Czy Warto ???

Mam taką propozycję od kolegi: 8)

Ja mu daję swój 3–dniowy dysk WDC 200 GB 7200rpm 8 mb cache (dalem za niego 375z) a on mi daje:

Seagate VII 80 GB 7200rmp – ma coś około 2 lat.
Ati Radeon 9200 BOX 128MB Ram 128 bit – teź coś około 2 lat.
Dorzuca mi jeszcze 130 zł. :arrow:

I teraz pytanie :idea: Czy warto się zamienić :?: Czekam na wasze odpowiedzi i z góry dzięki.

Odpowiedzi: 14

WD dawał 3 lata gwarancji – bo bez tego nikt by tych dysków nie kupił :D
Seagate nie potrzebował takiej reklamy 8)
Gdyby te dyski miały chodzić mniej niź 5 lat – producent nigdy by nie dał takiej gwarancji. Prozaiczny powód: jemu by się to nie opłacało! To tak jakby sprzedawał dwa dyski w cenie jednego. Zawsze zakłada się pewne ryzyko, ze część dysków wróci do producenta w okresie gwarancyjnym – ale to jest ok 5% ogólnej produkcji, a nie 50%... Myśl!!! To nie boli!!!

Co do grafiki: Jakto niewielka przepaść? Pomiędzy GF2MX200 – a Radeonem9200? Ogromna!!!
evil44
Dodano
18.03.2005 14:17:31
szczerze watpie ze bedzie to jakas wielka przepasc w wydajnosci ;|
Lucky
Dodano
18.03.2005 13:53:56
evil44:
JN:
...musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.

A kto tak powiedział? To jakieś plotki. Owszem dyski się sypią po 3 latach – ale tylko takie, które miały jakieś niedociągnięcia w procesie produkcyjnym – jakieś wady ukryte od nowości(czytaj: WD Caviar – i to teź nie wszystkie).

PS. Skoro dyski WDC są gorsze od seagate`ow to dlaczego jeszcze pół roku temu WD dawał (i daje) 3 lata gwarancjii a seagate 1 ??? Te nowsze modele seagate`a mają juź 5 lat gwarancjii ale nie wierzę, źeby choć połowa sprzedanych dysków pochodziła tyle czasu bez awarii. :? :roll:

Chyba jednak nie ulegnę propozycjii i zostane przy moim WDC. Chociaź kusi mnie grafika, bo moja jest troszke... hmmm tak jakby zabytkowa
:wink: :roll: 8) :lol:
t0bi
Dodano
18.03.2005 13:53:10
evil44:
Co nie zmienia faktu, źe w przypadku firmy Seagate (mam na myśli głównie model Barracuda) okres działania dysku wynosi średnio raczej 5 lat niź 1 miesiąc.
Powiem tak – częściej wymieniamy inne podzespoły niź dyski. No chyba, źe doskwiera ci brak miejsca? Wielu moich znajomych ma nowe kompy, na których posadzili stare Barracudy ATAIII. I jakoś się nie rozwalają, pomimo, źe juź dawno przekroczyły "magiczną granicę 3 lat"...

I te stare dyski strasznie im spowalniają komputer.. ;–)
Mrówek
Dodano
18.03.2005 13:19:08
Co nie zmienia faktu, źe w przypadku firmy Seagate (mam na myśli głównie model Barracuda) okres działania dysku wynosi średnio raczej 5 lat niź 1 miesiąc.
Powiem tak – częściej wymieniamy inne podzespoły niź dyski. No chyba, źe doskwiera ci brak miejsca? Wielu moich znajomych ma nowe kompy, na których posadzili stare Barracudy ATAIII. I jakoś się nie rozwalają, pomimo, źe juź dawno przekroczyły "magiczną granicę 3 lat"...
evil44
Dodano
18.03.2005 12:27:27
Nikt Ci tego nie powie,ale widać to jak się wymienia dyski no i poczytaj net i inne Fora,moźna wyciągnąć taki wniosek.

Co nie znaczy źe nie będzie chodził i 5 lat lub 1 miesiąc.
JNJN
Dodano
18.03.2005 12:11:38
JN:
...musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.

A kto tak powiedział? To jakieś plotki. Owszem dyski się sypią po 3 latach – ale tylko takie, które miały jakieś niedociągnięcia w procesie produkcyjnym – jakieś wady ukryte od nowości(czytaj: WD Caviar – i to teź nie wszystkie).
evil44
Dodano
18.03.2005 11:41:28
Te dyski są dobre,ale dysk ma dwa lata i ponad pół źycia mu mineło,musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.

Przetestuj go dokładnie narzędziami producenta.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
JNJN
Dodano
18.03.2005 10:32:57
a co powiecie o tym dysku seagate? Przypominam, źe był pewien okres w działaniu tego dysku, źe zasilacz na którym pracował, nie wyrabiał i dysk cały czas się resetował... ten proceder trwał do momentu wymienienia zasiłki, czyli jakiś miesiąc... :? i właśnie dlatego nie wiem, czy zdecydować się na tą zamianę chociaź dysk w tej chwili nie ma źadnych problemów. Wyniki testu S.M.A.R.T w SpeedFanie są dobre. Kreski Fitness i performance są pełne. Co o tym myślicie :?:
t0bi
Dodano
18.03.2005 08:42:29
Interes nie najgorszy. To zalezy od tego czy naprawde potrzebujesz 200GB przestrzeni dyskowej. Jak nie to poco kupowałeś ten dysk... ale jezeli coś Ci się zmieniło i juź nei potrzebujesz tyle przestrzeni to opłaca się (ale wytarguj jeszcze kilka zlociszy :wink: )
darek_dade
Dodano
17.03.2005 21:53:01
no ja mu dorzucam jeszcze tego Geforca a on mi 25 zł czyli dostane jeszcze 155 zł :D to mi jeszcze wystarczy na 256MB ramu 400 elixira :D

ale najbardziej boję się tego, źe dysk sie posypie i bede musial wydac znowu 300 zł na nówke :? :shock: bo był pewien okres w działaniu tego dysku, źe zasilacz na którym pracował, nie wyrabiał i dysk cały czas się resetował... :? ten proceder trwał do momentu wymienienia zasiłki, czyli jakiś miesiąc...
t0bi
Dodano
17.03.2005 21:18:31
klonpiotr:
moim zdaniem sie oplaca jak sprzedasz jeszcze swojego geforca to bedzie czlkiem dobry interes.ale jak mozna tak wyzyskiwac kolege.............

Chociaź kokosów z tego nie bedzie miał :wink: Góra 40zł jak ktos bedzie chciał kupic
Damianos
Dodano
17.03.2005 21:12:06
moim zdaniem sie oplaca jak sprzedasz jeszcze swojego geforca to bedzie czlkiem dobry interes.ale jak mozna tak wyzyskiwac kolege.............
klonpiotr
Dodano
17.03.2005 21:05:34
klonpiotr
Dodano
17.03.2005 21:05:34
t0bi
Dodano:
17.03.2005 20:48:54
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1