Czy Warto ???
Mam taką propozycję od kolegi: 8)
Ja mu daję swój 3–dniowy dysk WDC 200 GB 7200rpm 8 mb cache (dalem za niego 375z) a on mi daje:
Seagate VII 80 GB 7200rmp – ma coś około 2 lat.
Ati Radeon 9200 BOX 128MB Ram 128 bit – teź coś około 2 lat.
Dorzuca mi jeszcze 130 zł. :arrow:
I teraz pytanie :idea: Czy warto się zamienić :?: Czekam na wasze odpowiedzi i z góry dzięki.
Ja mu daję swój 3–dniowy dysk WDC 200 GB 7200rpm 8 mb cache (dalem za niego 375z) a on mi daje:
Seagate VII 80 GB 7200rmp – ma coś około 2 lat.
Ati Radeon 9200 BOX 128MB Ram 128 bit – teź coś około 2 lat.
Dorzuca mi jeszcze 130 zł. :arrow:
I teraz pytanie :idea: Czy warto się zamienić :?: Czekam na wasze odpowiedzi i z góry dzięki.
Odpowiedzi: 14
WD dawał 3 lata gwarancji – bo bez tego nikt by tych dysków nie kupił :D
Seagate nie potrzebował takiej reklamy 8)
Gdyby te dyski miały chodzić mniej niź 5 lat – producent nigdy by nie dał takiej gwarancji. Prozaiczny powód: jemu by się to nie opłacało! To tak jakby sprzedawał dwa dyski w cenie jednego. Zawsze zakłada się pewne ryzyko, ze część dysków wróci do producenta w okresie gwarancyjnym – ale to jest ok 5% ogólnej produkcji, a nie 50%... Myśl!!! To nie boli!!!
Co do grafiki: Jakto niewielka przepaść? Pomiędzy GF2MX200 – a Radeonem9200? Ogromna!!!
Seagate nie potrzebował takiej reklamy 8)
Gdyby te dyski miały chodzić mniej niź 5 lat – producent nigdy by nie dał takiej gwarancji. Prozaiczny powód: jemu by się to nie opłacało! To tak jakby sprzedawał dwa dyski w cenie jednego. Zawsze zakłada się pewne ryzyko, ze część dysków wróci do producenta w okresie gwarancyjnym – ale to jest ok 5% ogólnej produkcji, a nie 50%... Myśl!!! To nie boli!!!
Co do grafiki: Jakto niewielka przepaść? Pomiędzy GF2MX200 – a Radeonem9200? Ogromna!!!
szczerze watpie ze bedzie to jakas wielka przepasc w wydajnosci ;|
evil44:JN:...musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.
A kto tak powiedział? To jakieś plotki. Owszem dyski się sypią po 3 latach – ale tylko takie, które miały jakieś niedociągnięcia w procesie produkcyjnym – jakieś wady ukryte od nowości(czytaj: WD Caviar – i to teź nie wszystkie).
PS. Skoro dyski WDC są gorsze od seagate`ow to dlaczego jeszcze pół roku temu WD dawał (i daje) 3 lata gwarancjii a seagate 1 ??? Te nowsze modele seagate`a mają juź 5 lat gwarancjii ale nie wierzę, źeby choć połowa sprzedanych dysków pochodziła tyle czasu bez awarii. :? :roll:
Chyba jednak nie ulegnę propozycjii i zostane przy moim WDC. Chociaź kusi mnie grafika, bo moja jest troszke... hmmm tak jakby zabytkowa
:wink: :roll: 8) :lol:
evil44:Co nie zmienia faktu, źe w przypadku firmy Seagate (mam na myśli głównie model Barracuda) okres działania dysku wynosi średnio raczej 5 lat niź 1 miesiąc.
Powiem tak – częściej wymieniamy inne podzespoły niź dyski. No chyba, źe doskwiera ci brak miejsca? Wielu moich znajomych ma nowe kompy, na których posadzili stare Barracudy ATAIII. I jakoś się nie rozwalają, pomimo, źe juź dawno przekroczyły "magiczną granicę 3 lat"...
I te stare dyski strasznie im spowalniają komputer.. ;–)
Co nie zmienia faktu, źe w przypadku firmy Seagate (mam na myśli głównie model Barracuda) okres działania dysku wynosi średnio raczej 5 lat niź 1 miesiąc.
Powiem tak – częściej wymieniamy inne podzespoły niź dyski. No chyba, źe doskwiera ci brak miejsca? Wielu moich znajomych ma nowe kompy, na których posadzili stare Barracudy ATAIII. I jakoś się nie rozwalają, pomimo, źe juź dawno przekroczyły "magiczną granicę 3 lat"...
Nikt Ci tego nie powie,ale widać to jak się wymienia dyski no i poczytaj net i inne Fora,moźna wyciągnąć taki wniosek.
Co nie znaczy źe nie będzie chodził i 5 lat lub 1 miesiąc.
Co nie znaczy źe nie będzie chodził i 5 lat lub 1 miesiąc.
JN:...musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.
A kto tak powiedział? To jakieś plotki. Owszem dyski się sypią po 3 latach – ale tylko takie, które miały jakieś niedociągnięcia w procesie produkcyjnym – jakieś wady ukryte od nowości(czytaj: WD Caviar – i to teź nie wszystkie).
Te dyski są dobre,ale dysk ma dwa lata i ponad pół źycia mu mineło,musisz liczyć źe dysk wysokoobrotowy ma średnią źycia to około 3 lata.
Przetestuj go dokładnie narzędziami producenta.
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
Przetestuj go dokładnie narzędziami producenta.
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
a co powiecie o tym dysku seagate? Przypominam, źe był pewien okres w działaniu tego dysku, źe zasilacz na którym pracował, nie wyrabiał i dysk cały czas się resetował... ten proceder trwał do momentu wymienienia zasiłki, czyli jakiś miesiąc... :? i właśnie dlatego nie wiem, czy zdecydować się na tą zamianę chociaź dysk w tej chwili nie ma źadnych problemów. Wyniki testu S.M.A.R.T w SpeedFanie są dobre. Kreski Fitness i performance są pełne. Co o tym myślicie :?:
Interes nie najgorszy. To zalezy od tego czy naprawde potrzebujesz 200GB przestrzeni dyskowej. Jak nie to poco kupowałeś ten dysk... ale jezeli coś Ci się zmieniło i juź nei potrzebujesz tyle przestrzeni to opłaca się (ale wytarguj jeszcze kilka zlociszy :wink: )
no ja mu dorzucam jeszcze tego Geforca a on mi 25 zł czyli dostane jeszcze 155 zł :D to mi jeszcze wystarczy na 256MB ramu 400 elixira :D
ale najbardziej boję się tego, źe dysk sie posypie i bede musial wydac znowu 300 zł na nówke :? :shock: bo był pewien okres w działaniu tego dysku, źe zasilacz na którym pracował, nie wyrabiał i dysk cały czas się resetował... :? ten proceder trwał do momentu wymienienia zasiłki, czyli jakiś miesiąc...
ale najbardziej boję się tego, źe dysk sie posypie i bede musial wydac znowu 300 zł na nówke :? :shock: bo był pewien okres w działaniu tego dysku, źe zasilacz na którym pracował, nie wyrabiał i dysk cały czas się resetował... :? ten proceder trwał do momentu wymienienia zasiłki, czyli jakiś miesiąc...
klonpiotr:moim zdaniem sie oplaca jak sprzedasz jeszcze swojego geforca to bedzie czlkiem dobry interes.ale jak mozna tak wyzyskiwac kolege.............
Chociaź kokosów z tego nie bedzie miał :wink: Góra 40zł jak ktos bedzie chciał kupic
moim zdaniem sie oplaca jak sprzedasz jeszcze swojego geforca to bedzie czlkiem dobry interes.ale jak mozna tak wyzyskiwac kolege.............
moim zdaniem sie oplaca jak sprzedasz jeszcze swojego geforca to bedzie czlkiem dobry interes.ale jak mozna tak wyzyskiwac kolege.............
Strona 1 / 1