Da się to ręcznie na prawić? bez robienia format'u ?

Witam. Mam klopoty z kompem (winXPpro SP2) caly czas sie "muli" procek, pamięć, plyta i dysk sa w porządku nie nagrzewają sie zabardzo. W msconfig odznaczylem prawie wszystkie programy zostawilem tylko kaspersky i progrma do dzwieku oraz klawiatury. Po uruchomieniu się systemu i ukazaniu pulpitu wyglada na to ze się wszystko załadowało chcę wejsc np w moj komputer lub menu start i jest "muł" przz jakies 1–2 minuty komp nie odpowiada puzniej jest ok. Czasami tak się dzieje przy np. jak teraz pisaniu tego oraz sluchaniu muzyki (pisalem tekst muza grala a na ekranie nie bylo zadnych reakcji po jakis 30 sekundach tekst się "szybiutko napisał"), dodam jescze ze przewaznie bardzo mocno przy tym dysk pracuje i caly czas przy uruchamianiu systemu skanuje mi dysk E:. Oto co zrobilem do tej pory: Wyczyscilem rejestr programem do tego przeznaczonym. przeskanowalem dyski twarde programem antyvirusowym i chdisk. Sprawdzilem w podgladzie zdarzeń błędy i mam następujące:

1. Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie do uźytku. Uruchom narzędzie chkdsk na woluminie E:.

2. Filtr Przywracania systemu napotkał nieoczekiwany błąd '0xC000007F' podczas przetwarzania pliku 'lhcom02w.dll' w woluminie 'HarddiskVolume3'. W rezultacie zostało zatrzymane monitorowanie woluminu.

oraz

Filtr Przywracania systemu napotkał nieoczekiwany błąd '0xC000007F' podczas przetwarzania pliku 'desktop.ini' w woluminie 'HarddiskVolume3'. W rezultacie zostało zatrzymane monitorowanie woluminu.

3. Nie moźna uruchomić usługi Usługa bramy warstwy aplikacji z powodu następującego błędu:
Usługa nie odpowiada na sygnał uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie.

4. Limit czasu (30000 milisekund) podczas oczekiwania na połączenie się z usługą Usługa bramy warstwy aplikacji.

Odpowiedzi: 15

Tak se czytam i czytam i co mnie zdziwiło ... ?? źe nie mogłes wklepać w szukajkę o muleniu... temat powielany X razy, natomiast,źe antywiry blokują kompa na tym forum było następne x razy.. Ale mimo wszystko pozdrawiam, póki mi nic nie zaczyna mulić.
Ucho
Dodano
09.03.2006 19:31:21
haaa zrobilem :D zgadnijcie co tak muliło ?? :D kaspersky antivirus 2k5 !! konfiguracja to: atchlon 1700XP(1466mgh) OC do 2400XP(2000mgh – 400mgh x fsb) 512 ramu NCP – bardzo wydajny bezproblemów chodzi na 460 mam go ze stanów. dysk 120gb maxtor 8mb cache. radeon 9500. DVD–rw i CD–rw. tuner–TV. I nawet monitor mam :D :P
ministerPL
Dodano
09.03.2006 19:09:12
Zmieniałem tego posta,bo kilka rzeczy zrozumiałem na temat tego indeksowania.B.rozbudowana funkcja,szkoda tylko ,źe tak starannie ukryta.Było coś podobnego,tzn moźna było wyszukać wyraz w pliku w którymś windowsie wcześniej,przyznam źe brakowało mi jej,a tu jest i o wiele lepsza.
Przywracanie sprawdziło się,namieszałem trochę w systemie i postanowiłem sprawdzić jak to zadziała.Zadziałało jak powinno,problem był tylko z antyvirem ale nie zamykałem go przy przywracaniu moźe dlatego.Najlepiej jednak oprócz podstawowych programów niczego nie instalować na partycji systemowej i w opcjach zaznaczyć jedynie przywracanie dla tej właśnie partycji.
Poczytałem przypadkiem na temat kopii zapasowej systemu i microsoft twierdzi źe przywróce cały system,łącznie z boot–em.Było by to bardzo miłe z ich strony gdyź źaden ze znanych mi programów nie potrafi zrobić obrazu systemu na dyskach w Raidzie,a raczej robią obrazy ale przy przywracaniu widzą tylko jeden dysk tzn.połowę macieźy tak naprawdę.
securite
Dodano
01.03.2006 23:27:32
securite:
@EL NINO
pewnie niedługo dostanę bana
Niby dlaczego ? Dopoki nie bluznisz na forum, nie rzucasz linkami do nielegalnych rzeczy, nie floodujesz, mozesz spac spokojnie :wink: .

Co to znaczy "nawet lekie spowolnienie" ? Punkt przywracania tworzony jest niezauwazalnie dla uzytkownika. Wykonywany recznie, trwa ledwie kilka sekund. Piszesz ze 90 dni to dlugo. To zalezy. Sa ludzie, ktorzy nie instaluja dziennie po kilkanascie programow. Instaluja je raz na jakis czas. Tak wiec dla nich 90 dni to czasami zdecydowanie za malo. Poza tym, domyslny czas 90 dni mozna skrocic – wystarczy zmiana w rejestrze. "Smieci" w wiekszosci przypadkow sa usuwane. Zostaja jedynie po programach dosc nieumiejetnie zrobionych.
Kwestia porownania "szybkosci pracy" dwoch systemow – przywracanie nie ma tu nic do rzeczy. Zreszta i folder Prefetch rowniez. Zawartosc tego foldera ma jedynie wplyw na praktycznie niezauwazalny dla zwyklego siertelnika start wywolywanego programu. Klikamy powiedzmy w ikone programu, ktory chcemy uruchomic, a znajdujaca sie na pulpicie – system nie "szuka" juz na dysku pliku wykonywalnego, a odwoluje sie do odpowiedniego miejsca/pliku *.pf w folderze Prefetch, w ktorym zapisana jest informacja o calej sciezce dostepu do tegoz pliku. Zyskuje sie w ten sposob ulamki sekund, system pracuje "szybciej". Pliki *.pf to nic innego jak skroty do plikow wykonywalnych, natomiast plik layout.ini jest miejscem, w ktorym zapisana jest informacja o "schemacie", ostatniej kolejnosci uruchamiania programow przez uzytkownika. To w skrocie tylko tyle, czy az tyle na temat \Prefetch. Nie ma tam zadnych ukrytych funkcji, czarnych dziur, miejsca skladowania wirusow czy trojanow.
Wracajac do "szybkosci" Twoich systemow – indeksowanie rowniez brales pod uwage ?

BTW, juz zaczynasz sie zgadzac, ze zalaczone przywracanie systemu jest dobre, porzadane. Poczekam jeszcze :P .
EL NINO
Dodano
01.03.2006 01:55:14
@EL NINO
pewnie niedługo dostanę bana,ale trudno
mulenie kompa = nawet lekkie spowolnienie
Punkty przechowywane sa 90 dni.– to b.długo
a po przywróceniu owszem system moźe i wstanie ale nie usówa śmieci z partycji – tzn.ze pozostają pozostałości po programach na dysku
mam dwa identyczne systemy i ten z wyłączonym przywracaniem,"wyciętym" prefech i kilku innymi "ulepszeniami" pracuje duźo szybciej
napewno czytałem wiele opinii i rad tzw. "pseudo expertów" ,moźesz jednak mnie oświecić i rzucić linkiem do funkcji związanych z Prefetch (po polsku)
faktem jest jednak ,źe wczoraj coś mi zblokowało kompa przy starcie systemu,poruszał się strasznie wolno a po czasie zatrzymał się i musiałem odpalić z drugiego systemu i usunąć pliki .pf i pomogło
przyjźałem się jednak dokładniej folderowi Prefetch i z pośród 129 wszystkich tylko do 25 z nich "Data dostępu"(widok szczegóły)jest zgodna z ostatnim startem systemu,więc moźe i nie będę wycinał tej funkcji(104 pliki jednak są zbędne)
co do przywracania systemu to zgodzę się ,źe uźytkownicy mieli by o połowę mniej problemów zachowując ją włączoną
securite
Dodano
28.02.2006 15:14:10
EL NINO:

securite:
Mój komp skonfigurowany jest idealnie np. dwa pliki mające razem 1,4 GB kopiują się 27 sekund (RAID 0 ,dwa dyski)jeźeli masz podobne wyniki to winszuję.
Moj rowniez. Folder 4GB przesylam kumplowi mieszkajacemu 4 pietra nizej w 1,3sek. Wynika tak z wartosci g.

Ja p...iórkuje , EL , tak łatwo i szybko Ci idzie na dół, spóbuj kurna na górne piętra :wink: :mrgreen:.

@ministerPL i co uźyłes tego chkdsk /f ?, bo bez tego dalsze kombinacje IMO spełzną na niczym , skoro struktura plików skopana.
Seeker
Dodano
28.02.2006 14:15:47
securite:
hmmm widzę ,źe mamy trochę inne zdania
(...)
uźytkownicy sami wiedzą co im pomaga a co szkodzi
Nie "troche inne", a calkowicie odmienne. Po pierwsze widze na codzien w postach wypowiedzi uzytkownikow majacych klopot z systemem, mowiace o tym, ze maja wylaczone przywracanie. Gdyby go nie wylaczali, opisywanych na forum problemow byloby o polowe mniej. Sluchaja jednak "rad", pozal sie boze ekspertow, i pozbywaja sie dobrego zabezpieczenia, jakim jest wlasnie przywracanie.
Ponadto, w odroznieniu od Ciebie, wiem co jest w \Prefetch, wiem jak dziala i do czego sluzy zarowno folder, jak i jego zawartosc.

securite:
Mój komp skonfigurowany jest idealnie np. dwa pliki mające razem 1,4 GB kopiują się 27 sekund (RAID 0 ,dwa dyski)jeźeli masz podobne wyniki to winszuję.
Moj rowniez. Folder 4GB przesylam kumplowi mieszkajacemu 4 pietra nizej w 1,3sek. Wynika tak z wartosci g.
EL NINO
Dodano
28.02.2006 12:57:56
EL NINO:

securite:
system po dłuźszym czasie uźywania (np.3miesiące,zaleźy od aktywności uźytkownika) w raz ze startem ładuje nam do pamięci wiele zbędnych bibliotek
Jakich bibliotek ? O czym Ty piszesz ? Co to ma wspolnego z folderem Prefetch ?

Pewnie mu chodziło o pliki .pf :wink:
Peter_l
Dodano
28.02.2006 10:09:14
hmmm widzę ,źe mamy trochę inne zdania,ale tak to juź bywa,prawda leźy gdzieś pewnie po środku
wszystko zaleźy równieź od konfiguracji kompa,ale nie będę ciągnął tego sporu dłuźej
wypowiadasz się trochę jak sprzedawcy w sklepach,źe spadek prędkości przy procesarze np.2,5 GHz i urządzeniach na USB (bez własnego zasilania)jest niezauwaźalny,to samo przy antywirusie,ale niektórzy widzą jednak ten spadek.
securite
Dodano
28.02.2006 03:15:30
hmmm widzę ,źe mamy trochę inne zdania,ale tak to juź bywa,prawda leźy gdzieś pewnie po środku
wszystko zaleźy równieź od konfiguracji kompa,ale nie będę ciągnął tego sporu dłuźej
wypowiadasz się trochę jak sprzedawcy w sklepach,źe spadek prędkości przy procesarze np.2,5 GHz i urządzeniach na USB (bez własnego zasilania)jest niezauwaźalny,to samo przy antywirusie,ale niektórzy widzą jednak ten spadek.
securite
Dodano
28.02.2006 03:15:30
securite:
przywracanie muli kompa to napewno
Gdzie i kiedy ? Czym objawia sie to "mulenie" ? Dosc intensywnie korzystam z kompa, ale jeszcze nie zauwazylem "mulenia".
securite:
zajmuje po czasie sporo miejsca na dysku
Punkty przechowywane sa 90 dni. Zbedne punkty mozna usunac. Mozna ustawic max. miejsca do wykorzystania przez system przywracania.
To jak to w koncu jest ?
securite:
a po przywróceniu owszem system moźe i wstanie ale nie usówa śmieci z partycji
Jakich smieci ? Bo nie wiem o co chodzi.
securite:
mozna sobie włączyć przed instalacją danego programu
A po co ? Program mozna odinstalowac.

securite:
system po dłuźszym czasie uźywania (np.3miesiące,zaleźy od aktywności uźytkownika) w raz ze startem ładuje nam do pamięci wiele zbędnych bibliotek
Jakich bibliotek ? O czym Ty piszesz ? Co to ma wspolnego z folderem Prefetch ?
securite:
pozatym róźne świństwa "nauczyły" się juź korzystać z tej funkcji windowsa
Czyli z czego ?
EL NINO
Dodano
28.02.2006 02:59:57
EL NINO:
securite:
przywracanie systemu (...)kiszkowata funkcja tylko muli kompa
Bzdura.

nie wiem czemu określiłeś to jako bzdura,przywracanie muli kompa to napewno,zajmuje po czasie sporo miejsca na dysku,a po przywróceniu owszem system moźe i wstanie ale nie usówa śmieci z partycji,mozna sobie włączyć przed instalacją danego programu
EL NINO:
securite:
przejdź do C:\WINDOWS\Prefetch i usuń wszystko oprócz Layout.ini
Jeszcze wieksza bzdura.

a tutaj to juź przesadziłeś,system po dłuźszym czasie uźywania (np.3miesiące,zaleźy od aktywności uźytkownika) w raz ze startem ładuje nam do pamięci wiele zbędnych bibliotek,pozatym róźne świństwa "nauczyły" się juź korzystać z tej funkcji windowsa,po usunięciu po czasie odtworzą nam się niezbędne pliki

problemy są być moźe z jakimiś robaczkami,trojanami i patrzę na sprawę z tej strony,ale brak miejsca równieź będzie skutkował zmuleniem kompa jak zauwaźyłeś

no i Ctrl+Alt+Del i zobacz ile procka wykorzystane i pamięci,ajk zaduźo sprawdź który proces zabiera

@ministerPL sprawdź jeszcze w system/sprzęt/menadźer urządzeń/kontrolery IDE ATA i we właściwościach dysku Transfer mode–powinno być UDMA ultra ,komuś niedawno samoczynnie przełączyło na PIO
securite
Dodano
26.02.2006 00:42:08
securite:
przywracanie systemu (...)kiszkowata funkcja tylko muli kompa
Bzdura.
securite:
Jeszcze wieksza bzdura.

ministerPL, uzyles sprawdzania dysku/partycji ? Z jakimi przelacznikami ? Samo "chkdsk" ? Z Uruchom czy konsoli odzyskiwania ?

Blad 0xC000007F oznacza po prostu ze masz za malo miejsca na dysku. System przywracania nie moze w takiej systuacji monitorowac dyskow i zostaje wylaczone.
EL NINO
Dodano
25.02.2006 20:59:45
po pierwsze wyłącz przywracanie systemu (mój komputer/prawoklik–właściwości/przywracanie systemu)no chyba źe go uźywasz ,kiszkowata funkcja tylko muli kompa,jeźeli jest wyłączona to włącz i wyłącz
coś czuję ,źe jakiś trojanek siedzi gdzieś
usuń wszystkie temp pliki np.
C:\WINDOWS\Temp
C:\Documents and Settings\"nazwa usera"\Ustawienia lokalne\Temp
C:\Documents and Settings\"nazwa usera"\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files
przeskanuj kompa "ewido anti–malware",Ad–aware,
ściągnij sobie z tąd http://www.firewallleaktester.com/wwdc.htm ten programik http://www.firewallleaktester.com/tools/wwdc.exe (ma być tak jak na rysunku,na zielono wszystko,potrzebny restart kompa)
ściągnij z tąd antyspy http://xp–antispy.org/index.php?option=com_remository&func=sellang&iso=pl (zaznaczasz najłatwiej profile sugerowane)
ściągnij progrmik HijackThis z tąd http://www.mmdirect.de/downloads/hijackthis_199.zip –przeskanyj nim i wklej loga tu http://hijackthis.de/ ––> Analyze ,jest coprawda po angielsku ale łatwo się zorientować o co chodzi
securite
Dodano
25.02.2006 17:46:53
uzylem programu outpost i znalazl 30 spyware. usuną prawie wszystkie i juz jest lepiej... . Ale nadal błędy te wyskakują.
ministerPL
Dodano
25.02.2006 16:08:59
ministerPL
Dodano:
25.02.2006 10:41:38
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1