DCOM i podgląd zdarzeń
W podglądzie zdarzeń pojawia się często (do klikudziesięciu razy na dobę) komunikat o błędzie następującej treści: "Błąd 10002. Zabroniony dostęp przy próbie uruchomienia serwera DCOM.Serwerem jest {00020906–0000–0000–C000–000000000046} Uźytkownikiem jest Unavailable/Unavailable, SID=Unavailable".
Poza tym komunikatem w zasadzie nic się nie dzieje. Czy ktoś moźe wyjaśnić, o co tu chodzi?
Poza tym komunikatem w zasadzie nic się nie dzieje. Czy ktoś moźe wyjaśnić, o co tu chodzi?
Odpowiedzi: 5
Znalazłem w sumie dwa rozwiazania.Jedno wyłaczenie w rejestrze DCOM cytat z innego forum:
A. The HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftOLE registry key has "EnableDCOM" as a named value. By default this value is set to "Y." To disable DCOM, change this value to "N." You can do this in the OLE/COM Object Viewer with the File.System Configuration dialog box. Changing this value requires you to restart your computer.
A drugi który zastosowalem i działa jest tu :http://groups.yahoo.com/group/PontoNetPT/message/3361
Uff troche sie go dzisiaj znowu naszukałem :shock:
A. The HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftOLE registry key has "EnableDCOM" as a named value. By default this value is set to "Y." To disable DCOM, change this value to "N." You can do this in the OLE/COM Object Viewer with the File.System Configuration dialog box. Changing this value requires you to restart your computer.
A drugi który zastosowalem i działa jest tu :http://groups.yahoo.com/group/PontoNetPT/message/3361
Uff troche sie go dzisiaj znowu naszukałem :shock:
Paweł, napisz co tam wyszperałeś, bo ja teź cosik znalazłem i mam spokój, chociaź tak naprawdę przyczyny zdarzeń nie wykryłem:) Mianowicie jest taki programik nazywa się toto DCOMbobulator :))) (naprawdę!) i załatwia wszystko ok.
Jest to błąd spowodowany przez aplikacje Word.Miałem to samo i bujałem sie z tym prawie tydzień i w koncu znalazłem rozwiazanie.Jesli to nadal aktualne moge napisać.
Nie wiem dokładnie ale chyba zablokowany jest port, z którego ta usługa korzysta. Nie powinno to wpływać na połączenie. Macie inne objawy poza tą informacją w podglądzie zdarzeń ?
włąsnie tez mam taki problem tyle ze u mnie powtarza sie on co 10–15 min, czy przypadkiem nie jest to wina jakiegos vira np sasser,
pomocy
dzieki
pomocy
dzieki
Strona 1 / 1