Czy zasilacz dobry?

Witam :) Mam pytanie w sumie bardzo dla mnie wazne mianowicie chce kupic komputer a raczej zamienic Obecny 3,2 Athlon Xp na INTELA QUAD 2,6 (4 rdzenie) +1 dysk około 650GB +Graficzna nvidia Seria 8 320Mb oraz około 4 Gb ram Mam zasilacz kupiony w sumie nie tak dawno (Top Power 480W 3,3V-24A , 5V-44A,12V1 20A,12V2-20A) i mam pytanie czy ten zasilacz uciagnie ten sprzed BEZ PODKRECANIA ??

Odpowiedzi: 4

Moze masz racje ale chyba Vista bedzie w pelni korzystała z 4 rdzeni a nie ukrywajmy ze Vista to przyszłosc poki nie zrobia wndows seven (vienna) i juz pewnie niedługo beda robili gry pod 4 rdzenie :) Oczywiscie nie mam zamiaru kupowac tego proca teraz kiedy jest po 900zł za podstawowa wersje 2,4 poczekam az 3,0 bedzie w tej cenie a poza tym dopoki nie bedzie DDR3 za 200zł za 1 Gb tez nie kupie i chyba rqaczej poczekam z grafika az zaczna montowac na nich ddr 4 :) Bo jednak chyba głupota kupowac kompa przed wypuszczeniem nowosci Chodziło mi tylko zebys spr czy ten zasilacz dał by rade ewentualnemu quad-owi bo nastepne karty grafiki beda coraz to mniej pradu potrzebowaly :) DDR3 mniejsze napieca DDR4 tez takze moze sie okazac ze zaczna sie spoworotem cofac do 350W :)
Quad888
Dodano
01.12.2007 14:25:39
Wiesz, spróbować zawsze można, jak nie będzie pracował stabilnie to wtedy wymień. a obecny zasilacz możesz sprzedać za rozsądną kasę na Allegro.
Pitt
Dodano
29.11.2007 00:50:15
Kurde no :( Zasiłke kupiłem niedawno i wydałem niemała kase i znow bede musiał wymieniac? Ale jak nie bede go za mocno obciazał to da rade na spokojnie uciagnac ? Chyba ze poczekam do serii 9 moze bedzie mniej prado zerna tak samo DDR3 tez maja mniejsze napiecie
Quad888
Dodano
28.11.2007 18:05:07
Zasilacz jest co prawda bardzo dobry, ale przy tak prądożernej maszynie (4 rdzenie i GF8800GTS) wydaje mi się, że może nie dać rady - 550W mogłoby być rozsądne. Inna sprawa, że żaden zasilacz nie powinien cały czas pracować pełną mocą. BTW: jak bierzesz już tak wypasioną grafę, to weź wersję z większą ilością pamięci - przy bardzo wysokich rozdziałkach na tej grafie bywają problemy z teksturami - właśnie przez pamięć.
Pitt
Dodano
28.11.2007 14:34:14
  • Seeker 29.11.2007 18:31:30

[quote=Pitt]Zasilacz jest co prawda bardzo dobry, ale przy tak prądożernej maszynie (4 rdzenie i GF8800GTS) wydaje mi się, że może nie dać rady - 550W mogłoby być rozsądne. Inna sprawa, że żaden zasilacz nie powinien cały czas pracować pełną mocą. [/quote] To co napisałeś , niestety sugeruje że o zasilaczach coś wiesz, ale chyba nie wszystko, . Od kiedy to ogólna moc zasilacza decyduje o jego walorach ? Wymienianie mocy ogólnej , jako kryterium taką tezę każe postawić Quad888 napisał przecież o wartościach dla poszczególnych gałęzi napięć (3,3V-24A , 5V-44A,12V1 20A,12V2-20A) Te wartości prądowe są i tak nad to, co potrzeba - nawet na Quada. Tak więc, bez przesady . A na marginesie. Kupowanie teraz 4 -ro rdzeniowego procesora , to wywalenie pieniędzy . Jeśli ten komputer to nie serwer , a jednostka domowa, przeważnie do grania , to jakby na to nie patrzeć, dwurdzeniowy Core2 skopie tyłek czterordzeniowemu w każdej konfiguracji - z prostego powodu . Nie ma aplikacji, gier, napisanych na czterordzeniowe procesory , a póki nie ma lub jest niewiele i może długo nie być więcej, wchodzenie IMHO w ten procesor, to pomyłka , lub owczy pęd reklamą wywołany. Ale każdy robi ze swoja kasą co chce .A moja opinia jest li tylko, osobistą dywagacyją.

Quad888
Dodano:
28.11.2007 12:05:41
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1