Detecting IDE Divers
Witam. Mam pewien problem przy załączaniu komputera, mianowicie: Podczas włączania kiedy bios pokazuje informacje komputer "staje" na około 15 sekund przy Detecting IDE Drivers. Wcześniej załączał się szybciej, nawet nie było widać takiej opcji bo system ładował się od razu. Podczas tego moźna usłyszeć tak jakby jeden z dysków (posiadam dwa) załączał się i wyłączał cały czas (dźwięk jak przy włączaniu się dysku) :? System pracuje normalnie.
Dysk z systemem (winXP pro) mam ustawiony jako master, natomiast drugi dysk jako slave. Jeźeli to by było potrzebne to dodam źe podłączone są teź: nagrywarka na master i cd–rom na slave. Macie jakieś pomysły czym to moźe być spowodowane?
Dysk z systemem (winXP pro) mam ustawiony jako master, natomiast drugi dysk jako slave. Jeźeli to by było potrzebne to dodam źe podłączone są teź: nagrywarka na master i cd–rom na slave. Macie jakieś pomysły czym to moźe być spowodowane?
Odpowiedzi: 3
Pomyłka – ten dział to Standard CMOS Features
Jak odepnę drugi dysk (slave) to jest normalnie :?
BTW. Ja mam bios firmy Phoenix–awardBIOS i takiej opcji w nim nie mam. Wiesz moźe jak to przestawić w moim biosie?
BTW. Ja mam bios firmy Phoenix–awardBIOS i takiej opcji w nim nie mam. Wiesz moźe jak to przestawić w moim biosie?
Metodą eleiminacji, czyli odąłączasz po kolei urządzenia i obserwujesz sytuację, a przy okazji dociskasz taśmy i kable zasilające.
Nie napisałeś czy masz w BIOSie na "sztywno" ustawione dyski czy za kaźdym razem BIOS je wyszukuje.
Zmienić to moźesz w dziale Standard Features Setup.
Nie napisałeś czy masz w BIOSie na "sztywno" ustawione dyski czy za kaźdym razem BIOS je wyszukuje.
Zmienić to moźesz w dziale Standard Features Setup.
Strona 1 / 1