Czy to jest wogóle moźliwe ???? w Excelu 2003?
Mam taką tabelkę gdzie w komórce nazwijmy ją a1 chciałbym napisać działanie przykładowo 2,14*2,35*2,81 następnie w b1 znak = ,a w c1 wynik mnoźenia z a1.Teraz mam tak zrobine,źe kaźda wartość i znak mnoźenia są w oddzielnej kolumnie.Będę hepi jak przynajmniej te trzy wymiary będzie moźna wpisywać w jednej komóce(one będą róźne)i z tym nie mam problemu. On zaczyna się dopiero w komórce c1 przynajmniej dla mnie. Nie potrafie skonsruować takiego czegoś tam,aby w końcowym efekcie znalazło się w tym przypadku 14,13.
Odpowiedzi: 17
Witam ohcyR,
Dzieki i podtrzymuję swojego posta z 8 lutego.
To jest takie proste ... i do tego działa.
jeszcze raz dzięki.
Dzieki i podtrzymuję swojego posta z 8 lutego.
To jest takie proste ... i do tego działa.
jeszcze raz dzięki.
Witam.
Mimo, źe problem został rozwiązany, postanowiłem się dopisać, bo na grupach newsowych natknąłem się na ciekawe rozwiązanie. :)
http://groups.google.pl/group/ms–news.pl.office/browse_frm/thread/2b211095806119b1
Dla mnie bomba :shock:
Mimo, źe problem został rozwiązany, postanowiłem się dopisać, bo na grupach newsowych natknąłem się na ciekawe rozwiązanie. :)
http://groups.google.pl/group/ms–news.pl.office/browse_frm/thread/2b211095806119b1
Mozesz to zrobic w taki sposob:
Nalezy zdefiniowac nazwe (menu Wstaw–>Nazwa–>Definiuj) np. Obliczaj i w
pole "odwoluje sie do" nalezy wstawic formule:
=SZACUJ("=" & Arkusz1!$A1)
(jezeli pierwsze wyrazenie matematyczne masz w komorce A1 w arkuszu
Arkusz1) .
Po zatwierdzeniu, w komorce w ktorej chcemy otrzymac wynik wystarczy wpisac:
=Obliczaj
a nastepnie skopiowac w dol.
Aby uniknac wyswietlania kodu bledu w przypadku gdy komorka z
wyrazeniem jest pusta, zmien formule dla nazwy w nastepujacy sposob:
=JEŻELI(Arkusz1!$A1="";"";SZACUJ("=" & Arkusz1!$A1))
Powodzenia
Tajan
Dla mnie bomba :shock:
Dzięki dla Trebora.
Nareszcie to zadziałało tak jak to sobie wymarzyłem.
Ja ze swoją znajomością Excela prawdopodobnie walczył bym jeszcze tydzien a i to nie mam pewności czy takie coś bym skleił.
Chcę podziękować wszyskim, którzy udzielali porad.
Nareszcie to zadziałało tak jak to sobie wymarzyłem.
Ja ze swoją znajomością Excela prawdopodobnie walczył bym jeszcze tydzien a i to nie mam pewności czy takie coś bym skleił.
Chcę podziękować wszyskim, którzy udzielali porad.
Witaj ponownie!
Dorzucając zaokraglenie i zabezpieczenie przy błędzie otrzymujemy piękną formułę:
Pozdrawiam
Dorzucając zaokraglenie i zabezpieczenie przy błędzie otrzymujemy piękną formułę:
=JEŻELI(CZY.BŁ(ZAOKR(WARTOŚĆ(LEWY(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1;ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)–ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(PRAWY(A1;DŁ(A1)–ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)));2));"";ZAOKR(WARTOŚĆ(LEWY(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1;ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)–ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(PRAWY(A1;DŁ(A1)–ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)));2))
Pozdrawiam
ohcyR!
Oh..
Dzięki Ci ale ja naprawdę nie wiedziałem–dobrze, źe jesteś taki cierpliwy. Zaraz to sprawdzę.
JUŻ SPRAWDZIŁEM –Ty nieuwieźysz... ale to naprawdę działa – JESTEŚ BIG.
–Tylko jak zlikwidować #ARG!,które pojawia się w c1 po zlikwidowaniu danch w a1.
Oh..
Dzięki Ci ale ja naprawdę nie wiedziałem–dobrze, źe jesteś taki cierpliwy. Zaraz to sprawdzę.
JUŻ SPRAWDZIŁEM –Ty nieuwieźysz... ale to naprawdę działa – JESTEŚ BIG.
–Tylko jak zlikwidować #ARG!,które pojawia się w c1 po zlikwidowaniu danch w a1.
Khe, khe.
Klikasz A1 i z menu "format" / "komórki"
wybierasz "kategoria" – "tekstowe".
Klikasz A1 i z menu "format" / "komórki"
wybierasz "kategoria" – "tekstowe".
ohcyR.
nie jestem tak mocny w Excelu i co tzn tekstowy.Moźe tak jak to mówia.... po chłopsku,krok po kroku jak to zapisać i gdzie??
nie jestem tak mocny w Excelu i co tzn tekstowy.Moźe tak jak to mówia.... po chłopsku,krok po kroku jak to zapisać i gdzie??
Dla A1 zastosuj "format komórki" – tekstowy
Tak się dzieje.Ale... (zawsze jest jakieś ale)jak przed wprowadzeniem nowego wyraźenia do a1 wstawię na początku pojedyńczy cudzysłów to jest wszystko ok.
I jeszcz raz ale–ja niechcę tego cudzysłowu.'on jest be!!
I jeszcz raz ale–ja niechcę tego cudzysłowu.'on jest be!!
Rozumiem, źe formułę którą podałem wkleiłeś do komórki C1. Jeśli tak to nie rozumiem co to ma wspólnego ze zmianami w A1. Daję uroczyste słowo, źe nawet telepatycznie nie oddziaływałem na tą komórkę. 8)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Trebor!!
jestem bardzo upierdliwy, ale zapomniałem jeszcze o jednym – aby wynik był zaokrąglony do dwu miejsc po przecinku.
jestem bardzo upierdliwy, ale zapomniałem jeszcze o jednym – aby wynik był zaokrąglony do dwu miejsc po przecinku.
Trebor!
To działa prawie... tylko w a1 wyskoczył teź wynik tego mnoźenia.
A na pasku z formuła u góry to działanie poprzedzone znakiem równości.
Ja nie chcę pieciu komórek,to jest zawsze mnoźenie i zawsze trzy liczby.
A enter ma dać wynik w c1 i daje –tylko wyświetla się równieź w a1 a ja bym chciał aby zostało tam to wyraźenie.
A wyskakuje #ARG w c1
Przestało przerzucać wynik do a1 jak przed wpisywaniem wyraźenia do a1 wstawiłem pojedyńczy cudzysłów.Ale nie chciałbym o tym non stop pamiętać.To jednak będzie utrudnienie.
To działa prawie... tylko w a1 wyskoczył teź wynik tego mnoźenia.
A na pasku z formuła u góry to działanie poprzedzone znakiem równości.
Ja nie chcę pieciu komórek,to jest zawsze mnoźenie i zawsze trzy liczby.
A enter ma dać wynik w c1 i daje –tylko wyświetla się równieź w a1 a ja bym chciał aby zostało tam to wyraźenie.
A wyskakuje #ARG w c1
Przestało przerzucać wynik do a1 jak przed wpisywaniem wyraźenia do a1 wstawiłem pojedyńczy cudzysłów.Ale nie chciałbym o tym non stop pamiętać.To jednak będzie utrudnienie.
Czy chodzi o rozbicie zapisu typu:
2,14*2,35*2,81
na 5 komórek?
Powoli a dokładnie poproszę :D
Co z tym Enterem?
Czy działanie to zawsze mnoźenie?
Czy zawsze są trzy liczby do zliczenia?
Pozdrawiam
2,14*2,35*2,81
na 5 komórek?
Powoli a dokładnie poproszę :D
Co z tym Enterem?
Czy działanie to zawsze mnoźenie?
Czy zawsze są trzy liczby do zliczenia?
Pozdrawiam
Trebor dzięki jeszcze nie sprawdzałem.. ale po widoku juź mi się wydaje, źe będzie oki.
Jesteś big
Jesteś big
| a1 | b1| c1 |
| 2,14*2,35*2,81 | = | 14,13 |
tak to ma wyglądać tylko problem polega na tym jakie funkcje powpisywać w komórki a1 i c1,źeby ponaciśnięciu enter tak to wyglądało.Krótko mówiąc aby wykonało tą robotę samo.
| 2,14*2,35*2,81 | = | 14,13 |
tak to ma wyglądać tylko problem polega na tym jakie funkcje powpisywać w komórki a1 i c1,źeby ponaciśnięciu enter tak to wyglądało.Krótko mówiąc aby wykonało tą robotę samo.
Hej!!
Jeśli poszczególne liczby bedą w odzielnych komórkach to o wiele ułatwi sprawę. Jeśli tak jak napisałeś to proszę:
Pewnie moźna prościej, ale co sobie będę źałował.
Pozdrawiam
Jeśli poszczególne liczby bedą w odzielnych komórkach to o wiele ułatwi sprawę. Jeśli tak jak napisałeś to proszę:
=WARTOŚĆ(LEWY(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1;ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)–ZNAJDŹ("*";A1;1)–1))*WARTOŚĆ(PRAWY(A1;DŁ(A1)–ZNAJDŹ("*";A1;ZNAJDŹ("*";A1;1)+1)))
Pewnie moźna prościej, ale co sobie będę źałował.
Pozdrawiam
Nie mogę sie zoriętować o co ci chodz. jak dla mnie to wpisz w c1 "=a1" i będziesz miał 14.13
Strona 1 / 1