Dlaczego nie dziala na UDMA133??
Witam! Mam pewnien problem. Posiadam plyte glowna Asus A7N8X–E Deluxe oraz dysk Samsung SP1213N 120GB ATA133.
Wedlug mojej wiedzy i plyta i dysk obsluguja tryb ATA133. Mimo to dysk pracuje w trybie ATA100. Dlaczego? Sterowniki do plyty przeinstalowywane kilka razy i bez rezultatu. Po przeinstalowaniu systemu to samo. Wiem ze roznica miedzy trybem 100 a 133 jest niewielka, ale skoro moja plyta i dysk sa w stanie pracowac szybciej to dlaczego ma tak nie byc.
Wedlug mojej wiedzy i plyta i dysk obsluguja tryb ATA133. Mimo to dysk pracuje w trybie ATA100. Dlaczego? Sterowniki do plyty przeinstalowywane kilka razy i bez rezultatu. Po przeinstalowaniu systemu to samo. Wiem ze roznica miedzy trybem 100 a 133 jest niewielka, ale skoro moja plyta i dysk sa w stanie pracowac szybciej to dlaczego ma tak nie byc.
Odpowiedzi: 16
tasma moze byc dobra, ale nie koniecznie musi obslugiwac 133...
Tasma jest dobra. Przynajmniej powinna bo byla w zestawie razem z plyta glowna (pisze na niej ASUS wiec to nie jakis noname).
msokol musiałeś to napisać!! :P ja chciałem!
napisz jaka taśma i czy napewno dobra(pod udma133), i kombinujemy dalej, moźe to chodzi o bardzo prostą rzecz? A nie trzeba tak wysoko mierzyć i tak bardzo kombinować? :)
pozdro
napisz jaka taśma i czy napewno dobra(pod udma133), i kombinujemy dalej, moźe to chodzi o bardzo prostą rzecz? A nie trzeba tak wysoko mierzyć i tak bardzo kombinować? :)
pozdro
moźe to wina taśmy?
zmiana taktowania pamieci miala wplyw na szybkosc transfery dysku? Hmm. Czy to mozliwe? Ja mam ustwaienia optymalne, czyli pamiec na 133 (DDR 266) tak jak szyna FSB (Athlon XP 2000+)
więc nie znam się na tym absolutnie ale mi pomogło co podpowiem, a więc
zmieniłem nazywa się to bodaj taktowanie pamięci w biosie (jakoś Host Clock+33) i teraz mam prawidłowy transfer z którego jestem zadowolony
zmieniłem nazywa się to bodaj taktowanie pamięci w biosie (jakoś Host Clock+33) i teraz mam prawidłowy transfer z którego jestem zadowolony
Az tak bardzo na tym ATA133 to mi nie zalezy, bo wiem, ze predkosc jest niewiele wieksza. Pozatym dysk chyba nieczesto pracuje z taka predkoscia. Mysle, ze jest to raczej wielkosc teoretyczna i nie osiagana przy normalnej pracy (przynajmniej nie za czesto). No ale skoro tak producent wychwala to ze jego plyta czy dysk pracuje z ATA133 to dobrze by bylo gdyby jednak pracowal z taka predkoscia. Obecnosc tego standardu napewno jakos tam wplywa na cene. A jesli place to chcialbym z tego korzystac. No ale trudno.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Mariusz.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Mariusz.
mst14:Moze wspolpraca z tym modelem dysku nie jest taka jak byc powinna.
Właśnie.
Poszukaj nowego BIOS–u do tej płyty, ale zanim go wgrasz to przeczytaj w jego specyfikacji jakie ma nowości i czy warto sobie głowę nim zawracać, bo tak naprawdę to patrz post wyźej od Spiderka...
Nie przejmowałbym się na twoim miejscu, ATA100 i ATA133 to są bardzo zbliźone standardy – praktyczna róźnica źadna. Choć dziwne źe nie łapie jako ATA133.
Inastalacja najnowszych sterow do plyty glownej oraz SP2 nie przyniosla rezultatu. Nadal dysk pracuje na ATA100. Co do aktualizacji biosu to troche dziwne byloby gdyby w specyfikacji plyty napisane bylo ze pracuje w trybie ATA133 a tak nie jest bo bios jest stary. Chyba jak juz sie projektuje plyte i zaklada jakies tam jej mozliwosci to pod takim katem tworzy sie BIOS. No nie wiem. Moze wspolpraca z tym modelem dysku nie jest taka jak byc powinna.
Czyli nie wiadomo jak rozpoznaje jegoprace bios, hmm... A probowales aktualizowac do nowszej wersji bios ?
Jesli chodzi o rozpoznawanie w biosie to pokazany jest symbol dysku (ta kodowa nazwa) a w windowsie tryb transferu to UDMA tryb5 czyli nie taki jak byc powinien.
A jeszcze pytanie, jak ten dysk jest rozpoznawany w biosie i czy masz pokazany bierzacy tryb transferu?
W windowsie,mozesz to sprawdzic w Panelu sterowania > system > menadzer urzadzen > Kontrolery IDE, ATA133 to powinno byc UDMA6, moze odinstalowanie kontrolera ide i ponowne uruchomienie cos by dalo...
Mozesz tez sprobowac zaktualizowac bios do nowszej wersji.
W windowsie,mozesz to sprawdzic w Panelu sterowania > system > menadzer urzadzen > Kontrolery IDE, ATA133 to powinno byc UDMA6, moze odinstalowanie kontrolera ide i ponowne uruchomienie cos by dalo...
Mozesz tez sprobowac zaktualizowac bios do nowszej wersji.
Hmm... Moze wszystko odbywa sie automatycznie a zmiany mozna dokonywac tylko poprzez system.
Rzeczywiscie, wydawalo mi sie ze ta plyta jest na biosie AMI, moj blad :? Przejrzalem manuala do twojej plyty glownej ijestem troche zdziwiony,bo nie widze w biosie zadnej opcji,zmieniajcych ustawienia IDE, czy samego kontrolera S–ATA...
Nie mam takich opcji w Biosie (Award bios). Moze pod jakas inna nazwa to wystepuje?
Strona 1 / 1