___/\___/\___/\___/\___ czyli podskoki zuźycia procesora...

Witam.
Mam problem, który dręczy mnie strasznie.
Otóź tak jak w temacie, tak wygląda okno z zuźyciem procesora w Tasku.
W grach wszystko okropnie skacze co kilkanaście sekund.
Moja konfiguracja:
:arrow: Celeron 1,1Ghz, 256RAM, GeForce 2MX, Windows XP Professional.

Próbowałem:
:arrow: skan antywirusowy (MKS Online)
:arrow: skan ad–aware (Ad–Aware 6.0)
:arrow: skan antywirusowy (Norton 2004)
:arrow: czyszczenie rejestru (Easy Cleaner, JAVA Power Tools [czy jakoś tak :P])
:arrow: format.

PS. Jeszcze takie pytanko nie na temat. Otóź w procesach mam coś takiego jak "svchost64.exe". Nie wiem czy to wirus, skany mi go nie wykryły, próbowałem wyłączyć go w msconfig, dalej się ustawiał i włacza. Nie mogę go wyłączyć w Tasku, bo powraca. :( Wirus?

Odpowiedzi: 15

Żadnych podejrzanych procesów w Task`u nie ma.
McScr@by
Dodano
17.08.2004 12:38:44
Witam. Ja równieź mam problem ze skokami uźycia, obciąźenia procesora, a sprzęt posiadam taki:
:arrow: Intel Celeron 1,7 GHz
:arrow: 256 MB DDR
:arrow: Ge Force 2 MX 440 64 MB
:arrow: Dysk Maxtor 80 GB

Nawet normalne kliknięcie prawym przyciskiem myszy obciąźa procesor – ok 15%. Uruchomienie przeglądarki IE do 90%, a Outlook expres bije rekordy dochodzi do 100% i otwiera się ok 20 – 30 sekund :?
Jak ktoś się zna to niech zerknie na procesy w załączonym pliku. A jest ich sporo.
Uźywam Ad–aware i MKS'a i nic ciekawego nie widać. Jeszcze musze dodać, źe mam wszystkie aktualizacje microsoftu.
Precel
Dodano
17.08.2004 01:29:03
Paluch, problem u Ciebie moźe powodować wariant robaka Sasser tak jak napisałem Tobie w dziale Bezpieczeństwo.
Dodatkowo przeanalizuj Task, przeskanuj OS`a stosownymi skanerami z aktualną bazą.
McScr@by
Dodano
16.07.2004 21:55:54
Jeźeli to svchost to powinien być i to nie jeden, ak ilka.
Zaś co do "podskoków" jako takich – kaźda operacja – nawet kliknięcie myszą – obciąza procesor, więc bez informacji przy jakich czynnościach te skoki mają miejsce oraz o mocy komputera – im słabszy procesor tym bardziej się będzie wysilał przy pracy – trudno ocenić czy to zachowanie normalne czy teź naleźy przegląd wykonać.
Rebe
Dodano
16.07.2004 17:01:11
A moźecie to wyjśnić dla lajka, który nie ma pojęcie o czym pisaliście a ma taki sam kłopot z skokami procka ?! DOkładnie jakie komendy itd bo kompa mam od 2 m–cy :( Tylko u mnie jest svchost.exe a nie svchost64.exe
Paluch
Dodano
16.07.2004 14:57:15
A moźecie to wyjśnić dla lajka, który nie ma pojęcie o czym pisaliście a ma taki sam kłopot z skokami procka ?! DOkładnie jakie komendy itd bo kompa mam od 2 m–cy :( Tylko u mnie jest svchost.exe a nie svchost64.exe
Paluch
Dodano
16.07.2004 14:57:15
Dzięki. Pomogło. Ale najnowszy MKS nie załatwił sprawy, musiałem ręcznie skasować svchost64.exe... Jeszcze raz dzięki!!!
Golebiu
Dodano
12.06.2004 15:14:03
Golebiu:

Postąp w następujący sposób a pozbędziesz się problemu, bo chyba tego nie zrobiłeś skoro dany proces po czasie powraca :?: .

Pobierz aktualną definicję sygnatur do AV,
Wyłącz przywracanie systemu,
Uruchom PC w trybie awaryjnym,
Zakoncz proces svchost64.exe,
Przeskanuj system skanerem AV i usuń zainfekowane plik,
Usuń odwołania w rejestrze jeśli występują z :

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows\r CurrentVersionRunServices
HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce
HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindows\r CurrentVersionRunServices
HKEY_Local_MachineSoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon
HKEY_Current_UserSoftwareKazaaLocalContent ( jeśli uźywasz Kazaa )
HKEY_Current_UserSoftwareiMeshClientLocalContent
( Jeśli uźywasz iMesh )

( przedstawiłem Tobie wszystkie moźliwe lokalizacje odwołania w rejestrze do svchost64.exe na podstawie róźnych mutacji W32.Kwbot.Worm ).

Jeśli usuniesz sam wpis w rejestrze a zainfekowany plik pozostanie w systemie proces i odwołanie do niego zostanie utworzone ponownie stąd Twój "bumerang".

Po wykonaniu tych czynności pamiętaj jeszcze o ręcznym wyszukaniu pliku svchost64.exe zaznaczając ukryte pliki i foldery w celu stwierdzenia usunięcia.

Sprawdz teź czy nie figurują w Task`u następujące procesy :

Cnfgldr.exe
Sysmon16.exe
Sys3f2.exe
Syscfg32.exe
Mssql.exe
Aim95.exe
Svchosts.exe
FB_PNU.EXE
Cmd32.exe
Sys32.exe
Explorer.exe
IEXPL0RE.EXE
iexplore.exe
sock32.exe
MSTasks.exe
service.exe
Regrun.exe
ipcl32.exe
syswin32.exe

Dlatego źe W32.Kwbot.F.Worm otwiera "furtę" Backdoor.Sdbot.

Uszkodzenie plików systemowych w tym przypadku jest nie moźliwe dlatego źe robak nie utworzył swojego kodu źródłowgo w pliku systemowym.
McScr@by
Dodano
10.06.2004 13:27:40
Co do "powrotu" pliku – najprościej bedzie jeźeli na chwilę wyłaczysz prszywracanie systemu i dopierow wyczyścisz – widać jego kopiia przechowywana jest w SVI – ukryty, systemowy.
Po czyszczeniu mozesz właczyć przywracanie znowu.
Brak "kontaktu z regedit", a pewnei i z menagerem zadań jest oznaką działania robaka, którego co prawdam oze juź nie być, ale szkód zdąźył narobić.
Jeźlei po wyczyszczeniu wszystkiego – w tym ównieź plików "zapasowych" sytuacja nie ulegnie zmiania to niestety czeka Cię naprawa systemu – opcja instalacji.
Rebe
Dodano
09.06.2004 09:12:46
U mnie istnieje błąd gg.exe. Qrde, linki nieczynne :x
Golebiu
Dodano
09.06.2004 08:38:31
Z cieźszych błedów mam tylko :
Aplikacja powodująca błąd gg.exe, wersja 6.0.0.142, moduł powodujący błąd ntdll.dll, wersja 5.1.2600.1217, adres błędu 0x000083a1.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

:arrow:
Nie moźna znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 0 ) w źródle ( SSH Tectia Server ). Być moźe komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Moźesz uźyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji moźna znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: FATAL ERROR: Unable to load any hostkeys.

:arrow: Ten mi sie powtarza pare razy :(

Aplikacja powodująca błąd cstrike.exe, wersja 1.0.0.5, moduł powodujący błąd cstrike.exe, wersja 1.0.0.5, adres błędu 0x0197594e.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

Mam tez pare ostrzeźeń ale ich nie bede wymieniał :)
adi_xx3
Dodano
09.06.2004 08:36:03
No niestety są problemy. Otóź skasowałem ten wpis do rejestru, zrestartowałem, odpalam Taska, patrzę, a tu... svchost64.exe :evil: Zrobiłem wszystko co napisałeś mcscr@by, a tu taka lipa. I dalej skoki są. A jak wyłącze w Tasku svchost64.exe, to on powraca. I tak w kółko. :( :(

<POMOCY!>
Golebiu
Dodano
09.06.2004 00:38:38
Typowy obiaw infekcji W32.Kwbot.Worm ,
Wyłącz przywracanie systemu,
Zakoncz najpierw proces svchost64.exe i usuń teraz odwołanie do niego w rejestrze z klucza :

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun.

Resztę czynności które naleźy podjąć aby pozbyć się robaka podał Tobie Rebe.
Gdybyś dalej miał problemy to napisz.
McScr@by
Dodano
09.06.2004 00:20:47
Niestety, nie wiedzieć czemu, kiedy włączam Regedit to po kilku sekundach mi go wyłącza :evil: Co jest?

A zapomniałem dodać, źe przez jakieś półtorej roku miałem podkręcony procesor... Tylko nie mówcie, źebym kupił nowy :D
Golebiu
Dodano
08.06.2004 23:48:08
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/w32kwbotg.html – masz równieź podaną gałąź rejestru do wyczyszczenia.

Co się zaś 'podskoków tyczy" to mogą być one z wym powyźej związane.
Rebe
Dodano
08.06.2004 21:47:22
Golebiu
Dodano:
08.06.2004 21:42:55
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1