Dlink DSL–G604T – "Przekroczono limit... "

Witam Szanownych grupowiczow.

Jestem posiadaczem w/w routera. Uzywam go zamiast neostradowego modemu. Czasami jako punkt dostepowy Wi–Fi, a czesciej, jako "zwykly modem/router", do ktorego podpinam kablami 2 komputery. No i w tym miejscu pojawia sie problem. Wszystko chodzi dobrze do pewnego momentu, w ktorym przestaja sie otwierac strony WWW, dzialac poczta ... Natomiast emule hula, SKYPE dziala... Przy probie otwierania stron pojawia sie jedynie napis: "PRZEKROCZONO LIMIT CZASU PODCZAS POŁĄCZENIA Z....", albo "ODNALEZIENIE ... BYŁO NIEMOŻLIWE". W takich przypadkach pomaga wylacznie wylaczenie (czesto 2 razy) na chwile routera. Poniewaz dzieje sie to regularnie (przy zwyklym i radiowym polaczeniu), szukam jakiejs ZLOTEJ rady.

Z gory dziekuje za wszlkie rady i pomoc. Wertowalem dlugo forum, ale jedynie strzepki rad pasowaly do mojego problemu. Ale gdyby gdzies sie juz temat przewinal, to prosze mnie nie "wieszac" od razu ;)

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 10

horos:
Witam Szanownych grupowiczow.

Jestem posiadaczem w/w routera. Uzywam go zamiast neostradowego modemu. Czasami jako punkt dostepowy Wi–Fi, a czesciej, jako "zwykly modem/router", do ktorego podpinam kablami 2 komputery. No i w tym miejscu pojawia sie problem. Wszystko chodzi dobrze do pewnego momentu, w ktorym przestaja sie otwierac strony WWW, dzialac poczta ... Natomiast emule hula, SKYPE dziala... Przy probie otwierania stron pojawia sie jedynie napis: "PRZEKROCZONO LIMIT CZASU PODCZAS POŁĄCZENIA Z....", albo "ODNALEZIENIE ... BYŁO NIEMOŻLIWE". W takich przypadkach pomaga wylacznie wylaczenie (czesto 2 razy) na chwile routera. Poniewaz dzieje sie to regularnie (przy zwyklym i radiowym polaczeniu), szukam jakiejs ZLOTEJ rady.

Z gory dziekuje za wszlkie rady i pomoc. Wertowalem dlugo forum, ale jedynie strzepki rad pasowaly do mojego problemu. Ale gdyby gdzies sie juz temat przewinal, to prosze mnie nie "wieszac" od razu ;)

Pozdrawiam

Witam!
Mam identyczny router ale mam problemy z Emule. Przekierowałem odpowiednio porty mam high id a emule chodzi jak bym miał low id, Nie mam prawie źródeł. Mam prośbę jeśli moźesz napisz jak skonfigurowałeś router, źe emule Ci chodzi. Za informację z góry dziękuję.

Pozdrawiam!
Andrzej15
Dodano
22.07.2005 22:14:52
1500 to wartosc domyslna, ale nie przy neostradzie. W tym przypadku powinno sie ustawic 1492.

Jak sprawdzic ? U kolegi z neostrada ? Pozyczyc od kolegi inny router ?
EL NINO
Dodano
10.07.2005 18:10:27
Wg tego, co radziles wczesniej. Czyli MTU=MRU. Zostawilem 1500 w obu przypadkach, bo pisales, ze nie router ma problem, a moj komputer...

A nie mam pojecia, jak sprawdzic, czy moj router jest w 100% sprawny ;)
horos
Dodano
10.07.2005 14:05:16
horos:
MSS [to jest to samo co TcpWindowSize, RWIN?]
Nie. To calkowicie inne rzeczy.

Co masz wpisane w konfiguracji routera w parametrach MTU ? 1492 ?
Jestes pewien ze router jest w porzadku ?
EL NINO
Dodano
10.07.2005 02:39:01
Wielkie dzieki za cierpliwosc El Nino :)
Wszystko ustawione wg Twoich wskazowek. Zobaczymy jak to bedzie chodzilo... Niepokoi mnie jedynie fakt, ze ostatnie MTU wyszlo mi juz 1380 i i wg tego ustawilem MSS [to jest to samo co TcpWindowSize, RWIN?]. No i ping po restarcie komputera nie ma wartosci 1380 ;)...

Pozdro z "pola walki"
horos
Dodano
10.07.2005 00:18:23
Dlaczego MRU ma byc wieksze ?
MRU=MTU

Zmniejszyles odpowiednio MSS ?
MSS=MTU–40
EL NINO
Dodano
09.07.2005 17:58:12
Dzieki za odpowiedz :)

Mam SP1. Dzisiaj wyszlo, ze mam MTU 1442... Czy to sie bedzie zmienialo ciagle? Po kazdym resecie routera/neostrady? Wrocilem do ustawienia MTU 1500 na routerze. Moze tam trzeba COS zmienic jeszcze?? MRU mam 1492... moze LLC na VC ;)

Pozdrawiam
horos
Dodano
09.07.2005 06:07:51
W routerze nie musisz nic zmieniac. To komp ma klopoty i w nim powinno sie zmienic – sprobuj wpisac 1450 i potestowac dluzszy czas.

System to goly XP ? Bez SP ?
EL NINO
Dodano
08.07.2005 22:53:38
Bardzo dziekuje za ta rade z MTU. Potestowalem jakis czas i... U mnie wyszlo MTU 1472 i na takie przestawilem system. Takie MTU rowniez wpisalem w ustawieniach routera (czy moze tam zostawic domyslene) 1500???. DZIALALO!!! Ale po jakims czasiez nowu to samo. Z tym, ze juz nie jest aktualne MTU 1472 (ping nie wchodzi). Czy to sie zmienia, wraz z restartem Neostrady? Pewnie to lamerskie pytania, ale rece mi opadaja. Chcialbym to ustawic, nie dotykac i NICH CHODZI :) Dzieki za wszelka pomoc po raz drugi.

Pozdrawiam
horos
Dodano
08.07.2005 16:44:53
Podejrzewam ze problemem moze być w tym przypadku MTU.
Wpisz sobie ten wyraz w forumowa wyszukiwarke, za autora podaj ew. EL NINO
Bobi
Dodano
04.07.2005 12:40:42
horos
Dodano:
04.07.2005 11:44:25
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1