:: Defragmentacja Pliku wymiany
Mam taki problemik ze moj plik wymiany jest rozwalony na calym dysku :] Probowalem zdefragmentowac DISKEEPEREM 9.0 [opcja boot time defrag] O&O DEFRAG i nic dalej jest rozrzucony. Szukalem juz na forum ale te porady mi nie pomagaja dajcie jakies programy albo porady [nie probowalem tylko przenisc pagefile.sys na inny dysk i spowrotem] :) sprobowac ?
Odpowiedzi: 19
Tylko czyścisz, a jakie ERUNT czy inne są w archiwum przy tematach dot. rejestru wymieniane.
rebe chodzi ci o programy typu regcleaner ? czyszczace rejestr, czy jakies defragmentatory czy jakies jeszcze inne :D ?
3xD – skoro juź musisz mnie cytować to prościej link wstawić.
Żeby mnie poniosło to musiałbym zupełnie inne teksty czytać, a i treść takiej "poniesionej" wypowiedzi byłby zupełnie inna. Na tyle bowiem szeroki zasób śłów posiadłem , iź potrafię napisac równieź na innym poziomie.
Ten tekst zaś musiał być taki, bo inaczej adresaci by go nie zrozumieli.
Wrócę jeszcze do tego swapa, a właściwie kwestii defragmentacji jako takiej.
Naleźy bowiem – w działaniach porzadkujących – pamiętac, źe jest jeszcze jeden element systemu , którego czystość i spójność ma znaczenie. I to czasem duźo większe niź rozwalanie plików na powierzchni dysku.
Tym elementem jest rejestr – on teź wymaga oczyszczania i defragmentacji właśnie – to się nazywa scalenie, ale nomenklatura nie jest tu istotna. Po oczyszczeniu rejestru zostają w jego strukturze "dziury" po usuniętych wpisach, a to odbija isę na oolnej wydajności systemu – musi się on przebijać przez takie przestrzenie w poszukiwaniu prawidłowych odwołań.
By temu zapobiec naleźy i o higienę teogź dbać poprzez scalenie własnie.
Przykłądy programów są w archiwum i warto się tam rozejrzeć. Czas stracony na lekturę i wykorzystanie sugestii z takich topików zwroci się bowiem przy pracy systemu.
Żeby mnie poniosło to musiałbym zupełnie inne teksty czytać, a i treść takiej "poniesionej" wypowiedzi byłby zupełnie inna. Na tyle bowiem szeroki zasób śłów posiadłem , iź potrafię napisac równieź na innym poziomie.
Ten tekst zaś musiał być taki, bo inaczej adresaci by go nie zrozumieli.
Wrócę jeszcze do tego swapa, a właściwie kwestii defragmentacji jako takiej.
Naleźy bowiem – w działaniach porzadkujących – pamiętac, źe jest jeszcze jeden element systemu , którego czystość i spójność ma znaczenie. I to czasem duźo większe niź rozwalanie plików na powierzchni dysku.
Tym elementem jest rejestr – on teź wymaga oczyszczania i defragmentacji właśnie – to się nazywa scalenie, ale nomenklatura nie jest tu istotna. Po oczyszczeniu rejestru zostają w jego strukturze "dziury" po usuniętych wpisach, a to odbija isę na oolnej wydajności systemu – musi się on przebijać przez takie przestrzenie w poszukiwaniu prawidłowych odwołań.
By temu zapobiec naleźy i o higienę teogź dbać poprzez scalenie własnie.
Przykłądy programów są w archiwum i warto się tam rozejrzeć. Czas stracony na lekturę i wykorzystanie sugestii z takich topików zwroci się bowiem przy pracy systemu.
Sie nie martw Rebetez dzisiaj ponioslo :D
Cytuje :arrow:
...moźe i ja na bana zasłuźę,ale nie strzymałem.
Albo gówniarze* kupicie sobie system oryginalny – jego cena stanowi tylko ułamek ceny komputerów, których uźywacie, albo paszli won z forum z takimi tematami i wypowiedziami.
Nie iwem ile % uzytkowników jakie ma systemy i mało mnie to obchodzi, ale nie iwdze powodu by tym, którzy wiedzą gdzie jest "Stadion" pomagać – tam kupiony OS, tam się zgłaszajcie...
Poczytaj temat: Service Pack 2
Cytuje :arrow:
...moźe i ja na bana zasłuźę,ale nie strzymałem.
Albo gówniarze* kupicie sobie system oryginalny – jego cena stanowi tylko ułamek ceny komputerów, których uźywacie, albo paszli won z forum z takimi tematami i wypowiedziami.
Nie iwem ile % uzytkowników jakie ma systemy i mało mnie to obchodzi, ale nie iwdze powodu by tym, którzy wiedzą gdzie jest "Stadion" pomagać – tam kupiony OS, tam się zgłaszajcie...
Poczytaj temat: Service Pack 2
ok nie ma sprawy :P heheh sie martwie ze rebe sie obrazil i jutro pewnie bana dostane :wink:
Sorry Wilson faktycznie zle zrozumialem :cry:
Myslalem ze mam doczynienia z laikiem tego tematu bo ja akurat te zagadnienia znam (niestety w innych nie koniecznie) i chcialem ponad to co radzili Ci inni ewentualnie cos dopowiedziec :idea:
Ale juz nie bede :oops:
Pozdrawiam
Myslalem ze mam doczynienia z laikiem tego tematu bo ja akurat te zagadnienia znam (niestety w innych nie koniecznie) i chcialem ponad to co radzili Ci inni ewentualnie cos dopowiedziec :idea:
Ale juz nie bede :oops:
Pozdrawiam
no nie wiem wydaje mi sie ze nie omawial, cos podobnego bylo :> bo gdyby byl to by mi tu wkleil adrsy postow i powiedzial ze mam korzystac z opcji "szukaj" :D
Szczerze mowiac to Rebe sie chyba nie obrazil (no chyba ze chodzi o mnie) ale mam nauczke ze nie warto byc nadgorliwym. :cry:
Swego czasu przegladalem archiwum i wcale sie nie dziwie ze Rebe sie wkurza :evil: (nie dalem rady policzyc ile razy na ten temat juz pisal, odpowiadal i doradzal) – musisz miec nerwy jak postronki. (wyrazy szacunku – naprawde) :!:
A wszystko przez to ze nie chce sie wam szukac w archiwum (swoja droga niektore tematy byly juz omawiane dziesiatki razy) – pisze to ku przestrodze innych zagladajacych
Mimo wszystko pozdrowienia
Swego czasu przegladalem archiwum i wcale sie nie dziwie ze Rebe sie wkurza :evil: (nie dalem rady policzyc ile razy na ten temat juz pisal, odpowiadal i doradzal) – musisz miec nerwy jak postronki. (wyrazy szacunku – naprawde) :!:
A wszystko przez to ze nie chce sie wam szukac w archiwum (swoja droga niektore tematy byly juz omawiane dziesiatki razy) – pisze to ku przestrodze innych zagladajacych
Mimo wszystko pozdrowienia
:cry: obraziles sie ? ale przeciez dalem gwazdki to nikt sie chyba nie zgorszyl ?
Wilson:o jejku ... nie zrozumiales chodzi tutaj o defragmentacje plku wymiany [a zreszta niech cie Rebe opier**** :lol: :wink: ]
A moźe Ciebie ? – Za takie odzywki.
3xD – to nie kwestia uraźania tylko tego, źe praktycznie wszystko zaleźy od :
– ilości RAM–u
– potrzeb z uwagi na zastosowania.
Czy jest moją bowiem winą, źe pytanie najczęściej brzmi : jakiej wielkości ustawić" i 0 informacji o tym co wyźej wskaząłem.
Zaś roziwązanie podane dla tego problemu jest najprostrzym wyjściem, bo po takie operacji swap nie obsadzi się w "lukach" na dysku, a stworzy jeden plik.
Nadto ma to i ten plus, źe powtarzanie takiej operacji pozwala i reszte plików uporzadkować – defrag przed włączeniem swapa.
o jejku ... nie zrozumiales chodzi tutaj o defragmentacje plku wymiany [a zreszta niech cie Rebe opier**** :lol: :wink: ]
Czytalem Rebe czytalem
Twoje posty dotyczace sensownosci pliku wymiany przypominaja boj o Westerplatte :lol:
Bez urazy ciekaw jestem czemu :?:
Tworcy Windowsa go umiescili bo jak Wiesz w niektorych konfiguracjach moze byc potrzebny :wink:
Starzy wyjadacze sobie bez niego poradza ale ci mniej wtajemniczeni beda bezradni :cry:
Dlatego nie wnikajac w konfiguracje i umiejetnosci autora glownego tematu Sugeruje :o ze bylo by to wskazane
Niestety nie jestem takim radykalista :wink:
Mam nadzieje ze nie urazilem :?:
Twoje posty dotyczace sensownosci pliku wymiany przypominaja boj o Westerplatte :lol:
Bez urazy ciekaw jestem czemu :?:
Tworcy Windowsa go umiescili bo jak Wiesz w niektorych konfiguracjach moze byc potrzebny :wink:
Starzy wyjadacze sobie bez niego poradza ale ci mniej wtajemniczeni beda bezradni :cry:
Dlatego nie wnikajac w konfiguracje i umiejetnosci autora glownego tematu Sugeruje :o ze bylo by to wskazane
Niestety nie jestem takim radykalista :wink:
Mam nadzieje ze nie urazilem :?:
3xD:Tak dla porzadku pasowalo by abys jakis plik wymiany jednak mial. :?
Zalecalbym abys po utworzeniu (i oczywiscie restarcie) ustawil plik wymiany na stale na poczatku lub koncu dostepnej partycji.
W wielu przypadkach windows dziala szybciej no i sie nie fragmentuje (zwykle na koncu bo tam nie ma obszarow zarezerwowanych na stale dla windy a poczatek kilka takich miejsc ma) :P
Pozdrowienia
Mam jakąś awersję do "zalecania" i "polecania" – ciekawe dlaczego ?
Skor następny uźytkownik się upiera przy pliku wymiany to ja dalej swoje : "A po co ?"
3xD – o swapie, jego przydatności/zbedności/rozmiarze/ sposobie ustawiania to w archiwum jest wiele postów.
Pytanie odtyczyło czego innego, ale z twojej otowiedzi widać, źe ani tego, ani odpowiedzi nie zrozumiałeś.
Dlatego , prosze, w przyszłości czytaj z większą uwagą.
nie, nie, chodzilo mi o to zeby go wyzerowac, a pozniej znowu dac mu tam iles mb zeby sie utworzyl na nowo [zdefragmentowany]
Tak dla porzadku pasowalo by abys jakis plik wymiany jednak mial. :?
Zalecalbym abys po utworzeniu (i oczywiscie restarcie) ustawil plik wymiany na stale na poczatku lub koncu dostepnej partycji.
W wielu przypadkach windows dziala szybciej no i sie nie fragmentuje (zwykle na koncu bo tam nie ma obszarow zarezerwowanych na stale dla windy a poczatek kilka takich miejsc ma) :P
Pozdrowienia
Pozdrowienia
dobra zrbilem :D dzieki za pomoc
http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/pagedefrag.shtml
ustawic na zero :> no wlasnie proboje troche sie boje :D
Wyłącz – zrestartuj i włącz ze "sztywnymi ustawieniami, albo chociaź rozmiarem poczatkowym.
Strona 1 / 1