycji. Z dysku 160 Gb ucielo mi 10 Gb, a z 60Gb ucielo mi 8 Gb.
A obśługę duzych dysków masz właczoną w systemie ? –
EnableBigLBA . Jeźlei masz XP bez SP1 to ręcznie trzeba to ustawić – wczoraj podawano dokładnie.
Poza tym uźyj raczej nie msconfig–a, a botvis–a.
EnableBigLBA . Jeźlei masz XP bez SP1 to ręcznie trzeba to ustawić – wczoraj podawano dokładnie.
Poza tym uźyj raczej nie msconfig–a, a botvis–a.
DRiVeRze a wpisywałeś w google albo szukacza np. przyspiesznie windows xp albo optymalizacja xp itp??
wiesz moźe
na początek uźyj msconfiga i powywalaj zbedne smieci z traya powinno pomóc...
wiesz moźe
na początek uźyj msconfiga i powywalaj zbedne smieci z traya powinno pomóc...
Strona 1 / 1