Dlaczego XP "zamiera"? – tzn. zawiesza się

Wchodząc na internet czy odpalając jakiś program, czasami nawet gadu–gadu...XP zamiera tzn. staje się nieruchomy (zawiesza się...). Wtedy pozostaje kombinacja alt+ctrl+delete...włącza się Menadźer Zadań Windows i tam mogę zakończyć zadanie – ale to nie jest zbyt wygodne :–). Czy moźliwe jest aby przyczyną takiego stanu rzeczy był brak karty 3D? Mam jedynie zintegrowaną na płycie a mój komp ma 700 Mhz i 128 RAM. Proszę o pomoc. :roll:

Odpowiedzi: 4

mały RAM – WinXP koniecznie musi mieć od 256 RAM

Z tym ramem to bym akurat polemizowal no ale:)
zbor
Dodano
28.05.2003 14:23:44
Mogą być 3 przyczyny takiego stanu rzeczy:
1/jednak mały RAM – WinXP koniecznie musi mieć od 256 RAM
2/niezgodność programów z WinXP oraz śmietnik w Rejestrze,oraz brak spójności systemu,
3/uszkodzenia spowodowane wirusem[ami],

Polecałbym:
1/wyczyścić Rejest np.Ashampoo WinOptimizer
>>>zrobić kopię rejestru przed i po w/w.
2/odinstalować antywirusa i sprawdzić jak chodzi komp,potem ponownie ten lub inny zainstalować,uaktualnić i przeskanować sys
3/Wykonać:
Start>Uruchom>command>sfc/purgecache
4/defragmentacja

I powinno wszystko chodzić OK.
Pozdrawiam 8)
tire
Dodano
28.05.2003 12:10:00
Mylisz sie, dolozenie ramu nic nie pomoze ja mam 256 mb i mam to samo.Gdy mialem 128 i wolniejszy procek nie mialem tego problemu:).Jako przyczyne tego postulowalbym raczej ustawiczne zasmiecanie przez Xp swojego rejestru, bledy w rejestrze.A jesli chodzi o menadzer zadan to wystarczy go wlaczyc bez wylaczania jakiegokolwiek procesu i nastepnie wylaczyc (zamknac) menadzer zadan.
zbor
Dodano
26.05.2003 11:56:20
wydaje mi sie źe przyczyną jest ram a raczej jego mała ilość tak jak win 98 potrzebował 64 mb tak xp potrzebuje min.128 mb dokupienie ramu powinno pomóc
Xior
Dodano
26.05.2003 11:20:43
Jezo
Dodano:
26.05.2003 02:43:11
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1