czy warto mieć w LANie zewnętrzny IP ?

Tak jak w temacie.
Moja osiedlowa sieć LAN oferuje za darmo mozliwość posiadania zewnętrznego IP.
Jakie ma to korzyści , a jakie wady ?
dzięki

Odpowiedzi: 6

wpisuje w ustawianiech protokołu TCP/IP, a ten komunikat pojawia się na tej stronce, gdzie mam to prywatne konto,tam między innymi mogę przekierowywać porty
szulcik
Dodano
19.04.2006 19:28:09
1. Gdzie wpisujesz ten IP? Na jakiejs www?
2. Gdzie i kiedy pojawia sie ten napis o koniecznosci recznej konfiguracji?
sparky
Dodano
19.04.2006 00:55:58
dlaczego kiedy ręcznie wpisuje zewnętrzny adres IP i reszte konfiguracji na strone mojego dostawcy neta ,gdy logouje sie na konto, które posiada kaźdy uzytkownik tej sieci, nadal widnieje napis, źe mam ręcznie skonfigurować karte??to co wpisuje nic nie zmienia
szulcik
Dodano
18.04.2006 19:45:54
Jezeli jest dostep do konfiguracji routera/firewalla to wspomniany serwer mozna postawic lub sciagac/udostepniac pliki i na wewnetrznym IP ustawiajac odpowiednie przekierowania na portach.
Rozwiazanie zawsze bezpieczniejsze – IMHO praktycznie ZAWSZE lepiej dzialac na wewnetrznym IP.
sparky
Dodano
17.04.2006 21:44:25
nie bardzo chyba źe chcesz postawic własny serwer albo grać z kimś w gre bo wtedy moźesz wpisać aders IP
i386
Dodano
17.04.2006 20:22:53
Kidyś pisałem o tym

Walety:
Moźliwość bezpośrednich połączeń.
Zawsze idzie postawić jakiś serwer (FTP, HTTP, TELNET).

Zady:
Trza się lepiej zabazpieczać.
Niektóre klasy IP są dla zasady zbanowane – swego czasu na IRC'u tak było, źe IP neostrady (nie wszystkie) miały k–line (tak to się chyba nazywa.)

Ogólnie jak nie grasz, nie ciągniesz przez p2p, nie bawisz się w serwery to zew. IP na nic Ci sie nie przyda.
Anonymous
Dodano
15.04.2006 11:02:10
radassz
Dodano:
14.04.2006 21:59:34
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1