czy warto aktualizować BIOS nagrywarki?
mam nagrywarkę DVD LG GSA4163B.przez pół roku nie było problemów,aź nagle od kilku dni,większość nagranych płyt jest do wyrzucenia,a zapis zakończony niepowodzeniem z róźnych powodów:albo "błędny adres bloku" albo "nie moźna zakończyć płyty" albo przy 1% komputer się zawiesza i muszę robić reset albo po prostu komunikat "zapis zakończony niepowodzeniem"(Nero).jakie mogą być tego przyczyny?czy warto podjąć ryzyko aktualizacji firmware nagrywarki?(podłączyć nagrywarkę jako jedyne urządzenie i jako master–tyle tych ceregieli)jak się nie powiedzie to juź nic nie pomoźe,czy takie ryzyko się opłaca?czy moźe być jeszcze coś oprócz firmware co mogłoby pomóc?(aktualizowałem sterowniki ASPI i nic nie pomogło).
Odpowiedzi: 20
Zrobiłem to!!(Pisałem do pomocy techn. LG i polecili mi zrobienie tego)Aktualizacja BIOSu przebiegła bezproblemowo,jak narazie z powodzeniem nagrałem dwie DVD :) .Z drugim napędem (CDRW) teź miałem problem więc pomyślałem przy okazji zaktualizuję firmware tego napędu,ale się nie udało,bo pisało coś takiego:"CD–ROM drive model doesn't match"–to nie moźe być prawdą bo dokładnie sprawdziłem i firmware było dla mojego napędu,tylko jedna rzecz mnie zdziwiła:firmware mojego napędu to "1.03" a wersja nowego firmware:"101"(dokładnie tak:jedno z kropką,drugie bez)a nie aktualizowałem firmware od 1,5 roku!jak to moźliwe źe najnowsze firmware na stronie LG to 101 a moje 1.03??!Chodzi o napęd CD–RW GCE 8525B.Moźe ma ktoś ten napęd i aktualizował firmware??
JA mialem problemy z Dyskeim Westerna dysk MA 160 GB A POKAZYWALO MI 142 sERWISANT SPRAWDZIL CALEGO KOMPA I Wlorzyl MI nowszy Nowy Dysk Z nowymi technogiami jakimis I Hodzi jak Buźa A co Do nagrywarek DVDV polecam Liteon SOHW Z nowym Biosem Hodzi Jak bajeczka
zrob na poczatku pozadek z systemem... a najlepiej zainstaluj go od nowa
robiłem to juź kilka razy...
boję się, ale w końcu co mam do stracenia... :( gwarancja na szczęście jeszcze jest,jak nie pomoźe aktualizacja BIOSu (co wydaje się bardzo prawdopodobne) to nie będzie innego wyjścia, jak oddanie do naprawy(chodź nadal nie wiem czy to rzeczywiście wina nagrywarki czy komputera..zaktualizuj bios
adrino:mam nagrywarkę DVD LG GSA4163B.przez pół roku nie było problemów,aź nagle od kilku dni,większość nagranych płyt jest do wyrzucenia,a zapis zakończony niepowodzeniem z róźnych powodów:albo "błędny adres bloku" albo "nie moźna zakończyć płyty" albo przy 1% komputer się zawiesza i muszę robić reset albo po prostu komunikat "zapis zakończony niepowodzeniem"(Nero).jakie mogą być tego przyczyny?czy warto podjąć ryzyko aktualizacji firmware nagrywarki?(podłączyć nagrywarkę jako jedyne urządzenie i jako master–tyle tych ceregieli)jak się nie powiedzie to juź nic nie pomoźe,czy takie ryzyko się opłaca?czy moźe być jeszcze coś oprócz firmware co mogłoby pomóc?(aktualizowałem sterowniki ASPI i nic nie pomogło).
zrob na poczatku pozadek z systemem... a najlepiej zainstaluj go od nowa... jesli pomoze to ok.. a jak nie to zaktualizuj bios... jak i to nie pomoze to oddaj na gwarancje... jak gwarancji nie ma to rozbierz i poprostu przedmuchaj nagrywarke sprezonym powietrzem
adrino:biciq musiałeś trafić na wyjątkowych ludzi w tym serwisie bo ja sobie nie wyobraźam,źeby tak łatwo wymieniali nagrywarki nawet jeszcze nowsze...
dzięki wszstkim za pomoc,prawdopodobnie spróbuję skontaktować się z pomocą techniczną LG i zobaczę co oni na to...
no fakt mialem szczescie :)
jakbys mial problemy to daj znac, moze da sie cos zrobic, bo po co sie po urzedach tluc jak mozna z nimi rozmawiac :)
jak rozumiem uwala tylko niektóre
powiem więcej:uwala większość...:(
nauczka na przyszłosc – nfrywaki ZAWSZE kupowac blisko domu
no właśnie...kompletnie nie spodziewałem się źe cokolwiek mogłoby się stać,ale mam nauczkę
jest wiele organizacji które skutecznie Ci pomogą – Rzecznik praw konsumenta, Federacja Konsumentów.
no aź tak źle jeszcze nie jest,na razie jeszcze nikt ze sklepu gdzie kupiłem nagrywarkę nie odmówił mi pomocy(bo jeszcze tam nie byłem,bo jednak mam wraźenie źe sama nagrywarka jest dobra a problem leźy gdzie indziej)
biciq musiałeś trafić na wyjątkowych ludzi w tym serwisie bo ja sobie nie wyobraźam,źeby tak łatwo wymieniali nagrywarki nawet jeszcze nowsze...
dzięki wszstkim za pomoc,prawdopodobnie spróbuję skontaktować się z pomocą techniczną LG i zobaczę co oni na to...
JN:czy w razie niepowodzenia naprawią mi napęd w ramach gwarancji
Zapłacisz za naprawę.
ehhh przesadzasz....od zawsze uzywam napedów LG i za kazdym razem jak wysylam napęd z takimi objawami (a na 4 jakie mialem bylo tyle z dwoma) to LG odsylalo mi wymieniony naped na nowy a nawet mi wymieniali na nowszy....
fakt warto updatowac firmware ale nie zawsze to pomaga w moej nagrywarce DVD zaczely siadac plyty po 10 nagraniu, miala ona wtedy jakies 2 miesiace. Wysłałem do serwisu i oddali mi nowiutki wyźszy model.
[quote="JN"]
Ja od jakiegoś czasu stosuje inny sposób czyszczenia lasera , który okazał się bardzo skuteczny.
W pierwszej kolejności naleźy zdjąć obudowę nagrywarki tak aby moźna było dostać się do lasera.
Następnie przygotowujemy szklankę roztworu składającego się z wody oraz kilku kropel płynu do naczyć . Następnie samym kantem kartki zamoczonej we wcześniej przygotowanym roztworze przemywamy laser (bardzo delikatnie).
W kolejnym kroku osuszamy oczko lasera – aby to zrobić musimy urwać kawałek kartki i częścią z włoskami przetrzeć bardzo delikatnie laser – the end.
Dodam, źe jest to procedura sprawdzona i skuteczna w przypadku zwykłych nagrywarek CD–RW. Sam stosowałem ją w przypadku raczej starszych modeli.
Nie wiem, jak zadziała ona na DVD–R oraz nowsze modele zwykłych nagrywarek???!!! (Pytanie do rozstrzygnięcia)
Jeśli chodzi o sprawy kosumenckie i gwarancję. Kiedy pojawią się problemy pamiętaj, źe jest wiele organizacji które skutecznie Ci pomogą – Rzecznik praw konsumenta, Federacja Konsumentów.
Powyźsze instytucje są od tego aby w sposób kompetenty bezpłatnie pomagać konsumentom w trudnych przypadkach!!
pozdro,
Oczywiście najpierw zrób czyszczenie napędu – dobra firmowa płyta CD czyszcząca
Ja od jakiegoś czasu stosuje inny sposób czyszczenia lasera , który okazał się bardzo skuteczny.
W pierwszej kolejności naleźy zdjąć obudowę nagrywarki tak aby moźna było dostać się do lasera.
Następnie przygotowujemy szklankę roztworu składającego się z wody oraz kilku kropel płynu do naczyć . Następnie samym kantem kartki zamoczonej we wcześniej przygotowanym roztworze przemywamy laser (bardzo delikatnie).
W kolejnym kroku osuszamy oczko lasera – aby to zrobić musimy urwać kawałek kartki i częścią z włoskami przetrzeć bardzo delikatnie laser – the end.
Dodam, źe jest to procedura sprawdzona i skuteczna w przypadku zwykłych nagrywarek CD–RW. Sam stosowałem ją w przypadku raczej starszych modeli.
Nie wiem, jak zadziała ona na DVD–R oraz nowsze modele zwykłych nagrywarek???!!! (Pytanie do rozstrzygnięcia)
Jeśli chodzi o sprawy kosumenckie i gwarancję. Kiedy pojawią się problemy pamiętaj, źe jest wiele organizacji które skutecznie Ci pomogą – Rzecznik praw konsumenta, Federacja Konsumentów.
Powyźsze instytucje są od tego aby w sposób kompetenty bezpłatnie pomagać konsumentom w trudnych przypadkach!!
pozdro,
gdyby problem lezał w kompie albo systemie to by nie nagrywało ZADNEJ płytki a jak rozumiem uwala tylko niektóre ( jak uwala kazda o oczywiscie po pierwsze reinstal systemu ) a jak uwala niektóre to nagrywara do servisu i nauczka na przyszłosc – nfrywaki ZAWSZE kupowac blisko domu ;–)
no tak to jeszcze problem z tym do którego sklepu z tym iść, tam gdzie kupiłem komputer czy nagrywarkę DVD?komputer kupiłem w swoim mieście a nagrywarkę 45km odemnie.jeźeli zawiozę tam samą nagrywarkę,to oni ją sprawdzą i okaźe się źe jest dobra,bo tak mi się wydaje źe problem leźy gdzieś w komputerze,ale tak nie za bardzo zanieść komputer tam gdzie go kupiłem i skarźyć się źe mi nagrywarka nie działa której nie kupiłem u nich.moźe bym spróbował napisać do pomocy technicznej producenta(LG)?to chyba by było najpewniejsze rozwiązanie,pod warunkiem źe odpowiedzą...
powidz mu ze takie pierdoły to moze opowiada swoim dzieciom – klient NIE MUSI sie znac na sprzecie i moze chocby 1000 razy oddawac cos co uwaza ze nie działa – a servis najwyzej moze odesłac po sprrawdzeniu ze jest OK – a jak dalej nie bedzie Ci dziłało to zazadaj sprawdzenia w sklepie ( oczywiscie musisz przyniesc swoje płytki ) i tyle i nie daj sie sfrajerowac – zapłaciłes – wymagaj
QQQ:. Nagrywara do servisu i kur...a ma działac a niech Ci nie pierd...lą o sterownikach . powodzenia
jo jo jo okaźe się źe nagrywarka jest dobra i jeszcze będę im musiał zapłacić,pan sprzedawca ze sklepu mnie o tym ostrzegł jak byłem z pierwszym napędem(CDRW),źe moźe dać nagrywarę do serwisu ale jak nie ma usterki,to będą wołać kasę za bezpodstawne zawracanie gitary.
nie baw sie w pierdoły typu stery , kable , przepinaianie itp – jak pół roku dziłało normalnie to ma tak działac DALEJ ( firmware tylko jak uzywasz najnowszych nosników ( innych niz przedtem ) i chcesz na nich nagrywac z max predkoscią . Nagrywara do servisu i kur...a ma działac a niech Ci nie pierd...lą o sterownikach . powodzenia
Orochimaru:Powinieneś przepiąć nagrywarkę na inny kanał a w jej miejsce dać dysk (przypuszczam źe jest na drugim kanale).
jak juź wyźej pisałem na pierwszym kanale mam HDD i nagrywarkę DVD LG a na drugim napęd DVD i nagrywarkę CDRW–wszystko zajęte,ale jak by coś to dało to ewentualnie odłączył bym jeden napęd,ale przy tym układzie przez pół roku wszystko było dobrze... :?:
Naprawdę mam stracha z tym firmware,nie wiem co robić :shock:
JN:Oczywiście najpierw zrób czyszczenie napędu – dobra firmowa płyta CD czyszcząca
:shock: Płyty czyszczące były dobre parę lat temu.
Teraz gdy soczewki są w większości poliwęglanowe taka płyta podziała jak szlifierka. ODRADZAM.
Wymiana taśmy nic nie da bo i tak dysk będzie chodził z prędkością napędu. Powinieneś przepiąć nagrywarkę na inny kanał a w jej miejsce dać dysk (przypuszczam źe jest na drugim kanale).
Upgrade firmware'u nie zaszkodzi, instalacja sterowników ASPI teź.
adrino:JN:
Wymień taśmę sygnałową na nową 80 źyłową .
ale czy to pasuje do kaźdego napędu?napęd mam razem z HDD na primary bo secondary mam oba zajęte.czy HDD teź moźe być pod 80–źyłową?
Moźe, a nawet powinien.
JN:
Wymień taśmę sygnałową na nową 80 źyłową .
ale czy to pasuje do kaźdego napędu?napęd mam razem z HDD na primary bo secondary mam oba zajęte.czy HDD teź moźe być pod 80–źyłową?
czy w razie niepowodzenia naprawią mi napęd w ramach gwarancji
Zapłacisz za naprawę.
Oczywiście najpierw zrób czyszczenie napędu – dobra firmowa płyta CD czyszcząca i sprawdź nagrywanie na nośnikch z któymi nie było problemu wcześniej.
Bo moźliwe źe nagrywara ma problem z nowymi nośnikami lub ma problem z ich obsługą – wtedy moźe coś da nowe firmware.
Wymień taśmę sygnałową na nową 80 źyłową – zostaw samą nagrywarę DVD na II kanale IDE ustawiona jako Master i wpięta na końcowej wtyczce taśmy.
Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.
Odinstaluj wszelkie oprogramowanie do nagrywania – zrób czystkę w systemie po tym oprogramowaniu i wgraj najnowsze Nero i zobacz.
Poczytaj
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381
Jak to nic nie da zrób co pisałem wcześniej – inny komp,serwis.
czyszczenie lasera ?mam ją dopiero pół roku...,a moźe coś ogólnie z komputerem,bo po ok.roku zaczęła mi się psuć nagrywarka CDRW(teź LG).oczywiście byłem z tym fantem w serwisie i powiedzieli źe jakieś sterowniki kontrolera były spieprzone,no i jakiś czas było dobrze ale po ok.miesiącu było to samo...więc kupiłem se nagrywarkęDVD(jak wyźej)pół roku było dobrze i zaczęło się dziać dokładnie to samo co z nagrywarką CDRW...ogólnie mam dwie nagrywarki i nie mam na czym nagrywać :?
mam stracha z tym firmware,w razie niepowodzenia producent nie ponosi odpowiedzialności,czy dotyczy to takźe nagrywarek na gwarancji?(tzn.czy w razie niepowodzenia naprawią mi napęd w ramach gwarancji?)
mam stracha z tym firmware,w razie niepowodzenia producent nie ponosi odpowiedzialności,czy dotyczy to takźe nagrywarek na gwarancji?(tzn.czy w razie niepowodzenia naprawią mi napęd w ramach gwarancji?)
Moźe najpierw czyszczenie lasera nagrywary.
Sprawdź na nośnikach które nagrywara napewno nagrywała dobrze.
I zawsze warto aktualizować firmware.
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20040102200158
Strona producenta.
http://www.lge.pl/
Jak dalej to samo:
Sprawdź na innym kompie,moźe serwis.
Sprawdź na nośnikach które nagrywara napewno nagrywała dobrze.
I zawsze warto aktualizować firmware.
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20040102200158
Strona producenta.
http://www.lge.pl/
Jak dalej to samo:
Sprawdź na innym kompie,moźe serwis.
Strona 1 / 1