Defragmentowanie dysków

Witam !

Chciałem się zapytać, co sądzicie o dwóch programach do defragmentacji dysku
PerfectDisk 7.0
Executive Software Diskeeper
bo od kilku dni testuję właśnie owe programy i sam juź nie wiem, który robi to lepiej a nie znam zbyt dobrze angielskiego.

Wszystkim dzięki za odpowiedzi :)

Odpowiedzi: 19

popo601:
niektórzy uźytkownicy pecetów wogóle nie robią defragmentacji bo zapominają źe coś takiego jest i źe to naleźy robić.

Wstęp:
Juź parę razy pisałem, źe częstotliwość defragmentacji zalez od paru czynników m.in.:
– systemu plików
– sposobu uźytkowania komputera.

Rozwinięcie:
W wypadku ntfs–u fragmentacja nie jest tak dokuczliwym zjawiskiem, jak przy FAT–ach. Stąd i konieczność dokonywania scalenia równieź nie narzuca się jako oczywistość.
Jeźlei uzytkownik lubi bawić się w instalowanie i deinstalowanie programów to wiadomo, źe fragmentacja danych i obszaów nieprzydzielonych bedzie iwększa niź w wypadku, gdy uźytkowanie komputera polega na pracy/zabawie ze stąłym zestawem aplikacji.
To samo dotyczy sposobu przydzielenia pliku wymiany – jeźeli jest on ustawiany dynamicznie to siła rzeczy wpływa na fragmentację innych danych; uźywania, bądź nie hibernacji, ustawień i częstotliwości czyszczenia przywracania systemu itp.

Zakończenie:
Dlatego teź rozpatrywanie tego czy, kiedy i czym degragmentację przeprowadzać bez brania pod uwagę w/w czynników przypomina trochę pytanie o to "jak karta graficzna jest najlepsza?" bez podania do czego ma ona słuźyć.
Rekapitulując to , który defragmentator jest najlepszy zalezy nie tylko od tego "co koledzy napiszą", ale od rzeczywistych potrzeb i preferencji uźytkownika, a i nie bez znaczenie jest to, źe niektóre z proponowanych rozwiązań nie są ..darmowe.

PS.
popo601 – widać jestem skazany na przynaleźność do grupy "niewymagających uźytkowników" i to nie tylko w kwestii wyboru defragmentatora. Taki juź najpewniej los mi w udziale przypadł, źe zamiast szukać programów "jeszcze lepszych, jeszcze wydajniejszyvch" itp. radzę sobie jakoś mając tylko to co "pod ręką" i .........sklepieniem czaszki.
Rebe
Dodano
09.06.2005 11:34:54
Systemowy defragmentator jest dla niewymagających zresztą co niektórzy uźytkownicy pecetów wogóle nie robią defragmentacji bo zapominają źe coś takiego jest i źe to naleźy robić. Ja osobiście uwaźam źe chyba jednak Diskeeper jest najlepszy do tych celów :D
popo601
Dodano
09.06.2005 11:06:37
Teź mi się takm wydaje ale wyprubuje inne defragmentatory
Daishi
Dodano
09.06.2005 10:37:08
Zupełnie wystarczający jest ten defragmentator wbudowany w Windows XP. :)
fidelio
Dodano
09.06.2005 03:35:12
czy jest róźnica w programach do defragmentacji? , oczywiście źe jest i wystarczy zapoznać się z artykułem podrzuconym przez Rebe . Jeśli korzystacie z defragmentatora systemowego to najlepiej jest defragmentować w trybie awaryjnym i to przed wyłączeniem kompa. Czy defragmentacja jest potrzebna na xp?, jeśli ktoś nie lubi długo czekać na otwieranie się katalogów , programów , to powiem , źe tak ;), roźnica zauwaźalna ! . Jeśli chodzi o programy to czytalem juź forum zachodnie właśnie na podobnie postawione pytanie , tam zwycięźył Perfect disk , sam przetestowałem , przychylam się do tego zdania , program jest świetny , defragmentuje w dwóch trybach , zwykła defragmentacja i zaawansowana – SmartPlacement , połączona z defragmentują plików i konsolidują wolnej przestrzeni oraz optymalizują napędu pod względem uźucia plików , najbardziej kompletna defragmentacja ale i najdłuźsza czasowo . Ale decydujcie sami co wam odpowiada 8) .
lucy
Dodano
04.06.2005 14:39:47
Dzięki rebe ty zwsze dasz jakąś wskazówkę :lol:
popo601
Dodano
04.06.2005 13:27:08
http://www.pcworld.pl/news/news.asp?m=7&id=79522
Rebe
Dodano
04.06.2005 11:42:43
:D chyba się nauczyłem szukać i będe musiał coś poszukać na ten temat bo widzę źe tu się nic nie dowiem który z programów jest lepszy i robi to dokładniej na szybkości mi nie zaleźy. :?: :cry:
popo601
Dodano
04.06.2005 10:45:02
gusioo:
wpisałem Defragentator.

Dziwne, mi po wpisaniu Defragentator :D pokazuje się tylko i wyłącznie ten temat.
Zibi
Dodano
04.06.2005 00:21:30
popo601:
Fajnie tylko źe zawsze jakoś znajduje mi nie to co bym chciał :evil: więc chyba ta wyszukiwarka nie jest zbyt skuteczna albo ja nie umiem szukać jedno z dwuch :lol:

Pewnie to drugie, bo wpisałem Defragentator i trochi tego wyskoczyło.
Anonymous
Dodano
03.06.2005 20:10:06
Fajnie tylko źe zawsze jakoś znajduje mi nie to co bym chciał :evil: więc chyba ta wyszukiwarka nie jest zbyt skuteczna albo ja nie umiem szukać jedno z dwuch :lol:
popo601
Dodano
03.06.2005 20:09:01
Lepszy od czego i lepszy do czego ?
Na temat defragmentatorów w archiwum znalazłbyś – gdybyś zechciał je przejrzeć – co najmniej parę interesujących informacji.
Rebe
Dodano
03.06.2005 20:05:36
No właśnie wieloma źeczami się róźnią ale ja chcę się dowiedzieć który z nich jest lepszy :?: bo o ile dobrze gdzieś czytałem obydwa są chyba jednymi z najlepszych :roll:
popo601
Dodano
03.06.2005 19:59:18
Daishi:
A czym się róźnią defragmentatory dysków od siebie??

Cena, intefejsem, przystepnoscia, licencja, popularnoscia, szybkoscia, dokladnoscia, "waga", producentem, userem ;) i duzo innych.
Ad@$
Dodano
03.06.2005 17:01:55
A czym się róźnią defragmentatory dysków od siebie??
Daishi
Dodano
03.06.2005 16:45:40
klonpiotr:
przecieź badziewia źadna firma nie wypuści

:lol: Chyba sobie zartujesz. Jeszcze sie z takimi nie spotkales?
Z reszta autor tego tematu popo601 wyraznie napisal, ze sam juź nie wiem, który robi to lepiej. Zatem nie o szybkosc, czyli, ze tak to ujme kwesie "ekonomiczne", a o dokladnosc, a z tym jest roznie.
Jednemu lepiej scala X, a drugiemu Y. W przypadku defragmentorow ciezko jest jednoznacznie okreslic. Najlepiej sam wybierz, ktory Ci najbardziej odpowiada.
Ad@$
Dodano
03.06.2005 16:35:34
klonpiotr:
przecieź badziewia źadna firma nie wypuści

:lol: Chyba sobie zartujesz. Jeszcze sie z takimi nie spotkales?
Z reszta autor tego tematu popo601 wyraznie napisal, ze sam juź nie wiem, który robi to lepiej. Zatem nie o szybkosc, czyli, ze tak to ujme kwesie "ekonomiczne", a o dokladnosc, a z tym jest roznie.
Jednemu lepiej scala X, a drugiemu Y. W przypadku defragmentorow ciezko jest jednoznacznie okreslic. Najlepiej sam wybierz, ktory Ci najbardziej odpowiada.
Ad@$
Dodano
03.06.2005 16:35:34
Ad@$:
Zalezy jaki system plikow, bo na NTFSie to w ogole nie trzeba prawie defragmentowac, a nawet jesli zajdzie co pewnie czas taka potrzbea to zwykly defrag z wiersza wystarcza.
klonpiotr:
moim zdaniem ten będzie lepszy ,który zrobi to szybciej.

A dokladnosc sie nie liczy? Co z tego, ze jeden soft przeleci dysk w sekunde, ale zadnego scalania ne zrobi, podczas gdy drugi bedzie robil to praiwe godzine, ale za to bedzie widac wyrazna roznice chocby w odczycie z dysku.

tak tylko który przeleci w sekunde.przecieź badziewia źadna firma nie wypuści
klonpiotr
Dodano
02.06.2005 23:45:46
Mam system windows XP pro SP2 a dysk jest na NTFS i systemowy wcale dobry nie jest jak pierwszy raz zainsalowałem Executive Software Diskeeper to po defragmentacji systemowym od razu gołym okiem zauwaźyłem róźnicę o wiele szybsze odświeźanie katalogów czy miniatór ale jeszcze mam ten Perfect Disk no i muszę przyznać źe teź nie jest zły.
popo601
Dodano
02.06.2005 19:47:00
popo601
Dodano:
02.06.2005 19:27:57
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1