Czym zrobic film dvd?
Witam!
Mam kamerkę digital8 z interfejsem usb. Chciałbym zrzucic wybrane fragmenty na dysk, a później zmontowac wszystko w jeden film. Dobrze by było, gdyby była moźliwoś stworzenia jakiegoś menu głównego. Jakich programów muszę uźyc, źeby to wykonac?
Mam kamerkę digital8 z interfejsem usb. Chciałbym zrzucic wybrane fragmenty na dysk, a później zmontowac wszystko w jeden film. Dobrze by było, gdyby była moźliwoś stworzenia jakiegoś menu głównego. Jakich programów muszę uźyc, źeby to wykonac?
Odpowiedzi: 11
To juz jak chcesz w sumie wybor jest prosty:
albo ulegasz naszej perswazji lub perswadujemy ci to :)
albo ulegasz naszej perswazji lub perswadujemy ci to :)
Jeźeli wy uwaźacie źe nadal mam duźą sygnature to ja nie wiem mniejszej nie zrobie a taką co mam teraz to chyba nie jest za duźa.
gusioo:To z innej beczki będzie.
Blade Wieczny Łowca zmniejsz swój obrazek w podpisie do jakiś normalnych rozmiarów (460 x 80 ?) , Adik Ciebie teź to sie tyczy.
Jesli wam sie to nie uda to ja wam chetnie w tym pomoge tak ze nie bedzie problemow ze zmniejszaniem :)
To z innej beczki będzie.
Blade Wieczny Łowca zmniejsz swój obrazek w podpisie do jakiś normalnych rozmiarów (460 x 80 ?) , Adik Ciebie teź to sie tyczy.
Juź nie trzeba działa naprawiłem sam.
Witam , jestem tu nowy mam problem pewien , chodzi o to mam Nero 7 i chciałbym wypalić płyte dvd z filmem , jak wybieram NeroSmart Start i tam Twórz własne DVD–Video to wyskakuje mi błąd taki , załączam załącznik , co mam zrobić w takim wypadku moźe wiecie.Pomóźcie jak wiecie.
Dzięki za podpowiedź. Na pewno coś wybiorę.
A wracając do tego programiku do zgrywania obrazów z kamery, to gdy próbuję coś zrzuci to jest komunikat, źe podpięte urządzenie nie jest urządzeniem DV :/
A wracając do tego programiku do zgrywania obrazów z kamery, to gdy próbuję coś zrzuci to jest komunikat, źe podpięte urządzenie nie jest urządzeniem DV :/
patryk112:adik154:Windows Movie Maker
A czy film zmontowany tym programem moźna zapisac w formacie DVD?
Nie, nawet w Move Marker II nie ma takiej moźliwości zapis tylko na płytach CDR/CDRW
patryk112:
Obsługuje on tylko kamery DV, a moja zapisuje w Digital8. Jakiego softu uźyc, źeby w dobrej jakości przechwycic nagrania z kamery?
Kamery DV (digital video) czy digital8 wsio rawno obie cyfrowe – dla programów to bez znaczenia .
Z treści postu wynika źe dobiero zaczynasz zabawę z obrazem z kamer. IMO najlepszym wyjściem będzie poszukanie programu który w locie skonwertuje Ci film do postaci *mpg . Po pierwsze będzie on miał napewno mniejszą "wagę" niź w postaci DV (bez kompresji) po drugie umoźliwi edycję , cięcia, dodawanie przejść, efektów, napisów, czy własnych scieźek dźwiękowych , menu, a następnie pozwoli taki projekt albo zapisać do pliku , albo wypalić w formacie DVD .
Takimi programami są
PowerDirector –czasem dodawany do gazet lub sprzętu
Nero Vision Express – moim zdaniem niezły , ale dodatki w postaci przejść, efektów inne mają lepsze
WinDVD Creator 2 – jest tu wszystko zgrywanie i authoring – kombajn
WinDVR – płatny (moźna go znaleźć jako dodatek do kart TV np) umoźliwia zgranie filmu do róźnych formatów , ale nie posiada funcji athoringu , moim zdaniem najlepszy do zgrywania z kamer , dlaczego? , bo...ja go uźywam :)
Ulead MediaStudio Pro8 – drogi 1tys , nie polecam ze względu na cenę
Ulead VideoStudio 9 – mniej rozbudowana wersja , ale teź tańsza (350zł)
i..... wiele, wiele innych :roll:
Ogólnie dobre programy są płatne , ale niektóre są dodawane do kart TV ,czy innego sprzętu .
Artykuł w CHIPie IMO jest trochę jak wrzucenie wszystkiego do jednego worka , dla kogoś kto zaczyna lub nie wie jak pierwsze kroki postawić trudno się na coś zdecydować.
W celach poznawczych proponuję albo samemu uczyć się na błędach, albo przetrzepać fora o tym stanowiące, choć w większości "prawdziwi" zgrywacze z kamer i montaźyści uźywają VirualDuba ,TMPGEnc i innych , a poźniej uźywają innych programów do edycji i authoringu , ale kaźdy robi jak chce, aj nie narzekam ani na jakość, ani na szybkość zrobienia takiego filmu , ani na komfort obsługi.
adik154:Windows Movie Maker
A czy film zmontowany tym programem moźna zapisac w formacie DVD?
EDIT
Zainteresował mnie artykuł "Cyfrowy Celuloid" na CHIPie. Tam jako przykład programu do przecwytywania obrazów posłuźył Scenanalyzer Live. Obsługuje on tylko kamery DV, a moja zapisuje w Digital8. Jakiego softu uźyc, źeby w dobrej jakości przechwycic nagrania z kamery?
Windows Movie Maker
menu stowrzysz programem do authoringu
A pod tym linkiem sobie co nieco o nich poczytasz:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_119919.html
A pod tym linkiem sobie co nieco o nich poczytasz:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_119919.html
Strona 1 / 1