Czyszczenie pamięci podręcznej DNS
WITAM WSZYSTKICH NA FORUM !!!
A problem jest następujący:
Po kliknięciu "Napraw" w "połączniu lokalnym" pojawia się następujący tekst:
"System Windows nie moźe zakończyć naprawiania problemu, poniewaź nie moźe ukończyć następujących czynności: Czyszczenie pamięci podręcznej DNS."
Ręczne próba czyszczenia z wiersza poleceń daje ten sam efekt.
Czy ktoś moźe napisać czym coś takiego moźe być spowodowane?
Sprawa wynikneła przy próbach udostępnienia katalogów tego komputera w LAN–ie. Wszystkie kompy (XP, 98se)widzą ten komputer (XP) ale próba wejścia dalej (do udostępnionych katalogów) kończy sie odmową dostępu bez moźliwości podania uźytkownika/hasła. Po prostu nie i koniec.
Czy problem z czyszczeniem pamięci DNS, który opisałem na początku moźe być tego przyczyną?
Dodam jeszcze źe ten komp widzi wszytkie inne kompy bez problemu. Internet teź śmiga. Próbowałem juź zarówno udostępniania zwykłego jak i tego opisanego w "przyklejonych". Efekt dokładnie taki sam czyli nic.
Z góry dziękuję za pomoc
A problem jest następujący:
Po kliknięciu "Napraw" w "połączniu lokalnym" pojawia się następujący tekst:
"System Windows nie moźe zakończyć naprawiania problemu, poniewaź nie moźe ukończyć następujących czynności: Czyszczenie pamięci podręcznej DNS."
Ręczne próba czyszczenia z wiersza poleceń daje ten sam efekt.
Czy ktoś moźe napisać czym coś takiego moźe być spowodowane?
Sprawa wynikneła przy próbach udostępnienia katalogów tego komputera w LAN–ie. Wszystkie kompy (XP, 98se)widzą ten komputer (XP) ale próba wejścia dalej (do udostępnionych katalogów) kończy sie odmową dostępu bez moźliwości podania uźytkownika/hasła. Po prostu nie i koniec.
Czy problem z czyszczeniem pamięci DNS, który opisałem na początku moźe być tego przyczyną?
Dodam jeszcze źe ten komp widzi wszytkie inne kompy bez problemu. Internet teź śmiga. Próbowałem juź zarówno udostępniania zwykłego jak i tego opisanego w "przyklejonych". Efekt dokładnie taki sam czyli nic.
Z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedzi: 5
Jest.Stazi:Czy jest jakiś sposób, źeby ustawić dostęp do dysków/katalogów w XP–SP2 tak aby nie trzeba było wpisywać loginów/haseł itp. co by było tak na wprost jak w 98?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=263330#263330
Wiem ze niezla. Jedna z najlepszych :wink: .Stazi:Kombinuj kolego.
Rada w sumie niezła :)
Wyjasnij mi jedno – co ma polaczenie szerokopasmowe do karty sieciowej ? Jaki tu jest zwiazek ?Stazi:Jak próbuje tworzyć z "Połącz uźywając połączenia szerokopasmowego, które zawsze jest włączone" to pokazuje: "Twoje połączenie szerokopasmowe powinno juź byc skonfigurowane i gotowe do uźytku." i mam "Zakończ" co niestety nie tworzy źadnego nowego połączenia.
P.S. Recznie DNS probowales czyscic przez "ipconfig /flushdns ? Probowales rowniez wyczyscic arp ?
Usun to polaczenie i utworz na nowo.
Komunikat: Nie moźna usunąc tego połączenia
Wylacz, zalacz w menedzerze urzadzen.
Zero efektu. próbowałem nawet usuwać kartę sieciową i ponownie ją instalować i nic. Ciągle to samo
Uzyj pliku winsockfix.exe sciagnietego z neta.
Tutaj było ciekawie. Za pierwszym razem odpaliłem plik bez źadnych dodatkowych komend i ... juź myślałem źe system sie nie podniesie. Po resecie miałem czyste tło pulpitu bez ikon, paska na dole itd. No ale po kolejnym jakoś ruszył.
Po uźyciu wspomnianej przez Ciebie komendy zadziałał poprawnie ale niestety nic to nie dało.
Utworz nowe polaczenie, ale nie recznie, a przez kreator.
Jak próbuje tworzyć z "Połącz uźywając połączenia szerokopasmowego, które zawsze jest włączone" to pokazuje: "Twoje połączenie szerokopasmowe powinno juź byc skonfigurowane i gotowe do uźytku." i mam "Zakończ" co niestety nie tworzy źadnego nowego połączenia.
Kombinuj kolego.
Rada w sumie niezła :) tyle źe przy ograniczonej wiedzy :oops: to i moźliwości kombinowania są nieco ograniczone. Wycinałem karte sieciową, wycinałem/dokładałem róźne usługi/protokoły w połączeniu ale wszystkie moje operacje windows i tak miał głęboko w d....
To nie problem z DNS. Nie masz ustawionych uprawnien, albo komputery sa bez hasel.
Czy jest jakiś sposób, źeby ustawić dostęp do dysków/katalogów w XP–SP2 tak aby nie trzeba było wpisywać loginów/haseł itp. co by było tak na wprost jak w 98?
Dzięki za odpowiedź i prosze o dalsze wyjaśnienia.
Usun to polaczenie i utworz na nowo. Wylacz, zalacz w menedzerze urzadzen. Uzyj pliku winsockfix.exe sciagnietego z neta. Uzyj komendy z Uruchom –> "netsh winsock reset catalog", jesli to XP z SP2. Utworz nowe polaczenie, ale nie recznie, a przez kreator.Stazi:"System Windows nie moźe zakończyć naprawiania problemu, poniewaź nie moźe ukończyć następujących czynności: Czyszczenie pamięci podręcznej DNS."
Kombinuj kolego.
To nie problem z DNS. Nie masz ustawionych uprawnien, albo komputery sa bez hasel.Stazi:ale próba wejścia dalej (do udostępnionych katalogów) kończy sie odmową dostępu bez moźliwości podania uźytkownika/hasła. Po prostu nie i koniec.
Nie. Wszystkie komutery w sieci podłączone są do routera i ip,dns itd. mają ustawione ręcznie. Dodam jeszcze źe drugi komp z WinXP nie ma problemu z czyszczeniem pamięci DNS.
czy uźywasz automatycznego DNS :?:
Strona 1 / 1