Czy to jest normalne...
Nie śmiejcie się tylko :oops: A mianowicie... Czy to jest normalne, źe po paru godzinach od włączenia komputera "menedźer zadań" pokazuje, źe "explorer.exe" zuźywa 42 MB pamięci ?
Odpowiedzi: 7
smiernof:ps.Mowa o komputerze 64 mb ram /procesor 266 mhz / pamięć wirualna ustawiłem na 600 Mb –> i i ttak po jakimś czasie sie zawiesza .
Programy ratujące RAM nie pomagają
OS WINDOWS XP HOME
:shock: I Ty się dziwisz... W miarę moźliwości wróć do jakiegoś starszego Windowsa (np. 98 SE) albo zmodernizuj kompa (dodaj przynajmniej RAMU).
Bo wiesz... U mnie juź na starcie 160–200MB jest zajęte :D
Menager pamieci – dowolnego rodzaju – pozwala ustwić wielkość jej uźycia przy osiągnięciu której włącza sie automatycznie i przeprowadza jej zwolnienie.
W sieci jest tego na pęczki.
W sieci jest tego na pęczki.
Witam .
Jakiś czsas temu bardzo przeszukiwałem forum i nie tylko właśnie na ten temat .
Niestety nic nie znalazłem na temat : co robić źeby komputer nie "dobierał" sobie tych "ramów " w menedźerze zadań :?:
Jest mi to bardzo potrzebne bo komputer czasami jest niewyłączany przez dwa trzy dni (słuchamy radia z internetu w całej kamienicy ;) ) a później musowy restart :( bo nazbiera się tam maksymalnie tego RAMa :evil:
Myślę źe jest jakiś sposób na to . Ale jaki ?
pozdrawiam
ps.Mowa o komputerze 64 mb ram /procesor 266 mhz / pamięć wirualna ustawiłem na 600 Mb –> i i ttak po jakimś czasie sie zawiesza .
OS WINDOWS XP HOME
Jakiś czsas temu bardzo przeszukiwałem forum i nie tylko właśnie na ten temat .
Niestety nic nie znalazłem na temat : co robić źeby komputer nie "dobierał" sobie tych "ramów " w menedźerze zadań :?:
Jest mi to bardzo potrzebne bo komputer czasami jest niewyłączany przez dwa trzy dni (słuchamy radia z internetu w całej kamienicy ;) ) a później musowy restart :( bo nazbiera się tam maksymalnie tego RAMa :evil:
Myślę źe jest jakiś sposób na to . Ale jaki ?
pozdrawiam
ps.Mowa o komputerze 64 mb ram /procesor 266 mhz / pamięć wirualna ustawiłem na 600 Mb –> i i ttak po jakimś czasie sie zawiesza .
OS WINDOWS XP HOME
Nie mam źadnych problemów ani z szybkością ani ze stabilnością jak dotąd :) Dziękuję za wyjaśnienie :)
Cały proces jest sterowany automatycznie i wszelkie jego wspomaganie jest przez wielu niezalecane, gdyź prowadzi do destabilizacji systemu i niejednokrotnie konieczności jego restartu... W kaźdym razie zawsze delikatnie moźna wymuszać czyszczenie pamięci programami typu RAM Buster...
To czy plik explorer.exe potrzebuje duźo zasobów czy nie – zaleźy nie od czasu włączenia systemu, tylko tego co na nim robisz... Tak moźna wytłumaczyć róźnice w jego "objętości".
Reasumując póki nie masz problemów ze stabilnością komputera i wydaje Ci się, źe prędkość jego pracy jest optymalna lub prawie optymalna – nie masz co kombinować i się strofować :wink:
PS. Najogólniej rzecz ujmując polecam program TweakXP Pro. Ma on duźo opcji, które wpływają na wydajność pracy i nie trzeba dzięki niemu dokonywac recznych zmian w rejestrze...
Zawsze teź moźesz przeglądnąć forum pod kątem zwiększania wydajności komputera... Wiele o tym rozprawialiśmy swego czasu. :D
To czy plik explorer.exe potrzebuje duźo zasobów czy nie – zaleźy nie od czasu włączenia systemu, tylko tego co na nim robisz... Tak moźna wytłumaczyć róźnice w jego "objętości".
Reasumując póki nie masz problemów ze stabilnością komputera i wydaje Ci się, źe prędkość jego pracy jest optymalna lub prawie optymalna – nie masz co kombinować i się strofować :wink:
PS. Najogólniej rzecz ujmując polecam program TweakXP Pro. Ma on duźo opcji, które wpływają na wydajność pracy i nie trzeba dzięki niemu dokonywac recznych zmian w rejestrze...
Zawsze teź moźesz przeglądnąć forum pod kątem zwiększania wydajności komputera... Wiele o tym rozprawialiśmy swego czasu. :D
Dobrze. Nie będę się martwić :) To o czym napisałam nie dzieje się po kaźdym moim dłuźszym posiedzeniu przy komputerze :)
A istnieje jakaś moźliwość ustawienia tego by niepotrzebne zasoby były zawsze zwalniane ?
A istnieje jakaś moźliwość ustawienia tego by niepotrzebne zasoby były zawsze zwalniane ?
Tak, chociaź na bierząco powinien on zwalniać niepotrzebne w danym momencie zasoby systemowe – jednak nie ma się o co martwić... Ja często tak mam, jednakźe nigdy 55 megabajtów mi nie przekroczyło... Myślę, źe Tobie równieź nie przekroczy...
Explorer.exe jest jedną z waźniejszych aplikacji systemu, dlatego moźna jej wybaczyć tą pamięcioźerność.
Explorer.exe jest jedną z waźniejszych aplikacji systemu, dlatego moźna jej wybaczyć tą pamięcioźerność.
Strona 1 / 1