dlaczego u mnie win xp chodzi wolniej niz 98
Mam Celerona 2400, k. graf. geforce 2 64 mb, dysk 80 gb maxtora. Mam swiezo zainstalowanego win xp i juz sa problemy, a mianowicie, otwieranie filmów często jest tak wolne ze nerwy mnie biorą, a dysk w tym czasie tak rzeźbi źe chyba zaraz wystrzeli ;)Ogólnie otwieranie gier czy winampa jest dłuźsze niz w 98. Płyta ostatnio nagrywała się na 40 x zamiast 3 min 7min. Winamp tylko działał w pierwszy dzien po zainstalowaniu, musiałem go znów przeinstalować. Net chodził wolniej, ale wyłączyłem netbios i jest lepiej. Dlaczego są takie problemy skoro podobno xp jest lepszy od 98. Dodam takźe źe mam często włączonego DC ++, ale na 98 nie sprawiało to kłopotu.
Prosze o jakieś rady. pozdrawiam.
Prosze o jakieś rady. pozdrawiam.
Odpowiedzi: 9
robert200 ma racje a poza tym to jak nie masz tweak–xp to mnie na przykład i wielu innym kumplom xpek chodzi naprawdę wolniej
wchodzę do katalogu z filmami tam gdzie sie sciagają z dc i nagle dysk zaczał tak rzeźbić źe nie mogłem nic otworzyć przez 20 min, uzycie procesora było ok 100% i to wszystko na explorer,
jezeli tak robisz to sie nie dziwie.
explorer chce zrobic podglad do wszystkich plików avi, mpeg itp itd. a jezeli one są niedociagniete no to próbuje i próbuje i próbuje..... szuka kodeków i próbuje. Nie dziwie mu sie źe tak chodzi. Nie wchodz do źadnego katalogu przez explorera gdzie masz duźo plików avi. Albo wyłącz podgląd plików.
ok, dzieki
Poddaję się, z SiS–em nie bedę dyskutował :(.
Jedyny z jakim się stykałem to jakiś pod AMD – teź bez rewelacji , a poniewaź nie mam źadnego Intela pod ręką nie bedę kombinował co Cię moźe hamować.
Pojawią się Intelowcy to coś na pewno wymyslą.
Jedyny z jakim się stykałem to jakiś pod AMD – teź bez rewelacji , a poniewaź nie mam źadnego Intela pod ręką nie bedę kombinował co Cię moźe hamować.
Pojawią się Intelowcy to coś na pewno wymyslą.
Do płyty głównej zainstalowałem oryginalne sterowniki .A jesli chodzi o kontlorery IDE itp. Podstawowy kanał IDE – bieźący tryb transferu to Ultra DMA, Pomocniczy kanał IDE – bieźący tryb transferu to Ultra Dma tryb 2, natomiast jest jeszcze SiS PCI IDE UDMA Controller i tam jest troche po angielsku i są dane UDMA mode 6, UDMA 133.
To kwestię pamięci mamy z głowy.
Zostaje sprawa sterowników do płyty głównej. Jeźeli instalowałeś jakieś Intel Accelerator–y czy podobne to odinstaluj je – cźesto powodują problemy.
Sprawdź równieź – menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – w jakim trybie dysk pracuje ( bieźący tryb transferu ).
Zostaje sprawa sterowników do płyty głównej. Jeźeli instalowałeś jakieś Intel Accelerator–y czy podobne to odinstaluj je – cźesto powodują problemy.
Sprawdź równieź – menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – w jakim trybie dysk pracuje ( bieźący tryb transferu ).
Ramu jest 256 mb 333 mhz, płyta główna asrock FSB 533 Mhz, Ata 133, z audio i lan.
Wielkość dysku i typ karty graficznej – przynjamniej dal tych zadań, kóre wymieniłeś – nie mają specjalnego znaczenia. Ma je natomiast ilość Pamięci, a i rodzaj płyty głównej – choć to juź raczej wyjątek.
Nie podałeś ilości RAM–u, a to moze być przyczyna problemów – jest go np. zbyt malo.
Nie podałeś ilości RAM–u, a to moze być przyczyna problemów – jest go np. zbyt malo.
wchodzę do katalogu z filmami tam gdzie sie sciagają z dc i nagle dysk zaczał tak rzeźbić źe nie mogłem nic otworzyć przez 20 min, uzycie procesora było ok 100% i to wszystko na explorer, co robic qurde?
Strona 1 / 1