Diablo 2 a WinXP
Mam malutki problem z tą grą :( Instaluje się normalnie wraz z dodatkiem, źadnych problemów i podobnych rzeczy, test grafiki przechodzi bez problemu. Problem sie dopiero zaczyna gdy włączam grę, menu wchodzi ok, ale gdy juź wybiorę postać i zaczynam grać, gra niesamowicie zwalnia, czasem wisi pare sekund i nieźle klatkuje (taka sytuacja zdarza się przez kilka sekund a potem jest juź normalnie, tylko źe to się często lubi powtarzać.
Na win98 było ok, podXP dopiero coś sypło.
Grafa GF4MX440 256MB RAM PIII800MHz
Stery do grafy i directa instalowałem róźnie i w róźnych kombinacjach, od referencyjnych i tych najnowszych HELP
PS. jest coś co moźna zrobić, jakiś program? który by pomógł przy tym?
Na win98 było ok, podXP dopiero coś sypło.
Grafa GF4MX440 256MB RAM PIII800MHz
Stery do grafy i directa instalowałem róźnie i w róźnych kombinacjach, od referencyjnych i tych najnowszych HELP
PS. jest coś co moźna zrobić, jakiś program? który by pomógł przy tym?
Odpowiedzi: 6
z tego co pamietam nalezy zmienic w opcjach grafiki mamy 2 tryby do wyboru chyba chodzi tu o przyspieszenie sprzetowe czy direct 3D czy cus takowego :D w kazdym razie nalezy wybrac ta opcje 1 (wyzej)i ustawic na slabsza grafe w rezultacie grafiki to nie zmieni a gra bedzie chodzic piknie mi przed zmiana ladowalo sie menu wybieralem postac rozpoczynalo sie ladowanie gry i na tym koniec tylko sztywny reset pozostawal po zmianie opcji wszsytko bylo oki
mars28:.... no więc przyczyna moźe, ale nie musi, leźeć gdzie indziej. Najlepiej byłoby to sprawdzić na świeźo postawionej Windzie, ale jednak ta instalacja... :)
Zacząłbym od msconfigu oraz menagera zadań i sprawdził czy i co ten RAM – bo to chyba jednak nie moc pocesora, a pamięć jednak – co jakiś czas angaźuje.
Jeźeli to coś co musi być uruchomione to pozostaje jaki RamFree czy coś w tym stylu, a jeźeli to tylko jakieś "drobiazg" to go na czas grania wyłączać.
Co do zmiany sprzętu... Kiedyś w akcie desperacji grałem w Diablo 2 (bez dodatku) na P133MHz i 32MB RAM'u, cięło nieźle, ale radocha była.
Na moim konfigu (czyli ta sama grafika i tyle samo ramu, róźnica w procku, no i prędkość dysku nie bez znaczenia) nie tnie się pod XP w ogóle... no więc przyczyna moźe, ale nie musi, leźeć gdzie indziej. Najlepiej byłoby to sprawdzić na świeźo postawionej Windzie, ale jednak ta instalacja... :)
Na moim konfigu (czyli ta sama grafika i tyle samo ramu, róźnica w procku, no i prędkość dysku nie bez znaczenia) nie tnie się pod XP w ogóle... no więc przyczyna moźe, ale nie musi, leźeć gdzie indziej. Najlepiej byłoby to sprawdzić na świeźo postawionej Windzie, ale jednak ta instalacja... :)
Hehe, no wiesz, moze nie jedyne. Ale ja i tak zmieniam bo w ogole w nic nie moge grac – a przeciez nie bede do konca zycia jechal na Win98, trzeba byc nowoczesnym nie? :) W koncu raz na jakis czas mozna zaszalec i zakupic nowa maszynke :).
Czyli jedyny dla mnie ratunek to zmiana sprzętu? Posunięcie dość pocieszające, ale z tym zamierzam poczekać jeszcze kilka miesięcy, głównie z powodu paru nowych technologi co mają wprowadzić w źycie dzienne dla PC komputerów :D
Hmm, no wiesz ja mam tak samo :x . Ostatnio znalazlem artykul. Oto jego wycinek.:
"Rezultaty uzyskane za pomocą oprogramowania Content Creation Winstone dowodzą, źe systemy Windows 2000 oraz XP nie rozwijają tak naprawdę skrzydeł, dopóki nie mają co najmniej 1 GB pamięci RAM. Testy wydajności pokazują jak mocno wydajność zaleźy od ilości pamięci. W rzeczy samej, 512 MB to absolutne minimum dla szybkich systemów Windows XP."
Wiec moze o to chodzi :). Nie wiem. Wiem tylko ze xp jest spox, ale przydalby sie do niego lepszy komp :(. Na razie jakos ciagne na Celeronie 1GHz, ale juz niedlugo zamiana :). Pozdrawiam.
"Rezultaty uzyskane za pomocą oprogramowania Content Creation Winstone dowodzą, źe systemy Windows 2000 oraz XP nie rozwijają tak naprawdę skrzydeł, dopóki nie mają co najmniej 1 GB pamięci RAM. Testy wydajności pokazują jak mocno wydajność zaleźy od ilości pamięci. W rzeczy samej, 512 MB to absolutne minimum dla szybkich systemów Windows XP."
Wiec moze o to chodzi :). Nie wiem. Wiem tylko ze xp jest spox, ale przydalby sie do niego lepszy komp :(. Na razie jakos ciagne na Celeronie 1GHz, ale juz niedlugo zamiana :). Pozdrawiam.
Strona 1 / 1