dhcp i stale IP na jednym systemie.... Xp prof

Mam pytanie posiadam IP przydzielane z servera DHCp klasy xx.xx.xx.xx i IP stale klasy xxx.xxx.xx.xx to drugie rzecz jest "Ip zewnetrznym" pytanie jest jak skonfigurowac Xp by korzystal w razie potrzeby z jednego lub drugiego bez koniecznosci resetowania systemu i ciaglego wpisywania wartosci w polach (w przypadku IP stalego)

Odpowiedzi: 9

TzaR:
Problem tkwi w sprawnym przeskoczeniu z jednego na drugie IP
Mozna to zrobic i inne ustawienia sieciowki uzyskujesz poprzez wpisanie kilku slow w Uruchom.
Aby zapisać aktualne ustawienia sieci, naleźy wpisać:

netsh –c interface dump > konfiguracja_sieci.txt

Moźna w ten sposób stworzyć wiele plików zawierających róźne konfiguracje, a następnie przełączać się między nimi poleceniem:

netsh –f konfiguracja_sieci.txt

Oczywiscie kazda konfiguracje nazywasz "inaczej" :D .
EL NINO
Dodano
20.06.2003 21:10:03
Miałem trochę podobny (jednak dwie róźne sieci) problem.
W topicu: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=11906

Gagman:
No właśnie, mam jedną kartę sieciową i skonfigurowane przez nią połączenie z internetem.
Czy istnieje jakaś moźliwość skonfigurowania drugiego połączenia przez tę samą kartę, tak by nie utracić tej pierwszej konfiguracji?

Na co
–!–Vader–!–:
mozesz sprobowac poprzez dodanie interfejsu wirtualnego

Tego sposobu nie próbowałem, ale moźe dla Ciebie będzie to sposób odpowiedni... (ja zrobiłem to tak jak napisał Dark Angel)

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
18.06.2003 14:20:03
Specem od sieci to ja nie jestem, ale myślę źe tak się chyba nie da :roll:
Sposób podany przez Dark Angel byłby dobry, gdybyś łączył się w dwóch róźnych sieciach, a XPek miałby sam wybierać odpowiednie ustawienia.
Ale poniewaź sieć jest jedna, ustawienia dwa, i Ty chcesz decydować z których w danej chwili ma korzystać będzie chyba problem...

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
18.06.2003 14:07:52
Recz jest prosta provider internetowy zaopatruje mnie w IP pochodzace z DHCP... klasy xx.xx.xx.xx to jest takie IP wewnetrzne za maskarada i firewallem i wszelakimi serwerami i routerami providera – niewiele mozna zrobic na takim IP bo np niemozna sobie postawic FTP do ktorego dostaliby sie inni uzytkownicy internetu (spoza sieci danego providera) oraz IP klasy xxx.xxx.xx.xx z ktorego to mam juz pelne wyjscie na internet bes firewalla , maskarady i takich tam bzdur o wszystko musze zadbac sam. moge postawic FTP wszyscy MOga sie ze mna polaczyc... nio mam nadzieje ze choc troszke kumacie... i Problem tkwi w sprawnym przeskoczeniu z jednego na drugie IP
TzaR
Dodano
18.06.2003 13:32:17
Gagman masz racje nieraz człowiek się rozpędzi i szybciej pisze niź pomyśli. Zasugerowałem się pewnym laptopem i pewnym znajomym krąźącym po .. itd ale to inna bajka.
kozakz
Dodano
17.06.2003 20:05:36
E tam na Xp da sie to zrobic.
Nie wiem czy probowałes tego sposobu !
Najlepiej spisać wszystkie dane które są pobierane na temat tego Ip pobieranego z serwera DHCP maska, brama itd. albo jesli sie nie chce zostawić :D, następnie wchodzimy we własciwosci połaczenia internetowego i klikamy zaawansowane potem dodajemy ten adres który chcemy i dalsze czynnosci maska itd i to wszystko resetujemy i mamy dwa IP do dyspozycji

Dark Angel
Dodano
17.06.2003 12:15:17
Do tego beda potrzebne twie karty sieciowe, pierwsza z nich konfigurujesz na internet z protokolem PDCP druga z na konfiguracje ze stalym ip zewnetrznym np sdi czy co tam masz. Potem robisz mostkowanie i xp bedzie sie stale przelaczal miedzy jedna i druga karta, defakto bedzie kozystal z dwuch oczywiscie w czasie zeczywistym bez potrzeby restartu komputera.
zbor
Dodano
17.06.2003 11:04:17
kozakz:
Nie kumam chodzi ci o to źe masz dostęp do dwóch sieci? bo jeźeli tak to w moich miejscach sieciowych jak zrobisz nowe połączenie to powinno być ok.

Jeśli zrobi się nowe połączenie (a karta sieciowa jest jedna) skasowane będą poprzednie ustawienia IP, niestety...
Gagman
Dodano
16.06.2003 20:16:23
Nie kumam chodzi ci o to źe masz dostęp do dwóch sieci? bo jeźeli tak to w moich miejscach sieciowych jak zrobisz nowe połączenie to powinno być ok.
kozakz
Dodano
16.06.2003 19:22:07
TzaR
Dodano:
16.06.2003 01:31:31
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1