Diablo 2 a WinXP

Mam malutki problem z tą grą :( Instaluje się normalnie wraz z dodatkiem, źadnych problemów i podobnych rzeczy, test grafiki przechodzi bez problemu. Problem sie dopiero zaczyna gdy włączam grę, menu wchodzi ok, ale gdy juź wybiorę postać i zaczynam grać, gra niesamowicie zwalnia, czasem wisi pare sekund i nieźle klatkuje (taka sytuacja zdarza się przez kilka sekund a potem jest juź normalnie, tylko źe to się często lubi powtarzać.

Na win98 było ok, podXP dopiero coś sypło.
Grafa GF4MX440 256MB RAM PIII800MHz
Stery do grafy i directa instalowałem róźnie i w róźnych kombinacjach, od referencyjnych i tych najnowszych HELP

PS. jest coś co moźna zrobić, jakiś program? który by pomógł przy tym?

Odpowiedzi: 6

z tego co pamietam nalezy zmienic w opcjach grafiki mamy 2 tryby do wyboru chyba chodzi tu o przyspieszenie sprzetowe czy direct 3D czy cus takowego :D w kazdym razie nalezy wybrac ta opcje 1 (wyzej)i ustawic na slabsza grafe w rezultacie grafiki to nie zmieni a gra bedzie chodzic piknie mi przed zmiana ladowalo sie menu wybieralem postac rozpoczynalo sie ladowanie gry i na tym koniec tylko sztywny reset pozostawal po zmianie opcji wszsytko bylo oki
Rysiek80
Dodano
11.04.2004 00:18:55
mars28:
.... no więc przyczyna moźe, ale nie musi, leźeć gdzie indziej. Najlepiej byłoby to sprawdzić na świeźo postawionej Windzie, ale jednak ta instalacja... :)

Zacząłbym od msconfigu oraz menagera zadań i sprawdził czy i co ten RAM – bo to chyba jednak nie moc pocesora, a pamięć jednak – co jakiś czas angaźuje.
Jeźeli to coś co musi być uruchomione to pozostaje jaki RamFree czy coś w tym stylu, a jeźeli to tylko jakieś "drobiazg" to go na czas grania wyłączać.
Rebe
Dodano
09.04.2004 10:06:46
Co do zmiany sprzętu... Kiedyś w akcie desperacji grałem w Diablo 2 (bez dodatku) na P133MHz i 32MB RAM'u, cięło nieźle, ale radocha była.
Na moim konfigu (czyli ta sama grafika i tyle samo ramu, róźnica w procku, no i prędkość dysku nie bez znaczenia) nie tnie się pod XP w ogóle... no więc przyczyna moźe, ale nie musi, leźeć gdzie indziej. Najlepiej byłoby to sprawdzić na świeźo postawionej Windzie, ale jednak ta instalacja... :)
mars28
Dodano
09.04.2004 09:32:12
Hehe, no wiesz, moze nie jedyne. Ale ja i tak zmieniam bo w ogole w nic nie moge grac – a przeciez nie bede do konca zycia jechal na Win98, trzeba byc nowoczesnym nie? :) W koncu raz na jakis czas mozna zaszalec i zakupic nowa maszynke :).
Winchester
Dodano
09.04.2004 04:01:48
Czyli jedyny dla mnie ratunek to zmiana sprzętu? Posunięcie dość pocieszające, ale z tym zamierzam poczekać jeszcze kilka miesięcy, głównie z powodu paru nowych technologi co mają wprowadzić w źycie dzienne dla PC komputerów :D
Elwis
Dodano
09.04.2004 02:36:31
Hmm, no wiesz ja mam tak samo :x . Ostatnio znalazlem artykul. Oto jego wycinek.:

"Rezultaty uzyskane za pomocą oprogramowania Content Creation Winstone dowodzą, źe systemy Windows 2000 oraz XP nie rozwijają tak naprawdę skrzydeł, dopóki nie mają co najmniej 1 GB pamięci RAM. Testy wydajności pokazują jak mocno wydajność zaleźy od ilości pamięci. W rzeczy samej, 512 MB to absolutne minimum dla szybkich systemów Windows XP."

Wiec moze o to chodzi :). Nie wiem. Wiem tylko ze xp jest spox, ale przydalby sie do niego lepszy komp :(. Na razie jakos ciagne na Celeronie 1GHz, ale juz niedlugo zamiana :). Pozdrawiam.
Winchester
Dodano
08.04.2004 16:53:07
Elwis
Dodano:
08.04.2004 13:10:23
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1