DirectX – DDRAW.DLL

Przy włanczaniu dowolnej gry wyskakuje mi błąd o treści:
Uruchomienie pliku DDRAW.DLL jest niemoźliwe.
Sprawdź plik, aby rozpoznać problem.

Przy czym moźna kliknąć OK i gry nie ma. Z innych stron doczytałem się, źe plik DDRAW.DLL jest plikiem DirectX–a i błąd ten naleźy zaleczyć reinstalując DirectXa. Tak teź zrobiłem... niestety po instalacji i po ponownym uruchomieniu komputera gdy pojawił się pulpit wywaliło jakiś inny błąd spowodowany DirectX–em. Niestety nie pamiętam jego treści poniewaź wyskoczył tylko raz i nie spisałem go :P A błąd z DDRAW.DLL występuje nadal. Pozatym w tym samym czacie gdy pojawił się ten błąd mój komputer zamilkł – przestał działać dźwięk. Gdy włanczam jakiś plik mp3 w Winampie to wywala błąd pod tytułem
waveOut output v2.0.2a error
o treści:
No sound devices found. Please buy a soundcard first (or install proper drivers if you think that you have one).

Error code: 2
Windows error message:
"MMSYSTEM002 Uźyto identyfikatora (ID) urządzenia który, jest poza zakresem tego systemu."

Biorąc pod uwagę początek tego błędu – mam karte dźwiękową i zainstalowane sterowniki. Przeinstalowałem je nawed ale błąd nadaj się pojawia. W innym swoim temacie napisałem iź mam problem z zawieszaniem komputera. Wydałem na nowe części 600zł. Juź myślałem, źe wszystko bedzie w porządku a tu prosze... źadna gra nie działa ani nawed muzyczki se posłuchać nie moźna :P

Prosze o pomoc jeśli ktoś zna ten cięźki przypadek błędów (i niech nikt się nie męczy z pisaniem "zrób se formata i zainstaluj winde od nowa" bo z takimi radami to se moźna...) więc mam nadzieję, źe mnie zrozumiecie jaka to męka "mieć a nie móc" :P i coś wymyślicie... :)

Odpowiedzi: 5

Mam ten sam problem. mp3 w Winampie nie dzialaja. Prosze o pomoc. Wydalem kase na karte a ona nie chce dzialac :(

Mam karte sound blaster audigy SE 24b.
tomek85
Dodano
16.01.2006 21:53:48
Ściągnołem program dxeradicator. Usunąłem pliczki i zainstalowałem od nowa directxa. Naprawiło to działanie gier ale nadal nie ma dźwięku :( Pozatym teraz jedna z gier mi wywaliła błąd "KELNERA32.DLL" czy jakoś tak :P Co to znowu jest? :P I co z tym dźwiękiem :(

––EDIT––
Ja mam jakiegoś pecha... to ten błąd KELNERA powoduje błąd DDRAWa. Po tm gdy mi pokazało błąd KELNERA teraz znów pokazują się błędy DDRAW. Więc moźe ktoś wie co to jest ten kelner i jak to "zaleczyć"?
DeLikFeNt
Dodano
27.08.2004 23:43:14
dxuninstaller
dxeradicator

Uźywanie grozi smiercią lub kalectwem ( systemu ) – linki juz sobie sam znajdź.
Rebe
Dodano
27.08.2004 21:48:43
No właśnie nie wiedziałem jak usunąć poprzedniego DirectXa więc nie usuwałem go tylko odrazu zainstalowałem na niego następnego. I w tej samej wersji: 9.0c więc mogło się coś pomieszać. Ale prosił bym o jakiś link do tego tematu o tym programie bo wpisując w Szukaj "DirectX" wyszukuje mi 6 stron tematów... Moźe ktoś to szybciej znajdzie. Jeszcze mam pytanko czy gdy przeinstaluje tego directxa będzie mi znów działał dźwięk? :P
DeLikFeNt
Dodano
27.08.2004 19:41:47
ktos z forumowiczow pisal gdzies o jakims programie ktory odinstaluje wszystkie pliki directx. jak odinstalujesz sobie to sporobuj sobie sciagnac od nowa directx i zainstalowac.
CHIKEN
Dodano
27.08.2004 18:18:09
DeLikFeNt
Dodano:
27.08.2004 17:19:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1