Dlaczego dysk pracuje?

Mam pytanie dlaczego dysk pracuje (świeci sie kontrolka i słychać go)w momencie gdy nie wykonuje się zadnych czynności na kompie oraz nie ma źadnych uruchomionych zadań. Zjawisko takie zauwazyłem źe trwa nieskończenie długo (np. po godzinie nie dotykania zupełnie kompa dysk dalej pracuje – kontrolka miga z czestotliwością co 2 sekundy przez ok. jedną sekundę).

Odpowiedzi: 4

Albo jakiś program do przywracania danych (osobiście wywaliłem GoBack'a – praca dysku 24/7 mnie denerwoała). Zostaje jeszcze plik wymiany – windows zapisuje do niego wszystko – nawet jak nie musi. To szczególnie widać jak komputer pochodzi długo lub jest po uruchomieniu i wyłączeniu jakiejś pamięcioźernej aplikacji. Wtedy nawet otwarcie Start powoduje mieszanie na dysku.
evil44
Dodano
23.02.2005 13:29:36
Działa to co powinno.
Sprawdziłeś tę usługę indeksowania – panel sterowania – narzędzia administracyjne – usługi ?
Jeszcze jedna mozliwość mi na myśł przyszła:
Moźe ot jaski program antywirusowy np., który masz w opcjach ustawiony na działanie – sprawdzanie w tle zawartości dysku w czasdie bezczynności .
Rebe
Dodano
23.02.2005 10:59:47
W momencie bezczynności kompa dzialają dwa prosesy: – proces bezczynności systemu 98%CPU oraz taskmgr.exe 2%CPU
lalek24
Dodano
23.02.2005 10:56:01
Np. indeksowanie plików.
Nie podałeś systemu, ale przyjmę, źe to XP – warto spojrzeć do menagera zadań i poparzeć na procesy uruchomione w nim oraz zobaczyć , które zabierają czas CPU w chwilach tej bezczynności, a przy pracujacym dysku.
Rebe
Dodano
23.02.2005 10:25:03
lalek24
Dodano:
23.02.2005 08:50:44
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1