DLink DSL–504T + neostrada + LAN
Witam, mam taki problemik
Znajomy ma podlaczona neostrade i DLinka–504T do udostepniania siec i internetu innym uzytkownikom.
Niestety od jakis 3 tygodni jest z tym problem.
Obecnie zaden z magikow "fachowcow" od sieci ktorzy tam grzebali nie potrafili tego rozwiazac, ja nie znam sie za bardzo na sieciach moze ktos bedzie znal rozwiazanie.
Obecnie mam dostep do jego konfiguracji ale sam nie chce tam nic pogrzebac.
Problem polega na tym ze przy wlaczonych kompach podlaczonych do sieci internet jest widoczny, niestety ktory kolwiek z komputerow zostanie wylaczony lub choc kabel sieciowy zostanie wyciagniety z karty i podlaczony spowrotem internet i siec nie jest juz dostepna.
I dopiero wylaczenie routera i wlaczenie go powoduje ze zostaje wznowione polaczenie z siecia i internetem.
do sprawdzenia stanu sieci uzywam z Windowsa XP ipconfig
Kiedy jest widoczna siec i internet polecenie ipconfig pokazuje:
Sufiks DNS konkretnego polaczenia:
Adres IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyslna: 192.168.1.1
Tak jak pisalem wyzej wystarczy ze wylacze ktorykolwiek komp (inne kompy maja siec ale po wylaczeniu na kazdym dzieje sie to samo) z sieci i wlaczy spowrotem itp.
brakuje sieci i ipconfig pokazuje:
Adres IP: 168.254.52.224 (uzylem losowego – tak jakby komp dostawal jakis zewnetrzny adres ip)
Maska podsieci: 255.255.0.0
Brama domyslna:
Znow trzeba router wylaczyc z pradu i wlaczyc wtedy odnawia polaczenie.
Czy ktos jest w stanie okreslic co to moze byc ??
Znajomy ma podlaczona neostrade i DLinka–504T do udostepniania siec i internetu innym uzytkownikom.
Niestety od jakis 3 tygodni jest z tym problem.
Obecnie zaden z magikow "fachowcow" od sieci ktorzy tam grzebali nie potrafili tego rozwiazac, ja nie znam sie za bardzo na sieciach moze ktos bedzie znal rozwiazanie.
Obecnie mam dostep do jego konfiguracji ale sam nie chce tam nic pogrzebac.
Problem polega na tym ze przy wlaczonych kompach podlaczonych do sieci internet jest widoczny, niestety ktory kolwiek z komputerow zostanie wylaczony lub choc kabel sieciowy zostanie wyciagniety z karty i podlaczony spowrotem internet i siec nie jest juz dostepna.
I dopiero wylaczenie routera i wlaczenie go powoduje ze zostaje wznowione polaczenie z siecia i internetem.
do sprawdzenia stanu sieci uzywam z Windowsa XP ipconfig
Kiedy jest widoczna siec i internet polecenie ipconfig pokazuje:
Adres IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyslna: 192.168.1.1
Tak jak pisalem wyzej wystarczy ze wylacze ktorykolwiek komp (inne kompy maja siec ale po wylaczeniu na kazdym dzieje sie to samo) z sieci i wlaczy spowrotem itp.
brakuje sieci i ipconfig pokazuje:
Adres IP: 168.254.52.224 (uzylem losowego – tak jakby komp dostawal jakis zewnetrzny adres ip)
Maska podsieci: 255.255.0.0
Brama domyslna:
Znow trzeba router wylaczyc z pradu i wlaczyc wtedy odnawia polaczenie.
Czy ktos jest w stanie okreslic co to moze byc ??
Odpowiedzi: 1
To moze oznaczac dupowaty lub uszkodzony router. Moze aktualizacja firmware ?
Na teraz jednak wylacz DHCP w routerze i przydziel w komputerach adresy recznie – IP, maske, brame i DNS. Moze bedzie lepiej ?
Na teraz jednak wylacz DHCP w routerze i przydziel w komputerach adresy recznie – IP, maske, brame i DNS. Moze bedzie lepiej ?
Strona 1 / 1