Detecting Array

Witam, przeszukałem nasze forum, przeszukałem neta i nie moge sobie poradzić z tym komunikatem "Detecting Array" Mam płyte GA-K8NF-9, wyczytałem że to jakis problem z BIoSem. Zaktualizowałem go ze strony gigabyte (tak mi sie przynajmniej, nie jest to takie łatwe jak by sie mogło wydawać). Zmieniałem ustawienia w BIOS jak pisali inni na innych forach (choć pewnych elemenów do ustawienie u mnie nie ma) i też nic. Proszę pomóżcie, sam nie daję rady. "Prosze w biosie ustawić następujące opcje : BIOS -> Integrated peripherals -> NV IDE/SATA RAID -> Disabled to jest u mnie w BIOS i jest ustawione jak ma być SATA RAID-5/SATA -> Disabled tego u mnie nie ma SATA Controler -> ATA" tego tez u mnie nie ma Na koniec dodam że nic nie podkręcałem i nie kombinowałem. ... sie samo zrobiło ... #-o

Odpowiedzi: 7

Poniżej wklejam info dotyczące opcji związanych z IDE/SATA dla Twojego BIOS-u. [code]Onboard H/W Serial ATA Dostępne opcje: Enabled/Disabled Funkcja włącza lub wyłącza zintegrowany kontroler dysków SATA (Serial ATA) Serial ATA Function Dostępne opcje: RAID/BASE Funkcja jest dostępna jeśli została włączona opcja Onboard H/W Serial ATA i określa w jakim trybie ma pracować kontroler ATA. Może to być tryb wykorzystujący macierz dyskową (RAID) lub tryb standardowy (BASE). Onboard H/W RAID Controler/MBUltra133 RAID Controler Dostępne opcje: Enabled/Disabled Włącza lub wyłącza zintegrowany kontroler RAID dla dysków IDE. RAID Controler Function/RAID Controler MBUltra133 Function Dostępne opcje: RAID/ATA Funkcja ta ma zastosowanie jeśli została włączona jedna z opcji RAID Onboard H/W RAID Controler lub MBUltra133 RAID Controler. Określa tryb, w jakim ma pracować dodatkowy kontroler RAID zintegrowany z płyta główną. Może to być tryb RAID wykorzystujący macierz dyskową lub standardowy tryb kontrolera IDE - ATA. [/code] Teraz do rączki manual od płyty głównej + ewentualnie słownik eng-pol i porównaj to co wyżej z opisem funkcji zawartych w sekcji "integrated peripherials" u Ciebie, ponieważ różnią się one nazewniczo . Po ustaleniu co jest co myślę dokonasz właściwych ustawień.
Endrju
Dodano
19.02.2008 10:26:27
No nie ma ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) załączam foty mojego BIOSu, może to coś Wam pomorze i naprowadzicie mnie gdzie szukać. nr 1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a2287f7d31b23be.html nr 2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dcb385a35f0b2c3b.html nr 3 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e5e0f0c3bb30289a.html
slaweksie
Dodano
18.02.2008 19:59:25
Nie patrz na ilość pozycji, a sprawdź ich zawartość - skoro ctrl+F1 działa to w poszczególnych sekcjach BIOS-u pojawiły się nowe opcje.
Rebe
Dodano
18.02.2008 18:53:41
F10 i nic, zaczyna sie powoli odpalać słychać jak zaczyna chodzić CD-rom. Przeszukałem jeszcze raz BIOS i po wciśnięciu CTR+F1 liczba pozycji z lewej strony się zwiększa z 5 do 7 ale i tak nie ma tego co pisałem poprzednio. Dodam tylko że po jakimś czasie się odpali system i jest OK, aż do ponownego odpalienia PC.
slaweksie
Dodano
18.02.2008 17:53:22
Po wykonaniu POST i przed startem systemu, kiedy pojawi się Detecting Array naciśnij F10.
w84u
Dodano
18.02.2008 17:00:32
Rebe, szukałem nie mam tych pozycji. Szukałem i kombinowałem na wiele sposobów Szalom](*,)
slaweksie
Dodano
18.02.2008 14:01:56
Ctrl+F1 bodaj wywołuje rozszerzone funkcje BIOS-u ( oczywiście już po wejściu do niego ) i dopiero wtedy szukaj tych opcji.
Rebe
Dodano
18.02.2008 08:11:14
slaweksie
Dodano:
17.02.2008 22:22:36
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1