Czy to moźe być powodem wieszania się komputera?
Witam mam takie pytanko– czy kontroler dysków na płycie głównej moźe być powodem wieszania mi się komputera np. podczas defragmentacji dysku. Dysk mam sprawny (sprawdzałem go programem producenta(uruchamiany w DOS–ie) i podało ze jest zero błędów, ale jak chce cos zainstalować to czasami wiesza mi sie komputer no i tak jak juz powiedziałem ze przy defragmentacji takźe(ale takźe bez powodu np. pisałem cos w office i sie zwaiesił itp.) Logi były sprawdzane i nie bylo zadnych powaznych błędów. Dlatego myślę ze to moze byc własnie kontroler.Za odpwowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedzi: 11
Dziekuje JN wykonam wszystko jak powiedziałes!Jeszcze raz dzieki za rade!
Prawdopodobnie jest to błąd odczytu programu Everest.
Zasilacz nie podaje napięcia 2.5 V,tylko płyta główna i zasila nim moduły pamięci.
Napięcia sprawdź w biosie.
Wykonaj konserwację kompa,sprawdź wszystko dokładnie,odkurzanie,czyszczenie złącz,temperatury wszystkiego CPU,GPU,chipa płyty i zasilaczy na płycie,dysku.
Sprawdź kompa na innym mocniejszym zasilaczu.
Dysk WD80 ustaw na zworce z Master na CSlub odwrotnie i podepnij na ostatniej wtyczce taśmy sygnałowej – ma być sam na taśmie na I kanale IDE.
Taśmę sygnałową wymień na nową 80 źyłową.
Wymień wtyczkę zasilajcą molex na dysku.
Z poziomu biosu zresetuj bios na default,zrób korektę ustawień – dyski i napędy ustaw na auto i zapisz bios Save.
Moźe trzeba zdjąć partycję z całego dysku,załoźyć i sformatować i wgrać świeźy system.
Obowiązuje metoda prób i błędów.
Zasilacz nie podaje napięcia 2.5 V,tylko płyta główna i zasila nim moduły pamięci.
Napięcia sprawdź w biosie.
Wykonaj konserwację kompa,sprawdź wszystko dokładnie,odkurzanie,czyszczenie złącz,temperatury wszystkiego CPU,GPU,chipa płyty i zasilaczy na płycie,dysku.
Sprawdź kompa na innym mocniejszym zasilaczu.
Dysk WD80 ustaw na zworce z Master na CSlub odwrotnie i podepnij na ostatniej wtyczce taśmy sygnałowej – ma być sam na taśmie na I kanale IDE.
Taśmę sygnałową wymień na nową 80 źyłową.
Wymień wtyczkę zasilajcą molex na dysku.
Z poziomu biosu zresetuj bios na default,zrób korektę ustawień – dyski i napędy ustaw na auto i zapisz bios Save.
Moźe trzeba zdjąć partycję z całego dysku,załoźyć i sformatować i wgrać świeźy system.
Obowiązuje metoda prób i błędów.
Tak, to jest waźne, bo:
1. napięcie moźe się wahać gdzieś od 2.32V do 2.63V
2. ta wartość jest wykorzystywana przy najwaźniejszych częściach kompa.
1. napięcie moźe się wahać gdzieś od 2.32V do 2.63V
2. ta wartość jest wykorzystywana przy najwaźniejszych częściach kompa.
I to to moźe być przyczyną ze wiesza mi się komputer np. podczas defragentacji dysku i innych rzeczach? tylko własnie jak robie inne rzeczy w DOS–ie z dyskiem (sprawdzanie przez dyskietke startową ) to wszystko w porządku. Ale jak chce zrobic test dysku w Windowsie to sie zawiesza chociaz nie ma on zadych błedów(program firmowy nie wykrył).No i czasami sie tez wiesza jak nic nie robie lub np. surfuje po internecie.
Peter_l moźesz mi powiedzieć czy to niskie napięcie jest tak bardzo waźne...czyli ze bede musiał wymienic zasilacz...
Peter_l moźesz mi powiedzieć czy to niskie napięcie jest tak bardzo waźne...czyli ze bede musiał wymienic zasilacz...
czyli z tego wynika ze powinienem miec 2.5V? a mam 0.01V.
Peter_l jakie pownno być prawidłowe napięcie?
Tak, o to chodzilo. Masz bardzo złe, podstawowe napięcie 2.5V – 0.01V!!!!! Nie wiem czy da się to w inny sposób naprawić niź naprawa zasilacza lub jego wymiana
Peter_I w załączniku jest plik. czy to oto chodziło?Jak mozesz to rzuć na to okiem.
A napięcia? To one mogą być główną przyczyną problemu. Sprawdzisz je programem Everest HE
Temperatura chyba w porządku – płyta główna 32 stopnie C a procesor 34C. Wykonałem test pamięci programem Memtest i wszystko w porządku. Więc dalej myślę ze to moźe być ten kontroler choć nie jestem pweien.Moźe ktoś jeszcze coś wie co moźe być przyczyną.
Moźe być i kontroler , czemu nie, ale dlaczego właśnie na niego podejrzenie padło dalibóg nie wiem. Toź to łatwo sprawdzić, skoro 2 kontrolery na płycie gł. są, i jest szansa źe choć jednen jest dobry.
Ale IMO skupiłbym się na innych równie waźnych rzeczach takich jak:
–temperatura
–napięcia zasilacza
–test pamięci
Przy defragu system dość szczodrze zabiera zasoby i czegoś nie...styka skoro zwisy następują.
Ale IMO skupiłbym się na innych równie waźnych rzeczach takich jak:
–temperatura
–napięcia zasilacza
–test pamięci
Przy defragu system dość szczodrze zabiera zasoby i czegoś nie...styka skoro zwisy następują.
Strona 1 / 1