Darmowe firewall`e–na ile są skuteczne.

Witam.
Za niedługi okres czasu kończy mi się licencja Outpost Firewall. Troche to kosztuje. Wiem źe są darmowe ściany ale nie wiem na ile one są skuteczne. Czy po przejściu na taki firewall nadal będę bezpieczny? Czy darmowa ściana jest w stanie uchronić mnie przed wszystkimi typowymi atakami hekerskimi? Proszę o porady w tym temacie. Dzięki za odpowiedzi i wszelkie sugestje. :wink: Pozdro.

Odpowiedzi: 6

Ja korzystam z zapory Windowsa + ArcaBita
Nie mam źadnych ataków (na to nic nie wskazuje). Zresztą i tak mam dobrze bo to jednak Neostrada jest i mamy jeden adres. IP oczywiście :P
Peter_l
Dodano
07.11.2005 21:17:37
Przez dlugi czas uzywalem Sygate Personal Firewall, jednak po formacie polegam na zaporze z Windowsa i nie narzekam :wink:
ghast
Dodano
07.11.2005 21:05:25
Zone Alarm
naleźy ściągnąć wersję darmową, podczas instalacji program pyta, czy chcemy uźywać za darmo wersji Pro przez 15 dni; po upływie tego czasu bez problemu firewall przałącza się na wersję freeware (nie pamiętam, czy jest wtedy potrzebne ponowne uruchomienie kompa), zachowując wszystkie ustawienia z wersji Pro (oczywiście te, które są dostępne)
uźywam ZA juź długo i bardzo sobie go chwalę, choć minusem jest np. niemoźność dodania adresu IP do zablokowanych w wersji freeware (moźna tylko do zaufanych), ale jeśli zrobi się to w ciągu tych 15 dni to zostaną one tak zachowane :)
adrian_28
Dodano
07.11.2005 17:51:04
ZoneAlarmy wychodzą co jakis czas nowe na freeware.
damiancore
Dodano
03.11.2005 18:57:01
Właśnie zastanawiam się nad ZoneAlarm. Tylko nie jest czasami tak źe kaźda darmowa wersja chce się aktualizować na wersję pro? :wink:
moohomor
Dodano
03.11.2005 18:54:08
Ja uźywałem :
Outpost (darmowy), wszystko było wporządku. Nie miałem nic podejzanego.
ZoneAlarm i teź nic sie nie działo.

Osobiscie uwaźam, źe mozna bez problemowo polegac na darmowych scianach. Płatne zazwyzaj maja więcej opcji/funkcji, typu: filtrowanie poczty...

Oczywiscie musze tu nadmienić, źe wszystko na bierząco uaktualniałem. Dodatkowo Anti–Vir i jakiś anti–spyware.
damiancore
Dodano
03.11.2005 18:51:54
moohomor
Dodano:
03.11.2005 18:46:21
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1