DDR 512 - problem
Dzisiaj kupiłem DDR 512 (2 banki po 256MB, 400Mhz) i wlozylem je do
gniazda obok 2 innych pamieci (2x 256MB, ok. 360Mhz). Po wlaczeniu
komputera po ok. 5 sekundach wyskakuje mi niebieski ekran i informuje o
jakims bledzie. Wiem ze takie tematy juz byly, ale ptobowalem roznych
kombinacji (np. 512, 256, 256 | 256, 512, 256 | 256, 256, 512) i nadal
byl blad. Jak byly 512 i 256 to chodzil notmalnie (chodz przy
reinstalce systemu, nawet jak byla sama 512 to wieszal sie. Mam plyte
glowna AMD Athlon (tm) 2400+ XP 2Ghz. Czy to może być wina plyty
glownej?
Odpowiedzi: 1
BloodFenix:. Czy to może być wina plyty glownej?
Pewnie , że może , ale tylko Ty znasz jaka to płyta , My na razie nie.
Strona 1 / 1
<p>Raport z Everesta, a propos plyty glownej:</p><em>--------[ Procesor ]----------------------------------------------------------------------------------------------------<br /> </em> <pre><em><br /> Właściwości procesora:<br /> Typ procesora AMD Athlon XP, 2000 MHz (15 x 133) 2400+<br /> Nazwa kodowa Thoroughbred-B<br /> Seria B0<br /> Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE<br /> Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB<br /> Pamięć podręczna L1 danych 64 KB<br /> Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)<br /><br /> Informacje fizyczne procesora:<br /> Typ obudowy 453 Pin PGA<br /> Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm<br /> Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)<br /> Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu<br /> Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2<br /> Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V<br /> Napięcie We /Wy 1.6 V<br /> Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora)<br /> Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora)<br /><br /> Producent procesora:<br /> Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc.<br /> Informacje o produkcie http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html<br /><br /> Wykorzystanie procesora:<br /> Procesor nr 1 0 %<br /><br /><br />--------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------------------------------------------<br /><br /> Właściwości płyty głównej:<br /> ID płyty głównej 09/02/2002-VT8367-8233-6A6LVE1CC-00<br /> Nazwa płyty głównej ECS K7VTA3 v3<br /><br /> Właściwości magistrali FSB:<br /> Typ magistrali DEC Alpha EV6<br /> Szerokość magistrali 64-bitowy(a)<br /> Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (DDR)<br /> Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz<br /> Przepustowość 2133 MB/sek<br /><br /> Właściwości magistrali pamięci:<br /> Typ magistrali DDR SDRAM<br /> Szerokość magistrali 64-bitowy(a)<br /> Rzeczywista częstotliwość taktowania 167 MHz (DDR)<br /> Efektywna częstotliwość taktowania 333 MHz<br /> Przepustowość 2667 MB/sek<br /><br /> Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej:<br /> Typ magistrali VIA V-Link<br /> Szerokość magistrali 8-bitowy(a)<br /> Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR)<br /> Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz<br /> Przepustowość 267 MB/sek<br /><br /> Informacje fizyczne płyty głównej:<br /> Liczba gniazd procesora 1 Socket 462<br /> Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 CNR<br /> Liczba gniazd pamięci 3 DDR DIMM<br /> Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio<br /> Współczynnik postaci ATX<br /> Rozmiar płyty głównej 220 mm x 300 mm<br /> Mikroukład płyty głównej KT333<br /><br /> Producent płyty głównej:<br /> Nazwa firmy Elitegroup Computer Systems<br /> Informacje o produkcie http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Products/ProductList.aspx?CategoryID=1&MenuID=16&LanID=0<br /> Uaktualnienie BIOS'u http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1</em><br /><br /><br /></pre>
<div>1. Jakiś komunikat o błedzie ( trudno przytoczyć, bo każdy wie przeciez co się pokazuje na ekranie Twojego monitora )</div><div>2. Taktowanienie ok 360 ( to będzie zdecydowanie nie ta wartość, która jest nominalna )</div><div>3. 2 banki po 256 ( przecież to nie my mamy w manualu grzebać, by sprawdizć ilość banków w gniazdach )</div><div><div></div>To tylko podstawowe wątpliwości, które z lektury Twoich postów wynikają.</div>
<p>Odp. 1. Jest to niebieski ekran, informujacy o tym ze nowy sprzet nie zostal dobrze zainstalowany lub sterownik niepasuje do niego. Dziwne jest to ze jak mam 512Mb i 256Mb to nawet dobrze chodzi, ale jak juz 512 i 2 po 256 to wlasnie ten blad wyskakuje. Niepamietam nazwy bledu.</p><p> </p><p>Zadam moze inne pytanie, czym to moze byc spowodowane ze 512 z 2 po 256 nie chodzi ale juz z 1 po 256 chodzi dobrze. Moze to byc spowodowane przez plyte glowna, czy to ze 256 zostaly wyprodukowane przez inna firme niz 512?<br /> <br /> </p>
<div>Jeżeli przyjąć, że pamięc sprawna to wygląda że z bankowaniem coś jest nie tak i przy wszystkich kościach jest dość slotów, ale bnaków już nie.</div><div>To jednak mozna zweryfikowac porównując informacje z manulaa z tym co podaje np AIDA/Everest dla poszczególnych kości i ich organizacji.</div><div></div><div>Oczywiąście - jak to u ECS-a - zawsze jest mozliwość, że problem leży w prędkości modułów i ograniczeniach obsługi w tmy zakresie, które w óznych rev. płyty mogą być odmienne, ale to wszystko do weryfikacji przez kogoś komu isę będzie chciąło czytać podręcznik użytkownika i informacje ze strony - te BIOS-u dotyczące - producenta. </div>
W takim razie co mam zrobic z ta pamiecia? Wymienic?<br />
odpowie kot na me pytanie? czegoz to moze byc wina i co mam zrobic z ta pamiecia RAM?<br />