czyźby wirus w biosie?

mam problem z windowsem xp, nie chce wogóle się zainstalować. wcześniej mialam ten sam problem z win 2000 teź nie chcial się wgrac. moźe komuś się zdaźyło źe komputer odmawiał instalacji NTFS. podejrzewam źe jest to wina biosu, moźe mam jakiegoś worusa, ale nie wiem jak to sprawdzić. potrzebuje jakiejś rady i bardzo proszę o odpowiedź

Odpowiedzi: 4

W BIOSie ochrona przeciw wirusom załączona ?
Te uaktualnienia to do czego ?
Próbowałaś sprawdzać dysk na obecność badów, a pamięci na błędy ?

PS: Sorry ale pierwszy swój post w tym temacie pisałem w nieświadomości, ze z kobietą mam do czynienia :wink:
Bobi
Dodano
19.06.2005 14:24:52
Jak nie masz cennych danych na HDD to usuń wszystkie partycje przy instalacji WIN2000/XP.

Jak masz cos cennego to zarchiwizuj to na innej partycji, jesli taka masz lub idz do kolegi ktory przechowa to u siebie na HDD.

Przy instalacji zaloz partycje NTFS i format pełny.

Jak masz XP i chcesz zainstalować SP2 to zrob to na jeszcze gołym systemie tzn zainstalowane drivery urzadzeń:
Plyta głowna, k. graficzna , k. muzuczna itp. to co niezbedne. Office itp zostaw sobie na potem.

Jesli zawiesi sie sytem po instalacji lub w trakcie instalacji SP2. To juz wiemy ze wystepuje w 99% konflikt programowo–sprzetowy.
inforobert
Dodano
19.06.2005 13:41:45
zaczeło się od pierwszego dysku. próbowałam wgrać win 2000 ale przy instalacji twierdzil źe nie mozna go zainstalować poniewaź na dysku wykrył jakis bląd lub wirusa. zainstalowałam win XP. chodził beź problemow. kupilam drugi dysk (płyty głównej nie wymieniałam). zainstalowałam win XP, chodził do czasu kiedy chciał się "uaktualnić". jak juź zaczął się uaktualniać tak się zawiesił. zrestartowałam i zaczął wywalać błędy krytyczne. przy gadugadu błąd krytyczny, stron internetowych nie otwieral lub trwało to bardzo długo. gdy chciałm przeskanować dysk zawisł i stwierdzil źe nie moźe dokończyć. przy kolejnej próbie zainstalowaniu XP twierdził źe ma problemy z pamięcią (błąd przy buforowaniu pamięci). no i znowu błędy krytyczne. to chyba nie wina sprzętu tylko wirusa. jeźeli na jednej płycie głównej nie chodzą prawidłowo dwa systemy NTFS–owskie to coś musi siedzieć i blokować. a jeźeli wymieniłam dyski to napewno wina leźy w płycie glownej. co robić??
monsz
Dodano
19.06.2005 13:17:12
Więcej konkretów proszę !
Bo to, źe "nie chce wogóle się zainstalować" oraz "odmawiał instalacji NTFS" to tylko ogólniki.
Opisz konkretnie okolicznosci, moźliwe przyczyny, inne skutki...
Podaj konfigurację sprzętową oraz zmiany w niej przeprowadzone.
Poza tym nie wiem dlaczego Bios obwiniasz, mnie osobiście by tu bardziej pasował na problem z dyskiem ogólnie ew. błąd w systemie plików.
Próbowałeś zdjąć i załozyc partycje ponownie ?

Przy takiej ilości informacji jaka nas zarzuciłeś moźna tylko gadać po próźnicy.
Bobi
Dodano
19.06.2005 11:58:19
monsz
Dodano:
19.06.2005 01:57:15
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1