Dlaczego nie moge włączyć trybu DMA???
Nie moge wlaczyc trybu DMA na napęd CD–ROM (SAMSUNG 52x), pod systemem xp. Przed formatem wszytsko bylo ok, DMA dzialalo, a teraz za chiny nie moge tego zrobic. We wlasciwosciach kanalu IDE mam wlaczone DMA jezeli dostepne, a cedek nadal dziala w trybie PIO co mnie strasznie denerwoje.
Co jest nie tak?
Co jest nie tak?
Odpowiedzi: 11
Jeaah juz jest dobrze.... zainstalowalem najnowsze hyperony dla via i wszystko jest ok...
W koncu moge przy kopiowaniu plikow z cdromu normalnie sluchac muzyki jeee 8)
W koncu moge przy kopiowaniu plikow z cdromu normalnie sluchac muzyki jeee 8)
Kiedyś miałem podobnie dla CD – PIO. Ale nie zawracałem sobie tym głowy. Teraz po tym topicu zajrzałem i co? Mam DMA :shock: A nic z tym nie robiłem. A moja płyta to ECS K7S5A. I co? Dopiero magia, nie :?:
Moźliwe źe winny jest ECS, gdyź mój koleś ma identyczny problem...
Z drugiej strony ja tego nie doświadczam na abicie więc wszytko moźliwe. Trza dodać źe prócz płyty konfigurację mamy prawie tą samą.
Z drugiej strony ja tego nie doświadczam na abicie więc wszytko moźliwe. Trza dodać źe prócz płyty konfigurację mamy prawie tą samą.
Ja juz olalem to dma cale... ;)
A moze dlatego tak mi sie dziwnie zachowuje (po jakims czasie wraca na pio) poniewaz mam 2 napedy ––nagrywajke i sidiroma :)
Ale jak juz powiedzialem wczesniej.. leje na to dma, jak to uruchomie (przez usuniecie kontrolerow) to gdy korzystam z tego napedu cały system okropnie zwalnia, praktycznie nic wtedy nie moge zrobic :(
A moze to wina ecs'ka ? ;)
Ps. Na przykladzie Bartucha widac ze jednak metoda dziala czyli to cos u mnie sieklo ;)
To pewnie ten ecs :)
A moze dlatego tak mi sie dziwnie zachowuje (po jakims czasie wraca na pio) poniewaz mam 2 napedy ––nagrywajke i sidiroma :)
Ale jak juz powiedzialem wczesniej.. leje na to dma, jak to uruchomie (przez usuniecie kontrolerow) to gdy korzystam z tego napedu cały system okropnie zwalnia, praktycznie nic wtedy nie moge zrobic :(
A moze to wina ecs'ka ? ;)
Ps. Na przykladzie Bartucha widac ze jednak metoda dziala czyli to cos u mnie sieklo ;)
To pewnie ten ecs :)
Żyby dało się to włączyć pod windą to musi być włączone w biosie. Ale nawet gdy w biosie jest włączone zdarza się taka sytuacja, ale w tym wypadku pomaga rada EL NINO
kiedyś miałem ten sam problem i wtedy Adamusssie poradziłeś mi to samo, no i... działa do dziś bez zarzutu
El Zaqurka vel. El Nino masz racje ale nie do konca.... tez tak mam (uhh chyba ten blad maja wszyscy na xp :–( ) Metoda ktora proponujesz dziala tylko czasowo, przynajmniej u mnie tak jest... wywale kontrolera, jest dma i po jakims czasie wszsycko wraca do stanu wczesniejszego, znowu te piijjo wrrr... nie znacie jakiejs skuteczniejszej metody ?
Slyszalem kiedys o jednym sposobie, robi sie wpis do rejestru, ten z kolei do autostartu i co uruchomienie kompa automatycznie wymusza tryb dma...
Slyszalem kiedys o jednym sposobie, robi sie wpis do rejestru, ten z kolei do autostartu i co uruchomienie kompa automatycznie wymusza tryb dma...
Chlopaki a czy nie pomoze Wam reczne usuniecie kontrolerow IDE – glownego i pomocniczego ? Potem restart i powinno byc dobrze, bo komp sam sobie doinstaluje te kontrolery.
Sprawa jest prostra aby wlaczyc tryb DMA musisz miec stery dla kotrolera. Te windowsowsie nie chca zabardzo dzialac. Jesli masz plyte na ukladzie VIA sprawe rozwiaza pack via4in1. Inne chipy to nalezy szykac sterownikow na stronie producenta.
Ja mam to samo tylko ze z dyskiem twardym – chodzi o model Seagate ST 340823A U5, 40GB...
Probowalem wszystkiego na roznych plytach glownych... W systemie (98, Me, XP) nie moge wlaczyc tego cholernego DMA, bez tego strasznie sie zamula...
Jego wydajnosc sprawdzalem HDTach'em – za kazdym razem mial co najwyzej 7MB/s odczytu przy 97 procentowym obciązeniu procesora !!!
Pomozcie!!!
Probowalem wszystkiego na roznych plytach glownych... W systemie (98, Me, XP) nie moge wlaczyc tego cholernego DMA, bez tego strasznie sie zamula...
Jego wydajnosc sprawdzalem HDTach'em – za kazdym razem mial co najwyzej 7MB/s odczytu przy 97 procentowym obciązeniu procesora !!!
Pomozcie!!!
ja mam podobny problem z TEAC'iem 40x .. dziala tylko w PIO...:( niestety niejestem w stanie sobie z TYm jeszcze poradzic.:( moze ktos juz wie???
Strona 1 / 1