DHCP oraz Forwarding

Witam

Mam problem.

Mam serwa na WinXP Pro PL na Neo+ z wlaczonym DHCP. I potrzebuje zrobic na nim nastepujace rzeczy:

1. przekierowac kilka portow na mojego kompa
2. ograniczyc adresy przydzielane przez DHCP do zakresu 192.168.0.2 – 192.168.0.5

Help Plizzzzzz :( :( :(

Z gory dzieki.

Odpowiedzi: 17

Witam .
Minął prawie miesiąc ufff, ale udało się .Uruchomiłem ruter który chodzi właśnie na NND .
Musiałem czekać do wersji "marcowej" tego programu , nauczyć się rozpakować jądro (całe szczeście źe gotowe było ;) ) i innych poleceń linuxa i wreszcie poszło :D 8) :P . Zobaczymy jak będzie dalej . Narazie dobę chodzi i jest spoko .
Wcześniej udostępniałem ze swojego kompa ale to jest lipa w porównaniu do ruterka hehe no i nie muszę mieć non stop uruchomionego swojego komputera .
pozdrawiam

ps. wiem źe temat zrobił się leciwy , ale co tam chyba nie za bardzo .Miałem problem bo ten progs chyba nawet BETA–em nie był . Ale jest świetny :)
smiernof
Dodano
02.04.2004 17:14:46
cholera to ja tam na górze ..
a Ty podałeś lepszy link ;) :arrow: bardziej precyzyjny.
pozdrawiam :)
smiernof
Dodano
09.03.2004 14:25:33
jeszcze na razie szukam dyskietek startowych do linucha bo z CD mi komp nie startuje, heh.I w ogóle za wiele czasu teraz nie mam.... :(
a o NND bardzo wiele info znajduje się tu :
http://www.freesco.pl/freesco.html
pozdrawiam
Anonymous
Dodano
09.03.2004 14:18:41
Heh jak juz postawisz to opisz wrazenia. I zarzucilbys jakims likniem do tego NND or smth...

Ja polecam ClarkConnect, jak juz cos. 300MB ale wypas na maxa :)

www.clarkconnect.org

UPDT: http://nnd.freesco.pl :)
brtx
Dodano
09.03.2004 00:48:58
Cześć .
poczytajcie o NND. to właśnie jest dla USB :twisted: tyle źe ,musi być jakiś hdd i cd–rom co by wgrać ale sam progs zajmuje chyba około 25 Mb na płycie :D
nie długo na tym będę stawiał serwerek ;)
pozdrawiam
smiernof
Dodano
05.03.2004 16:45:42
SLAY3R:
Freesco moźna teź skonfigurować dla neo+ – o ile posiada się ethernetowy modem neo.
Racja SLAY3R. Mea culpa – za duzy skrot myslowy zrobilem. Chodzilo mi o neo na USB.
EL NINO
Dodano
04.03.2004 22:51:03
EL NINO:
brtx, Freesco nie chodzi z neo.

To dziwne... Na razie nie neguje powyźszego zdania, bo muszę sprawdzić jak jest zrobione w mojej szkole, bo mam wraźenie, źe właśnie przez Freesco :?

Wkrótce dokończę ten wątek.

UPDATE.
Czyli się po części wyjaśniło...

POZDRAWIAM, Pawek.
Pawek
Dodano
04.03.2004 22:42:05
Freesco moźna teź skonfigurować dla neo+ – o ile posiada się ethernetowy modem neo.
http://www.freesco.pl/html/modules.php?name=News&file=article&sid=57
SLAY3R
Dodano
04.03.2004 22:37:22
brtx, Freesco nie chodzi z neo.
EL NINO
Dodano
04.03.2004 22:15:41
Albo ogolnie olac Windows i zrobic to wszytko o czym piszecie na Freesco...
no chyba ze serwer tez ma byc stacja robocza ;)

W takim przypadku polecam Sygate Office Network ew. Home Network...
brtx
Dodano
04.03.2004 12:32:01
moźe dokładnie nie rozumiem czego potrzebujesz,, ale powiem ci jak ja mam i jak mozliwe jest zrobienie tak jak ty chcesz
posiadam system win2000 i tam zainstalowany winroute z dhcp,, i teraz podałem tam nazwy komputerów którym udostępniam łącza,, a następnie te komputery podłączając się wysłały na winroute nr kart MAC,, teraz winroute przydziela ip tylko 1 i ten sam dla 1 kompa i wtedy moźesz uźyć programu do ograniczania transferu (chyba jedynego dobrego)– ja na razie nie uźywam– Bandwidth controler––trudno znaleźć pełną wersję ,, ale jest..
Anonymous
Dodano
27.02.2004 20:54:01
ok dzieki... zastane jednak przy icsie... moze mniej elastyczny ale bankowo mniej wymagajacy i rzadziej nawalajacy niz wingate i tym podobne.
szafran
Dodano
18.02.2004 19:54:05
W takim razie szykaj jakiegos programu – serwera proxy. Bedziesz mogl ustawic w nim adres IP gosci na sztywno na podstawie numeru MAC.
Zreszta z pewnoscia pomoglby Ci chyba WinGate. Udostepnilbys nim net zamiast ICSem, no i zrobilbys co chcesz z numerami IP kolegow, bo zawiera rowniez serwer DHCP.
EL NINO
Dodano
18.02.2004 19:43:08
bo chce skonfigurowac transfery... ogolnie chodzi o BWC a na nim da sie tylko zrobic to co ja chce dla konkretnego IP... a srednio mnie bawi konfiguracja 3 lub 4 ograniczen dla kazdego IP ktore moze przydzielic DHCP (czyli 252 IP)... a ludzi mam w sieci razem ze mna 4 i to by bylo szybsze gdyby sie dalo ograniczyc
szafran
Dodano
18.02.2004 19:25:39
Wyrazilem sie moze za malo precyzyjnie, bo umknelo mi pytanie nr 1. Przekierowanie zrobisz, a jakze. W zakladce w ktorej zalacza sie systemowego firewalla. Natomiast to o czym pisalem, czyli programy, to juz musisz sam poszukac – chodzilo mi o jakies serwery DHCP. Watpie zeby ktos tutaj uzywal czegos takiego i mogl Ci polecic.
Male pytanie – dlaczego chcesz ograniczac przydzielanie IP tylko do tych kilku numerow ?
EL NINO
Dodano
18.02.2004 19:18:04
czemu mam nie pytac o nazwy ??

czy to zabronione tutaj ??

jak tak to to moj pierwszy i ostatni post tutaj.

jak nie to prosze o jakies sprawdzone rzeczy bo sprawdzalem porttunnel i to badziestwo ma rejestracje zwiazana z IP a ja mam dynamiczne wiec odpada.
szafran
Dodano
18.02.2004 18:44:39
Zeby cos takiego zrobic, musialbys miec w2k serv a nie XP. Albo w2k3. A teraz to mozesz sobie jedynie pomoc jakims dodatkowym programem, ktory bedzie mial takie mozliwosci.
Tylko nie pytaj o nazwy i linki. Jakby co, to www.google.com
EL NINO
Dodano
18.02.2004 18:40:58
szafran
Dodano:
18.02.2004 14:17:33
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1