Długi start XP

Siema.
Od dłuźszego (bardzo dłuźszego) czasu mam problem z XP. Niby działa ładnie i jestem z niego zadowolony (w miare), gdyby nie jeden szkopuł. Otóź uruchamia się OBRZYDLIWIE długo. Uźyłem BootVisa i wszystko co uzyskałem to informacja, źe system uruchamia się dokładnie 162 sekundy do czasu pojawienia się ekranu logowania (o super, nie musiałem stać ze stoperem) oraz źe jakieo 90% tego czasu zajmuje ładowanie plików kbdclass.sys oraz ps/2 (co notabene zźera cały RAM i ciągnie z procka siódme poty). No to drogą dedukcji odłączyłem klawiaturkę przed startem
(od kumpla sie dowiedziałem, ze XP nie woła jak nie ma kiborda). I co sie okazało? A prosze bardzo, cud, OS sie odpalił w jakies 3–4 sekundy (ledwo zauwaźyłem kiedy). No ale trzeba było ją ponownie podłączyć, bo czasem przydaje sie cos napisać. Nie mam ochoty kupować innej klawiatury, bogaczem nie jestem, co sobie co miesiąc nową klawiature kupuje. Reinstall nic nie zmienia. W menedźerze urzadzeń
nie ma źadnych konfliktów.
Moj sprzęciol: AthlonXP +1800, płytka główna MSI K7T266 Pro2, grafika Gforce3 Ti200 64MB, ram 256 DDR, Sound Blaster Live!, monitorek Hyundai ImageQuest Q770, 60GB HD, DVD i nagrywara TEAC, klawiaturka Logitech Deluxe Access – to ten cały winowajca, mycha A4Tech WWW–11.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Jarasmen

Odpowiedzi: 20

Tak, wiem, źe to było oczywiste od samego początku, ale miałem nadzieję, źe obejdzie się bez tego, a cały problem zostanie rozwiąany poprzez zwykłą zmiane jakiś ustawień czy coś w tym stylu :P Zdąźyłem się przywiązać do tej klawy :P
Jarasmen
Dodano
05.07.2003 16:13:07
Gratuluję....... :lol:
tire
Dodano
05.07.2003 15:51:27
Jarasmen:
Hmmm no to nie widze innego wyjścia jak sprawdzić czy inna klawa dobrze działa, a jak test wyjdzie pozytywnie, to zakupić nową :P

swiete slowa czlowiek, swiete slowa
sati0
Dodano
05.07.2003 15:09:11
Jarasmen:
Hmmm no to nie widze innego wyjścia jak sprawdzić czy inna klawa dobrze działa, a jak test wyjdzie pozytywnie, to zakupić nową :P

sati0
Dodano
Jarasmen:

sati0
Dodano
Jarasmen:

sati0
Dodano
Jarasmen
Dodano
05.07.2003 14:31:01
Jarasmen
Dodano
05.07.2003 14:31:01
Prawdę powiedziawszy jest to Forum dot.XP.
Jeźeli tenźe system komuś nie pasuje,źal tylko jego cennego czasu.........
Czy WinXP czy Win98 jest lepszy,zadecydowali juź o tym specjaliści i informatycy.A jaka jest odpowiedź... :?:

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
05.07.2003 09:40:30
pIEKAr:
ja ma dla ciebie najlepszy pomysł zainstaluj sobie niezawodnego 98 i nic ci sie nie bedzie wieszac i tyle naprawde go polecam kaźda gra na nim działa bez zarzutu

pocz tych staaaaaaaaarych :)))))))))

tylko szkoda ze ta krowa 98 pisana byla na kompy z 98 roku, obudz sie i nie radz koledze takiej glupoty wiecej. Sam zainstaluj i zobaczysz ze wolniej chodza gry niz na XP, a pokaz jedna gre co nie chodzi pod XP, no oczywiscie bez Giany Sisters itp.
sati0
Dodano
05.07.2003 08:07:46
Posiadam identyczną klawiaturę i nigdy nie miałem podobnych problemów, jakkolwiek Windows niezmiernie długo (1,5 – 2 minuty) się uruchamiał z innego powodu. Otóź przypadkiem przełączyłem nagrywarkę na slave (jako master nie miałem nic podpięte). Po tym fakcie system wykazywała ciekawy objaw – dioda HDD świaciła około 40 sekund – po których system raczył zacząć się ładować. Sytuacja wróciłą do normy po przełączeniu nagrywarki w tryb master. Być moźe to rozwiąze twój problem.

Konfig kompa: Athlon 1,7 GHz, MSI KT3Ultra2–C,256 DDR, GF4 MX440,
Dostry
Dodano
05.07.2003 02:37:47
Ja teź nie mam tych dodatkowych, i tak nigdy nie uźywałem i nie uźywam tych trzech dodatkowych klawiszy. Odinstalowałem nawet te stery standardowe Windowsa, ale to teź nic nie dało :(
Jarasmen
Dodano
03.07.2003 14:53:51
A moźe po prostu odinstaluj stery od klawiatury. Ja teź miałem problemy z kibordem, odinstalowałem stery i wszystko śmiga OK. I tak nigdy nie uźywałem tych dodatkowych funkcji. Ale wszystko zaleźy oczywiście od Ciebie....
e–walker
Dodano
03.07.2003 06:38:10
Połowę problema rozwiązałem. Kiedy komputer sie uruchamia i kiedy najbardziej zwalnia (dokladnie wtedy ładuje stery od klawiatury) wystarczy źe nacisne dowolny klawisz a ładuje sie natychmiast. Hmmm, pewnie powinno mi to wystarczyć, ale co teraz zrobić, zeby nie trzeba było za kaźdym razem ciskać klawisza? ;) Wydaje mi sie, źe to wygląda tak, źe system znajduje klawiature podczas ładowania, wysyła do niej sygnał i DŁUGO czeka na odpowiedź, no chyba, źe nacisne jakiegoś klawisza i "ręcznie" ten sygnał wyśle ;)

Pozdrawiam
Jarasmen
Dodano
03.07.2003 03:11:00
Połowę problema rozwiązałem. Kiedy komputer sie uruchamia i kiedy najbardziej zwalnia (dokladnie wtedy ładuje stery od klawiatury) wystarczy źe nacisne dowolny klawisz a ładuje sie natychmiast. Hmmm, pewnie powinno mi to wystarczyć, ale co teraz zrobić, zeby nie trzeba było za kaźdym razem ciskać klawisza? ;) Wydaje mi sie, źe to wygląda tak, źe system znajduje klawiature podczas ładowania, wysyła do niej sygnał i DŁUGO czeka na odpowiedź, no chyba, źe nacisne jakiegoś klawisza i "ręcznie" ten sygnał wyśle ;)

Pozdrawiam
Jarasmen
Dodano
03.07.2003 03:11:00
Teź mi rozwiązanie >_<
Jarasmen
Dodano
02.07.2003 20:37:38
ja ma dla ciebie najlepszy pomysł zainstaluj sobie niezawodnego 98 i nic ci sie nie bedzie wieszac i tyle naprawde go polecam kaźda gra na nim działa bez zarzutu

pocz tych staaaaaaaaarych :)))))))))
pIEKAr
Dodano
02.07.2003 19:24:37
Nowe stery nic nie dają. :(
Myśle, ze spróbuje zrobić upadate BIOSu, moźe to coś da.

––––––––––
Albo lepiej nie, bo coś popsuje :P
Jarasmen
Dodano
02.07.2003 15:46:43
Probowales zmienic drivery do tej klawiatury ?
2.15 – http://www.softwarepatch.com/utilities/itouch.html

Starsze (1.83) znalazlem tutaj:
http://www.tweakers.net/meuktracker/3226
EL NINO
Dodano
02.07.2003 03:55:30
Klawiaturka i wszystkie złączki czyste. Wogóle wszystko jest czyste. A szkoda, bo jakby było brudne i zakurzone, to by było wiadomo czemu sie kopie ;)

–––––––––––
Spoko, to nie moje pierwsze pytanie na jakimś forum komputerowym w tej sprawie i raczej nie ostatnie ;) Juź prawie pogodziłem się z tym, ze zawsze tak będę miał :(

Pozdrawiam
Jarasmen
Dodano
02.07.2003 02:51:46
Jarasmen
Dodano:
30.06.2003 23:22:55
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2