DHCP oraz Forwarding
Witam
Mam problem.
Mam serwa na WinXP Pro PL na Neo+ z wlaczonym DHCP. I potrzebuje zrobic na nim nastepujace rzeczy:
1. przekierowac kilka portow na mojego kompa
2. ograniczyc adresy przydzielane przez DHCP do zakresu 192.168.0.2 – 192.168.0.5
Help Plizzzzzz :( :( :(
Z gory dzieki.
Mam problem.
Mam serwa na WinXP Pro PL na Neo+ z wlaczonym DHCP. I potrzebuje zrobic na nim nastepujace rzeczy:
1. przekierowac kilka portow na mojego kompa
2. ograniczyc adresy przydzielane przez DHCP do zakresu 192.168.0.2 – 192.168.0.5
Help Plizzzzzz :( :( :(
Z gory dzieki.
Odpowiedzi: 17
Witam .
Minął prawie miesiąc ufff, ale udało się .Uruchomiłem ruter który chodzi właśnie na NND .
Musiałem czekać do wersji "marcowej" tego programu , nauczyć się rozpakować jądro (całe szczeście źe gotowe było ;) ) i innych poleceń linuxa i wreszcie poszło :D 8) :P . Zobaczymy jak będzie dalej . Narazie dobę chodzi i jest spoko .
Wcześniej udostępniałem ze swojego kompa ale to jest lipa w porównaniu do ruterka hehe no i nie muszę mieć non stop uruchomionego swojego komputera .
pozdrawiam
ps. wiem źe temat zrobił się leciwy , ale co tam chyba nie za bardzo .Miałem problem bo ten progs chyba nawet BETA–em nie był . Ale jest świetny :)
Minął prawie miesiąc ufff, ale udało się .Uruchomiłem ruter który chodzi właśnie na NND .
Musiałem czekać do wersji "marcowej" tego programu , nauczyć się rozpakować jądro (całe szczeście źe gotowe było ;) ) i innych poleceń linuxa i wreszcie poszło :D 8) :P . Zobaczymy jak będzie dalej . Narazie dobę chodzi i jest spoko .
Wcześniej udostępniałem ze swojego kompa ale to jest lipa w porównaniu do ruterka hehe no i nie muszę mieć non stop uruchomionego swojego komputera .
pozdrawiam
ps. wiem źe temat zrobił się leciwy , ale co tam chyba nie za bardzo .Miałem problem bo ten progs chyba nawet BETA–em nie był . Ale jest świetny :)
cholera to ja tam na górze ..
a Ty podałeś lepszy link ;) :arrow: bardziej precyzyjny.
pozdrawiam :)
a Ty podałeś lepszy link ;) :arrow: bardziej precyzyjny.
pozdrawiam :)
jeszcze na razie szukam dyskietek startowych do linucha bo z CD mi komp nie startuje, heh.I w ogóle za wiele czasu teraz nie mam.... :(
a o NND bardzo wiele info znajduje się tu :
http://www.freesco.pl/freesco.html
pozdrawiam
a o NND bardzo wiele info znajduje się tu :
http://www.freesco.pl/freesco.html
pozdrawiam
Heh jak juz postawisz to opisz wrazenia. I zarzucilbys jakims likniem do tego NND or smth...
Ja polecam ClarkConnect, jak juz cos. 300MB ale wypas na maxa :)
www.clarkconnect.org
UPDT: http://nnd.freesco.pl :)
Ja polecam ClarkConnect, jak juz cos. 300MB ale wypas na maxa :)
www.clarkconnect.org
UPDT: http://nnd.freesco.pl :)
Cześć .
poczytajcie o NND. to właśnie jest dla USB :twisted: tyle źe ,musi być jakiś hdd i cd–rom co by wgrać ale sam progs zajmuje chyba około 25 Mb na płycie :D
nie długo na tym będę stawiał serwerek ;)
pozdrawiam
poczytajcie o NND. to właśnie jest dla USB :twisted: tyle źe ,musi być jakiś hdd i cd–rom co by wgrać ale sam progs zajmuje chyba około 25 Mb na płycie :D
nie długo na tym będę stawiał serwerek ;)
pozdrawiam
Racja SLAY3R. Mea culpa – za duzy skrot myslowy zrobilem. Chodzilo mi o neo na USB.SLAY3R:Freesco moźna teź skonfigurować dla neo+ – o ile posiada się ethernetowy modem neo.
EL NINO:brtx, Freesco nie chodzi z neo.
To dziwne... Na razie nie neguje powyźszego zdania, bo muszę sprawdzić jak jest zrobione w mojej szkole, bo mam wraźenie, źe właśnie przez Freesco :?
Wkrótce dokończę ten wątek.
UPDATE.
Czyli się po części wyjaśniło...
POZDRAWIAM, Pawek.
Freesco moźna teź skonfigurować dla neo+ – o ile posiada się ethernetowy modem neo.
http://www.freesco.pl/html/modules.php?name=News&file=article&sid=57
http://www.freesco.pl/html/modules.php?name=News&file=article&sid=57
brtx, Freesco nie chodzi z neo.
Albo ogolnie olac Windows i zrobic to wszytko o czym piszecie na Freesco...
no chyba ze serwer tez ma byc stacja robocza ;)
W takim przypadku polecam Sygate Office Network ew. Home Network...
no chyba ze serwer tez ma byc stacja robocza ;)
W takim przypadku polecam Sygate Office Network ew. Home Network...
moźe dokładnie nie rozumiem czego potrzebujesz,, ale powiem ci jak ja mam i jak mozliwe jest zrobienie tak jak ty chcesz
posiadam system win2000 i tam zainstalowany winroute z dhcp,, i teraz podałem tam nazwy komputerów którym udostępniam łącza,, a następnie te komputery podłączając się wysłały na winroute nr kart MAC,, teraz winroute przydziela ip tylko 1 i ten sam dla 1 kompa i wtedy moźesz uźyć programu do ograniczania transferu (chyba jedynego dobrego)– ja na razie nie uźywam– Bandwidth controler––trudno znaleźć pełną wersję ,, ale jest..
posiadam system win2000 i tam zainstalowany winroute z dhcp,, i teraz podałem tam nazwy komputerów którym udostępniam łącza,, a następnie te komputery podłączając się wysłały na winroute nr kart MAC,, teraz winroute przydziela ip tylko 1 i ten sam dla 1 kompa i wtedy moźesz uźyć programu do ograniczania transferu (chyba jedynego dobrego)– ja na razie nie uźywam– Bandwidth controler––trudno znaleźć pełną wersję ,, ale jest..
ok dzieki... zastane jednak przy icsie... moze mniej elastyczny ale bankowo mniej wymagajacy i rzadziej nawalajacy niz wingate i tym podobne.
W takim razie szykaj jakiegos programu – serwera proxy. Bedziesz mogl ustawic w nim adres IP gosci na sztywno na podstawie numeru MAC.
Zreszta z pewnoscia pomoglby Ci chyba WinGate. Udostepnilbys nim net zamiast ICSem, no i zrobilbys co chcesz z numerami IP kolegow, bo zawiera rowniez serwer DHCP.
Zreszta z pewnoscia pomoglby Ci chyba WinGate. Udostepnilbys nim net zamiast ICSem, no i zrobilbys co chcesz z numerami IP kolegow, bo zawiera rowniez serwer DHCP.
bo chce skonfigurowac transfery... ogolnie chodzi o BWC a na nim da sie tylko zrobic to co ja chce dla konkretnego IP... a srednio mnie bawi konfiguracja 3 lub 4 ograniczen dla kazdego IP ktore moze przydzielic DHCP (czyli 252 IP)... a ludzi mam w sieci razem ze mna 4 i to by bylo szybsze gdyby sie dalo ograniczyc
Wyrazilem sie moze za malo precyzyjnie, bo umknelo mi pytanie nr 1. Przekierowanie zrobisz, a jakze. W zakladce w ktorej zalacza sie systemowego firewalla. Natomiast to o czym pisalem, czyli programy, to juz musisz sam poszukac – chodzilo mi o jakies serwery DHCP. Watpie zeby ktos tutaj uzywal czegos takiego i mogl Ci polecic.
Male pytanie – dlaczego chcesz ograniczac przydzielanie IP tylko do tych kilku numerow ?
Male pytanie – dlaczego chcesz ograniczac przydzielanie IP tylko do tych kilku numerow ?
czemu mam nie pytac o nazwy ??
czy to zabronione tutaj ??
jak tak to to moj pierwszy i ostatni post tutaj.
jak nie to prosze o jakies sprawdzone rzeczy bo sprawdzalem porttunnel i to badziestwo ma rejestracje zwiazana z IP a ja mam dynamiczne wiec odpada.
czy to zabronione tutaj ??
jak tak to to moj pierwszy i ostatni post tutaj.
jak nie to prosze o jakies sprawdzone rzeczy bo sprawdzalem porttunnel i to badziestwo ma rejestracje zwiazana z IP a ja mam dynamiczne wiec odpada.
Zeby cos takiego zrobic, musialbys miec w2k serv a nie XP. Albo w2k3. A teraz to mozesz sobie jedynie pomoc jakims dodatkowym programem, ktory bedzie mial takie mozliwosci.
Tylko nie pytaj o nazwy i linki. Jakby co, to www.google.com
Tylko nie pytaj o nazwy i linki. Jakby co, to www.google.com
Strona 1 / 1