DHCP i dwa stałe numery IP?

Czy jest moźliwe w Windows XP Prof podłączyć do karty sieciowej jednocześnie DHCP i dwa stałe numery IP?

Odpowiedzi: 8

start – uruchom – regedit
Anonymous
Dodano
16.04.2006 12:22:40
hmmm a gdzie jest ten rejestr ,bo znleźć nie moge..
bejzbol89
Dodano
16.04.2006 12:21:12
adamkow, doskonale wiem co chcesz zrobic i dlatego napisalem wczesniejszego posta.
Czy mozesz wpisac drugi staly adres ? Mozesz oczywiscie. Ale nie wie gdzie sobie go wpiszesz. Przeciez miejsce jest tylko na jeden.

Sprobuj tak – odpal rejestr i poszukaj klucza:
HKLM\System\ControlSet1\Services\

Powinienes tam znalezc CLSIDy kart sieciowych:
np. "{A86D0219–ECF7–4EC1–B8D8–C2CF481E7DCB}"

Po podswietleniu takiego ciagu, w prawym oknie szukaj swojego numeru IP przypisanego recznie (wpis IPAddress) i jesli znajdziesz, wstaw po przecinku drugi IP – powinno to wygladac np. tak:
192.168.0.1,10.10.10.1

To samo zrobisz z maska podsieci (wpis SubnetMask) – dodasz druga rowniez po przecinku.
EL NINO
Dodano
29.03.2006 21:57:31
Chodzi mi o to, źe mam dostęp do dwuch sieci o róźnych Stałych numerach IP (niestety tak jest zrobione) a jednocześnie muszę przestawiać IP na DHCP dość często. Jest to niestety dość uciąźliwe. Wiem, źe przy ustawionym DHCP mogę wpisać jeden numer IP stały ale nie wiem czy moźna wpisać drugi.
adamkow
Dodano
29.03.2006 13:28:52
Truteń:
da się. na DHCP musisz wyjąć z puli te dwa adresy, które chcesz mieć na stałe. Wtedy nie będą losowane z puli i nie będzie konfliktów.
O czym Ty kurna Truteń piszesz ?
Endrju zreszta rowniez nie potrafi zrozumiec tekstu.

adamkow, adres z DHCP i jeden staly przypiszesz karcie na 100%. Po prostu po zaznaczeniu automatycznej konfiguracji kliknij u gory na zakladke "Konfiguracja alternatywna". Wpiszesz sobie tam recznie na stale adres i inne ustawienia.

Co do kolejnego adresu – w W98 byla mozliwosc ustawienia tego w rejestrze. Dopisywalo sie tylko nastepny IP, maske. Jesli bedie Ci to na gwalt potrzebne, poszukam. Ty sam sprawdzisz czy zadziala.
EL NINO
Dodano
28.03.2006 23:31:27
da się. na DHCP musisz wyjąć z puli te dwa adresy, które chcesz mieć na stałe. Wtedy nie będą losowane z puli i nie będzie konfliktów.
Truteń
Dodano
28.03.2006 15:55:47
pytanie trochę... dziwne. DHCP i przypisywanie IP ręcznie na stałe są to dwie róźne metody wiązania karty sieciowej z tym numerem. W danym momencie i tak tylko jeden adres moźe byc przypisany jednej "sieciówce". Jeźeli są to adresy IP publiczne to przypisujemy je ręcznie podając konkretny. Przy adresacji z zakresu numerów prywatnych [niewidocznych w sieci] metoda jest dowolna, byle nie było duplikatu numeru w sieci lokalnej [przypisywanie ręczne]. DHCP przypisuje tylko wolne numery IP z danego zakresu.
Endrju
Dodano
28.03.2006 15:22:39
pytanie trochę... dziwne. DHCP i przypisywanie IP ręcznie na stałe są to dwie róźne metody wiązania karty sieciowej z tym numerem. W danym momencie i tak tylko jeden adres moźe byc przypisany jednej "sieciówce". Jeźeli są to adresy IP publiczne to przypisujemy je ręcznie podając konkretny. Przy adresacji z zakresu numerów prywatnych [niewidocznych w sieci] metoda jest dowolna, byle nie było duplikatu numeru w sieci lokalnej [przypisywanie ręczne]. DHCP przypisuje tylko wolne numery IP z danego zakresu.
Endrju
Dodano
28.03.2006 15:22:39
adamkow
Dodano:
28.03.2006 14:06:18
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1