czyszczenie lasera CD–ROM
hej kolega przyniósł mi napęt CD–ROM, gdzie trzeba wyczyścic laser, duzo czytałem o czyszczeniu, ale tak naprawde co artykół to inne zasosowania i wskazówki, mam pytanie czy macie jakies doswiadczenie z czyszcenie laseru warunkach domowych, jezeli tak to prosze podać, Pozdrawiam ;)
Odpowiedzi: 3
Dobra i firmowa płyta czyszcząca i nie trzeba nic kombinować.
Moźe nieco ogólnikowo ale podam kilka podstawowych zasad.
Przy rozbieraniu napędu trzeba postępować bardzo ostroźnie aby go nie uszkodzić.
Napęd rozbieramy gdy tacka jest wysunięta (źeby mieć dostęp do soczewki) i nie wyciągamy jej na siłę (moźe później nie do końca się wysuwać).
Nie wolno stosować do czyszczenie płynów pozostawiających osad oraz mogących zmatowić soczewkę (często soczewki są z tworzywa sztucznego).
Soczewkę naleźy czyścić delikatnie, bez duźego nacisku.
Z tego co wiem najlepiej do czyszczenia optyki nadaje się alkohol izopropylowy.
Przy rozbieraniu napędu trzeba postępować bardzo ostroźnie aby go nie uszkodzić.
Napęd rozbieramy gdy tacka jest wysunięta (źeby mieć dostęp do soczewki) i nie wyciągamy jej na siłę (moźe później nie do końca się wysuwać).
Nie wolno stosować do czyszczenie płynów pozostawiających osad oraz mogących zmatowić soczewkę (często soczewki są z tworzywa sztucznego).
Soczewkę naleźy czyścić delikatnie, bez duźego nacisku.
Z tego co wiem najlepiej do czyszczenia optyki nadaje się alkohol izopropylowy.
ja kiedyś czyściłem napędy płytą cd z taką szczotką a teraz w razie czego to rozbieram go i mam taką ściereczkę do okularów i nią czyszczę.
Strona 1 / 1